Melk- en bloedporselein

Den Haag t/m 5 mei


Het blauwwitte porselein is wereldberoemd, maar dat er ook een roodwitte variant bestond is veel minder bekend. Toch werd ook dit type porselein begin 18e eeuw in de Chinese porseleinstad Jingdezhen gemaakt voor de export naar Europa. In Nederland staat het porselein met een rode decoratie op een witte achtergrond bekend als ‘Melk en Bloed’. Vooral in de provincies Friesland en Groningen was deze kleurcombinatie erg geliefd. De presentatie toont de collectie Roelofsz-Dunlop, een schenking die dankzij de Vereniging Rembrandt mogelijk is gemaakt. Het meeste rood-witte porselein is gemaakt tijdens de regeerperiode van keizer Kangxi (1662 – 1722) in de Qing-dynastie (1644-1912). De benaming ‘melk en bloed’ is waarschijnlijk in de 19e-eeuwse antiekhandel ontstaan.


Schoteltje Onderdeel van een theeservies gedecoreerd met perzikken, granaatappels, vleermuizen en Shou-patroon voor lang leven China, Jingdezhen, 18e eeuw Diameter 10,2 cm Kunstmuseum Den Haag, Collectie Roelofsz-Dunlop – schenking Vereniging Rembrandt

Hoewel het porselein speciaal voor de export naar Europa is gemaakt, zijn de decoraties wel degelijk Chinees. Zo zijn er vaak afbeeldingen uit beroemde Chinese boeken als inspiratie gebruikt of gelukssymbolen in de decoraties verwerkt. In zeldzame gevallen zijn ook Europese prenten als voorbeeld voor de beschildering gebruikt of is in Nederland nog een extra decoratie toegevoegd. De rood- en goudkleurige beschildering werd pas na het bakken van het voorwerp op het transparante glazuur aangebracht en gefixeerd bij lage temperaturen. De rode kleur bestaat vaak uit een ijzer-rode omlijning met een zalmkleurige invulling. De uitstraling van de decoraties is heel delicaat en verfijnd. Zowel het rood als het goud zijn kwetsbaar. Veel van de gebruiksvoorwerpen deden dan ook alleen dienst als sierstukken.

De verzameling ‘melk en bloed’ is aan het Kunstmuseum Den Haag in schenking overgedragen door de Vereniging Rembrandt. De verzameling was eerder aan de Vereniging Rembrandt geschonken door het Haagse echtpaar Henriëtte Roelofsz-Dunlop (1926-2014) en Noes Roelofz (1921-2012).


Sprenkelaars China, Jingdezhen, Kangxi-periode (1662-1722) of Yongzheng-periode (1722-1735), 1710-1730 Hoogte 19,3 cm
Kunstmuseum Den Haag, Collectie Roelofsz-Dunlop – schenking Vereniging Rembrandt

Bord China, Jingdezhen, Kangxi-periode (1662-1722), 1700-1720 Diameter 27,3 cm Kunstmuseum Den Haag, Collectie Roelofsz-Dunlop – schenking Vereniging Rembrandt

Kunstmuseum Den Haag
Tot en met 5 mei