Verslag excursie Bob Ernsting

Op vrijdagmiddag 2 juni zijn we met een kleine groep leden afgereisd naar Zuidoostbeemster waar we werden ontvangen in het atelier van keramist Bob Ernsting. Het atelier, gelegen in een schuur achter het ouderlijk huis, bestaat uit verschillende ruimtes die tot het plafond gevuld zijn met keramiek, glazuurproeven en allerlei materialen en gereedschappen. Ernsting vertelde ons over hoe hij tijdens de lerarenopleiding handvaardigheid de basis van het draaien op de draaischijf heeft geleerd en zich van daaruit zelf verder heeft ontwikkeld. Vooral in de glazuren ziet hij de uitdagingen en mogelijkheden. Effen glazuren lijken wat hem betreft veel op verf. Het mooie van glazuren op keramiek is dat er een soort mysterieuze diepte in mag ontstaan, een spel tussen de ronde vorm van het gedraaide keramiek, de (chemische) reacties van glazuren onderling en de intensiteit van de kleur afhankelijk van hoe de oxides lokaal wel of niet worden opgenomen in de klei. Door glazuren te combineren en zijn werk in een gasoven zowel oxiderend als reducerend te stoken, creëert hij de meest kleurrijke patronen. 

Inspiratie haalt hij uit de jugendstil en de Aziatische keramiek, waarin vooral de rijzige gestaltes van patronen en vormen hem aanspreken. Verder vormt de directe natuur rond het atelier, de inmiddels tot natuurtheetuin omgevormde boomgaard van zijn vader, een oase van rust en kleur.

Na alle informatie en vragen over zijn werk en zijn glazuren was het tijd voor ons om de rust en kleur van die prachtige tuin zelf te gaan beleven, die overigens ook is ingericht als beeldentuin. Met een lekker kopje koffie of thee in een beker door Ernsting zelf gemaakt, was het heerlijk nagenieten in de zon.

Veel dank aan Bob en Marian Ernsting voor de gastvrije ontvangst en de interessante rondleiding!

Zie hier voor meer foto’s