Home

Dorm.JPG

Isabelle Andriessen DORM

De Pont Tilburg

 

De Pont museum opent het nieuwe seizoen met de tentoonstelling DORM van de Nederlandse kunstenaar Isabelle Andriessen (1986). DORM bestaat uit een reeks nieuwe sculpturen waarvan de verschijningsvorm gedurende de tentoonstelling zal veranderen. Doordat Andriessen materialen gebruikt die reageren op elkaar en op de omgeving is haar werk voortdurend in beweging. Met behulp van elektriciteit, koeling en chemicaliën laat ze haar beelden 'zweten', lekken en kristalliseren alsof het acteurs zijn met een eigen script. Zo ontstaan er sculpturen met een autonoom gedrag waarop de toeschouwer – maar uiteindelijk ook de kunstenaar zelf – langzaam maar zeker grip verliest.

 

Speciaal voor De Pont ontwikkelde Andriessen sculpturen waarin organisch ogende vormen zich vermengen met industriële en architectonische vormen. Ze verwijzen zowel naar de oorspronkelijke functie van De Pont – als voormalige wolspinnerij – als ook naar een grimmige toekomst. De titel DORM refereert aan een ruimte maar ook aan iets dat slaapt en op een onbewaakt moment wakker kan worden. Andriessen heeft  an meet af aan een unieke visie op sculptuur. Gedreven door de vraag wat er gebeurt met de synthetische materialen die de mens achterlaat, formuleert zij een sculpturaal narratief waarin deze materialen een eigen 'agency' hebben of zich met levend materiaal mengen. Hebben we er dan nog controle over? Of kunnen die materialen zich dan ook tegen ons keren? Andriessen laat zich inspireren door wetenschap, wetenschappelijke speculaties en sciencefiction. Maar in een wereld waarin microplastics al ongemerkt onder onze huid kruipen, is die werkelijkheid vaak dichterbij dan je denkt. Precies dat besef veroorzaakt een unheimisch gevoel, dat in deze sculpturen gestalte krijgt.

 

Met de werken in DORM gaat Andriessen nog een stap verder. Ze probeert de beelden niet alleen een zekere levensvatbaarheid te geven, zodat ze zich in de tentoonstellingsruimte tonen als performers in een theater, maar ze sluit ze aan op gesloten leidingsystemen die de werken voeden en activeren.

Ook in de werken zelf – vervaardigd uit keramiek, aluminium en epoxy – toont Andriessen een nieuwe stap. De vormen refereren aan industrie en architectuur, en zijn deels geïnspireerd op de machines uit de voormalige wolspinnerij. Zo suggereren drie rubberachtige zwarte 'beugels' een soort mechanische aandrijving, terwijl ze uitmonden in welvingen die zowel doen denken aan prehistorische vondsten als aan motoronderdelen van auto's of machines. Een andere serie bestaat uit minimalistische structuren in een – even aantrekkelijk als afstotelijk – kneedbaar ogend wasgeel glazuur. Het zouden afvoerputten kunnen zijn, of rioleringen; ze zijn bezet met grillige, lobbige vormen waarvan niet duidelijk is of ze eruit voortkomen of er juist bezit van nemen. Andriessen is geïnteresseerd in onzichtbare netwerken waarin identiteit, ook die van materialen, een vloeibaar begrip is en de mens maar een heel kleine schakel.

 

18 september 2021 - 23 januari 2022

 

www.depont.nl

Lees meer

csm_DSC_0623_-_Kopie_328e2d5d92.jpg

Im Tau des Morgens - Highlights japanischer Keramik aus 160 Jahren

Hetjens Museum Düsseldorf

 

Die Herstellung von Keramik wird in Japan besonders hoch angesehen. Anlässlich des 160-jährigen Jubiläums der deutsch-japanischen Freundschaft zeigt das Hetjens – Deutsches Keramikmuseum ausgewählte Exponate japanischer Keramikkunst aus drei Jahrhunderten, darunter Gefäßkeramiken aus der Sammlung Prof. Helmut Hentrichs.

