Verslag Excursie Sypesteyn


Op 20 april was het eindelijk zover: onze excursie naar Kasteel-Museum Sypesteyn in Loosdrecht. Deze uitstap stond al een tijdje op de planning, maar door de recent toegevoegde collectie Amstelporselein werd het hoog tijd om het nu te realiseren. De leden deelden duidelijk ons enthousiasme, want we waren met een groep van maar liefst 30 deelnemers!

We werden ‘s ochtends hartelijk ontvangen met een kop thee of koffie en een heerlijk stuk taart, waarvan we konden genieten op het overdekte terras. Daarna werden we in twee groepen verdeeld voor een rondleiding door het kasteel, onder de deskundige leiding van Tokyta Bouman en Josee Bruna. Met veel passie deelden zij hun kennis over het kasteel en de collectie, waarbij zij soms werden aangevuld door enthousiaste leden.

Uiteraard werd er uitgebreid stilgestaan bij de collectie Amstelporselein, die nu gelukkig te zien is voor het publiek in plaats van verborgen te liggen in een depot. Er zijn talloze prachtige stukken te bewonderen en het is zeker een aanrader om een keer een kijkje te nemen als u er niet bij kon zijn.

Het was een hele uitdaging voor de rondleiders om op schema te blijven, want iedereen wilde alles aandachtig bekijken. Gelukkig was er na de rondleiding nog tijd om uitgebreider rond te kijken en vragen te stellen voordat het tijd was voor de lunch. Hoewel het helaas begon te regenen net nadat de rondleiding was afgelopen, werden de blijvers even later beloond met een heerlijk zonnetje tijdens de lunch. Hierdoor was het ook mogelijk om nog een heerlijke wandeling te maken door de museumtuin voordat het tijd was om naar huis te gaan.

Veel leden vertelden ons dat ze altijd al een keer Sypesteyn wilden bezoeken, maar dat het er nooit van gekomen was. We zijn erg blij dat dit door de excursie nu toch gelukt is. Het was een geslaagde dag!