Verslag excursie ‘Glasrijk’


Op 30 september j.l. hebben we met een gezellig groepje enthousiastelingen een interessante excursie gehad naar de internationale glaskunst-expo in Tubbergen. Allereerst kregen we een leuke rondleiding in de Sint-Pancratiusbasiliek in het centrum van het dorp. Deze kerk is vooral bekend door de 35 gebrandschilderde glas-in-loodramen gemaakt door verschillende generaties van de bekende glazeniersfamilie Nicolas. Onze gids heeft ons een mooi verhaal vertelt over de voorstellingen die op de verschillende ramen zijn afgebeeld en over de verschillende kunstenaars van de familie Nicolas.

Na de rondleiding kregen we op het plein voor de kerk, dat tevens het centrale plein van de glaskunst-expo was, een fantastische demonstratie van glasblazer David Beliën, waarna zelfs één van onze leden zelf ook mocht proberen om glas te blazen. Tijdens de demonstratie werd al snel duidelijk dat bij glasblazen veel meer komt kijken dan alleen door een holle buis een bel lucht in een klomp heet glas blazen en dat dit echt een ambacht betreft waarvoor veel ervaring nodig is.

Onder het genot van een kop koffie of thee met een stuk appeltaart bespraken we na wat we deze middag hadden gezien en geleerd. Dit bood een leuke gelegenheid om verder kennis te maken met elkaar, uit te wisselen waar ieders interesse ligt op het gebied van keramiek en glas en wat de vereniging ons biedt. Na deze gezellige pauze had iedereen het tweede deel van de middag de kans om op eigen gelegenheid nog de rest van de glaskunst-expo met werk van een groot aantal nationale en internationale glaskunstenaars te bezoeken.

Het was wederom een inspirerende en gezellige excursie!