Nach über 200 Jahren der Abschließung Japans ebnete die Wiederaufnahme der Handelsbeziehung mit dem Westen auch den Weg für einen bis dato nicht gekannten kulturellen Austausch. Vor allem die elfenbeinfarbenen Satsuma-Keramiken mit ihren prächtigen Malereien erregten auf den Weltausstellungen in Wien (1873) und Philadelphia (1876) großes Aufsehen und entwickelten sich zu wahren Exportschlagern.

Im 20. Jahrhundert dienten die Schöpfungen japanischer Studiokeramiker zahlreichen westlichen Kolleginnen und Kollegen als Inspiration. Hier gilt Kanjirō Kawai gilt als einer der wegweisenden Töpfer Japans, die während der mingei-Bewegung (民芸, wörtl. „Kunst des Volkes“) die traditionelle Volkskunst zu einer neuen Blüte getrieben hatten. Europäische Keramikerinnen und Keramiker orientierten sich in den kommenden Jahrzehnten und bis heute an der japanischen Ästhetik und den traditionsreichen Herstellungstechniken wie dem Raku-Brand.

 

Die Ausstellung findet in Kooperation mit dem EKŌ-Haus, Düsseldorf statt.

 

09. September 2021 – 27. März 2022

 

www.duesseldorf.de/hetjens

Lees meer

Klok.jpg

Rijksmuseum koopt topcollectie Meissen-porselein terug op veiling

 

Het Rijksmuseum heeft woensdag op de veiling, dankzij steun van de Vereniging Rembrandt, het Mondriaan Fonds, het Nationaal Aankoopfonds van het ministerie van OCW, de VriendenLoterij en een particuliere schenker via het Rijksmuseum Fonds, een groot deel van een belangrijke collectie Meissen-porselein kunnen kopen, waaronder de twee hoogtepunten, een klok en koffie- en theeservies. Het gaat om een deel van de Meissen-verzameling van het Joods-Duitse echtpaar Franz en Margarethe Oppenheimer, dat zich sinds 1952 in het Rijksmuseum bevond en behoort tot een van de belangrijkste verzamelingen Meissen ter wereld. De verzameling Oppenheimer werd in 2019 gerestitueerd aan de erfgenamen. Vandaag is de collectie bij Sotheby’s in New York geveild.

 

Taco Dibbits, hoofddirecteur Rijksmuseum: Het is belangrijk dat op deze manier wordt bijgedragen aan rechtsherstel aan de nabestaanden van de familie Oppenheimer. Het is fantastisch dat we zo’n groot deel van deze topcollectie Meissen-porselein kunnen verwerven en blijvend kunnen laten zien. Het stelt ons bovendien nu in staat in het museum aandacht te besteden aan het persoonlijke verhaal van dit echtpaar en de lotgevallen van hun collectie in en na de Tweede Wereldoorlog. Wij zijn de begunstigers bijzonder dankbaar dat zij dit mogelijk hebben gemaakt.

 

Meissen-porselein

Meissen-porselein vormt één van de belangrijkste momenten uit de geschiedenis van de Europese toegepaste kunst. Aan het hof in Dresden werd in 1708 onder patronaat van de Saksische keurvorst Augustus de Sterke het eerste Europese porselein gemaakt. Tot dan toe was het geheim van de productie van het ‘witte goud’ alleen in Azië bekend.  De verzameling van het echtpaar Oppenheimer bevatte vrijwel uitsluitend voorbeelden van de allerbeste beschildering en vergulding. Veel van wat zij verzamelden, was voor de paleizen van Augustus de Sterke gemaakt. De Meissen-collectie van het Rijksmuseum is mede daarom wereldberoemd en wordt gezien als de belangrijkste verzameling naast die van de Porzellansammlung in Dresden. Het is dankzij deze verzameling dat nergens in Nederland Europese kunst op zo'n hoog niveau te zien is.

