Verslag excursie Discovery Museum


Op 16 december zijn we met een kleine groep afgereisd naar het zuidelijk Kerkrade, waar zich het Discovery Museum bevindt. Een divers museum, dat zich voor een groot deel richt op kinderen, maar ook een prachtige schatkamer heeft, dat dient als open depot. Deze ruimte staat vol met allerlei deelcollecties van het museum, waaronder ook een grote glas- en keramiekcollectie. 

Bij ontvangst kregen we eerst een lezing van Vilja van Bemelen over het glas uit de fabriekscollectie van de Kristalunie, waar zij onderzoek naar doet. Er werden door de leden interessante vragen gesteld en een aantal punten aangedragen die Vilja wellicht weer kan meenemen in haar onderzoek. Daarna hebben Vilja en haar collega ons meegenomen het museum in om ons rond te leiden in de schatkamer en ook om een kijkje te nemen in het gesloten depot. Vilja liet ons onder andere glazen objecten zien die ter sprake waren gekomen tijdens haar lezing (bijvoorbeeld een glas waarbij de decoratie gemaakt zou zijn met behulp van lijm), maar haalde ook nog een aantal van haar favoriete objecten tevoorschijn. Ook vertelde ze enthousiast over de veranderingen die ze zou willen doorvoeren in het museum in de toekomst en dat er in 2025 een expo komt waarin haar onderzoek centraal zal staan. 

Als afsluiting van deze interessante middag hebben we met z’n allen heerlijk kunnen genieten van koffie en thee met Limburgse vlaai en werd er nog verder gepraat over het onderzoek van Vilja. Daarna was er nog gelegenheid om het museum op eigen houtje te verkennen en was het voor sommigen tijd om aan de terugreis te beginnen.

Het was een geslaagde excursie en wellicht dat de leden hun neus weer willen laten zien als de expo in 2025 opent!