Koos Buster solo

Ruurlo t/m 20 mei


Museum MORE/Kasteel Ruurlo presenteert de eerste museale solotentoonstelling van Koos Buster: Het had ook anders kunnen zijn. Gewapend met klei en een flinke dosis humor zet Buster de alledaagse dingen om ons heen op een voetstuk: van brandblusser tot huishoudtrap en van bierflesje tot waterkoeler. In zijn typerende bobbelige stijl tovert hij doodnormale objecten om in keramische kunstwerken. Zo wil hij de wereld een beetje mooier maken. ‘Als ik een lullig object zie, dan denk ik: jou wil ik in klei zien!’ Als zelfbenoemd Minister van Keramische zaken gebruikt Koos Buster hoofdzakelijk klei. Ook verwerkt hij steeds vaker ambachtelijk geblazen glas, waarvoor hij samenwerkt met glasblazers in Leerdam.

Koos Buster, foto: Kaatje Verschoren.

Busters werk heeft vaak iets dubbelzinnigs. De zorgvuldig gemaakte objecten ogen op het eerste gezicht luchtig, maar vaak liggen ingrijpende persoonlijke gebeurtenissen aan de basis. Zo kan de titel van de tentoonstelling, Het had ook anders kunnen zijn, van alles betekenen: ‘De tekst is ontleend aan mijn favoriete liedje van Gordon’, aldus Buster. Maar de titel verwijst voor hem ook specifiek naar zijn eerste grote liefde. ‘Mijn drang om te maken en daarmee het leven te vieren, wordt aangewakkerd door Tex, die er niet meer is. Deze tentoonstelling draag ik op aan haar.’

Koos Busters universum
Elke zaal in de tentoonstelling heeft een eigen thema. Bijvoorbeeld de kinderkamer die we allemaal wel hadden willen hebben, met een limonadekoeler en een kauwgomballenautomaat. Een zaal geïnspireerd op zijn recente reis door Nepal waar op elke straathoek de vele vrolijk gekleurde emmers hem opvielen. En een feestzaal met dranktafel en bierkratten… Ook zullen verspreid door het kasteel typische Koos Buster objecten te vinden zijn op plekken waar je ze niet verwacht… In Kasteel Ruurlo kun je op reis door het verrassende en soms ontroerende universum van Koos Buster.


Koos Buster (1991) studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Sinds zijn afstuderen in 2018 is zijn werk lovend ontvangen in de kunstwereld. Zijn werk was eerder onder meer te zien in Museum Beelden aan Zee, het Nationaal Glasmuseum en Galerie Vriend van Bavink en is opgenomen in diverse particuliere en openbare collecties.

Rondleiding
Elke laatste zondag van de maand vanaf 28 januari t/m 26 mei 2024 kun je aansluiten bij een inspirerende instaprondleiding door de eigen collectie en deze tentoonstelling van Koos Buster. Instaprondleidingen starten om 14:00 uur. Kosten zijn € 7,50 per persoon excl. museumentree. Kinderen tot 12 jaar hebben altijd gratis toegang tot ons museum.

Museum MORE/Kasteel Ruurlo
Vordenseweg 2
7261 LZ Ruurlo
van 27 januari t/m 20 mei

Koos Buster, shrine dogs 2023, ©Abel Minnée,
courtesy Gallery Vriend van Bavink.