 

Herkomstgeschiedenis verzameling Oppenheimer

Onder druk van vervolging door het naziregime, vluchtte het Joodse echtpaar Oppenheimer in 1936 van Berlijn naar Oostenrijk en in 1938 - kort voor de Anschluss -, uiteindelijk naar de Verenigde Staten. Bij hun vlucht van Duitsland naar Oostenrijk namen zij een deel van hun verzameling mee. Hiervan werd een groot deel tussen 1936 en 1939 en bloc verkocht aan Fritz Mannheimer. Deze in Amsterdam woonachtige Joods-Duitse bankier verzamelde op vrijwel ongeëvenaarde wijze Europese kunstnijverheid. Zijn verzameling weerspiegelde de grote Europese vorstelijke collecties van de 16de tot en met de 18de eeuw.

 

Na het overlijden van Mannheimer werd diens nalatenschap failliet verklaard. De curator heeft de collectie vervolgens onder dwang aan de nazi’s verkocht om de schuldeisers van de bank te kunnen betalen. Na de oorlog is de collectie gerecupereerd en in beheer gekomen van de Nederlandse Staat. Een groot deel daarvan maakt sinds 1952 deel uit van de kunstnijverheidverzameling van het Rijksmuseum. 

 

Restitutie

In 2015 hebben de erven van Franz en Margarethe Oppenheimer een claim op ruim honderd objecten uit de Rijkscollectie ingediend bij het ministerie OCW. Daarvan zijn 92 objecten in beheer van het Rijksmuseum. Na zorgvuldig onderzoek heeft de Restitutiecommissie de minister geadviseerd tot teruggave van de objecten aan de erfgenamen en heeft de minister hier in december 2019 mee ingestemd.

 

Het Rijksmuseum doet sinds 2012 ook zelf onderzoek naar de herkomstgeschiedenis van zijn collectie met betrekking tot de Tweede Wereldoorlog. De collectie Oppenheimer is door het museum op de website Museale Verwervingen vanaf 1933 aangemerkt als een collectie met een niet heldere herkomst. 

 

www.rijksmuseum.nl

Lees meer

_Z725647-PIERLUIGI POMPEI.jpeg

Expositie ‘overtuigen’ zet luister bij aan muziekfestival

Twaalf keramiekkunstenaars brengen dan een ode aan het Festival Oude Muziek

 

Aards materiaal, hemelse klanken, rauwe stellingnamen en verrassende dialogen, die combinatie is van 27 augustus tot en met 5 september te ondergaan in de Utrechtse Janskerk. Twaalf keramiekkunstenaars brengen dan een ode aan het Festival Oude Muziek (FOM). Met een gelegenheidsexpositie willen ze er een bijzonder accent aan toevoegen.

 

Initiatiefnemer en organisator is het platform voor keramiekkunst Utrechtse Aarde. De titel van de expositie is ‘Overtuigen’ en deze sluit nauw aan bij het dragende thema van het festival. Met ‘Lets talk’ is dit geheel gewijd is aan de retorica. Utrechtse Aarde is blij met het geboden podium en de medewerking van het festival.

 

Klank en klei. De taal van muziek en keramiek verschillen. De zeggingskracht doet dat niet automatisch. De bedoelingen vrijwel nooit; een gevoelige snaar raken, emoties aan de oppervlakte brengen, genot bieden, verwondering wekken, bewondering oogsten. Met deze boodschap zijn de twaalf keramisten aan de slag gegaan. Zij hopen de bezoekers van het festival met hun loflied op het evenement via spraakmakend werk een onverwacht extraatje te bieden. Ze hebben zich laten inspireren door de verhalen, de mensen en de muziek rond het thema en het festival. Het werk is uiteenlopend van aard. Van in klei gevangen theatrale karakterkoppen tot een gordijn van emoties, een tranenvloed. Van een robuust kanon dat emoties de wereld in slingert tot een instrument dat de stilte wil vangen. Van een de einder opzoekende klankinstallatie tot beschermende amuletten, kleine hebbedingetjes. Van nieuwe huid om hompen en klonten klei tot flinterdunne blaadjes die wachten op een zuchtje wind of trompetgeluid.

