Excursie Universiteits- museum Utrecht

Utrecht 23 maart

Beste leden,

Nadat we u in het afgelopen jubileumjaar maar liefst tien excursies hebben aangeboden in verschillende delen van het land en met verschillende thema’s, zijn we inmiddels alweer druk met het voorbereiden van excursies voor het komende jaar. Hoewel we ons dit jaar zullen beperken tot een handje vol excursies – het is immers geen feestjaar meer – zijn we niet minder enthousiast en gedreven.

In aansluiting op de Algemene Ledenvergadering (ALV) op 23 maart hebben wij voor jullie een bijzondere excursie georganiseerd naar het Universiteitsmuseum Utrecht. Daar zullen we van conservator Paul Lambers een lezing krijgen over de Blaschkamodellen die in de jaren ’80 van de 19e eeuw zijn gemaakt door vader en zoon Blaschka, twee Duitse glaskunstenaars. Deze bijzondere glasmodellen van voornamelijk ongewervelde zeedieren en zeeplanten werden speciaal gemaakt voor onderwijs en studie in de biologie. Goede fotografische documentatie was in deze tijd nog niet breed beschikbaar en bij het bewaren op sterk water verloren de ongewervelde dieren hun vorm en kleur. De natuurgetrouwe Blaschkamodellen daarentegen gaven de mogelijkheid om het zeeleven wel goed te bestuderen en doceren. Na de lezing is er uiteraard gelegenheid om de Blaschkamodellen in het museum te bezoeken.


De collectie van het Universiteitsmuseum Utrecht is uniek aangezien er geen andere openbare Blaschkacollecties zijn in Nederland. Over de collectie en de opstelling kunt u meer lezen op deze pagina: https://umu.nl/blaschkakabinet/ en op deze pagina: https://umu.nl/collectie-verhaal/pareltjes-van-glas-in-de-wetenschap/. Het Universiteitsmuseum Utrecht is de enige instelling in Nederland die een openbare collectie Blaschka modellen heeft en sinds de heropening van het museum is een belangrijk deel van deze collectie in het speciaal hiervoor gebouwde Blaschkakabinet te zien. Na de lezing van de conservator, zullen we in groepen de mogelijkheid hebben om de Blaschkamodellen in het museum te bewonderen.

Op de website wordt de komende weken meer informatie over de ALV en de excursie naar het Universiteitsmuseum Utrecht bekend gemaakt. Binnenkort ontvangt u in een aparte e-mail een officiële uitnodiging met informatie over hoe u zich kunt aanmelden voor zowel de ALV als voor de excursie.

Programma
15.00-15.45 uur: Lezing door conservator Paul Lambers
15.45 uur: Bezoek Blaschkamodellen en museum
17.00 uur: Sluiting museum en einde programma

Adres:
Universiteitsmuseum Utrecht
Lange Nieuwstraat 106
3512 PN Utrecht

Bereikbaarheid
Het Universiteitsmuseum Utrecht ligt op circa 20 minuten lopen vanaf Utrecht Centraal Station en circa 10 minuten lopen vanaf Station Vaartse Rijn. Volg de bewegwijzering van de VVV in de stad of plan je route via Googlemaps

Veel liefs van de excursiecommissie,

Anna, Anniek, Marleen en Jamilla