 

Utrechtse Aarde is een platform voor keramiekkunst en streeft onder meer naar kruisbestuiving met andere vormen van creativiteit. De expositie ‘Overtuigen’ is haar derde eerbetoon. Eerder wijdde ze de expositie ‘Nieuwsgierigheid’ aan de jubilerende Universiteit Utrecht en ‘Meubelstukken’ aan de creativiteit van Utrechtse meubelmakers en interieurontwerpers.

 

Deelnemers:

Dorothé Arts, Meria Bakker, Tanneke Barendregt, Eefje van de Braak, Marianne van den Breeden, Pierluigi Pompei, Sarah Reinbold, Karen Santen, Mirjam Veldhuis, Ellis Veth, Loes Wolf  en Lisanne van Zanten.

 

27 augustus tot 5 september 2021

Utrechtse Janskerk

Organisator: platform voor keramiekkunst Utrechtse Aarde

Toegang: gratis

 

www.utrechtseaarde.nl

Lees meer

IMG_9502 (600 x 450).jpg

GRADUATION SHOW 2021

Gerrit Rietveld Academie

 

De Gerrit Rietveld Academie Eindexamenexpositie 2021 vindt plaats van 7 tot 11 juli 2021.

 

Tijdens de Eindexamenexpositie presenteren 170 afstudeerders afkomstig van over de hele wereld hun werk. Zij hebben hun vier- of vijfjarige bacheloropleiding Fine Arts & Design afgerond bij een van de veertien afdelingen van de academie. De tentoonstelling markeert zowel het einde van hun studie als het begin van een professionele carrière.

Gelijktijdig met de Rietveld Academie Graduation Show tonen afgestudeerden van de afdeling Fine Arts en van het tijdelijke programma Approaching Language van het Sandberg Instituut hun werk.

 

rietveldacademie.nl

 

foto: Sunwoo Jung, Reconfigured Chair

rietveldacademie.nl/sunwoo-jung

 

Lees meer

d390xvar (2).jpg

In memoriam: prof.dr. C. Willemijn Fock (1942-2021)

 

3 Juni jl. overleed op 78-jarige leeftijd prof.dr. C. Willemijn Fock, van 1982-2007 hoogleraar Kunstnijverheid aan het Kunsthistorisch Instituut. Wie Fock ook maar enigszins heeft gekend, wist dat haar emeritaat niet het einde van haar onderzoeksactiviteiten betekende, maar dat zij, verlost van bestuurlijke taken, juist nog meer tijd kreeg om zich aan haar vakgebied te wijden.

 

Belangrijkste pleitbezorger

 

Als opvolger van de door haar zeer bewonderde prof. Th.H. Lunsingh Scheurleer, de eerste hoogleraar Kunstnijverheid in Nederland die deze leerstoel sinds 1964 bekleedde, geldt prof. Fock als de belangrijkste pleitbezorger van het onderzoek naar de geschiedenis van de kunstnijverheid, een specialisme dat binnen de kunstgeschiedenis lange tijd onderbelicht is geweest. Het is mede om die reden dat de Vereniging van Nederlandse Kunsthistorici haar in 2019 het erelidmaatschap heeft toegekend.

 

Lees het volledige door Titus Eliëns geschreven in memoriam op de website van Universiteit Leiden:

 

www.universiteitleiden.nl

Lees meer

1fac1983-0536-67c4-adf2-d895ba6f0c36.jpg

Barbara Nanning

At Pierre Marie Giraud

 

For over forty years, Barbara Nanning has been an internationally renowned artist with works in numerous public and private collections around the world. Describing herself as a ‘three dimensional designer’, the Dutch artist quickly gained global recognition for her unique vessels and sculptures.

 

After graduating from the renowned Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam (The Netherlands), Nanning started out her career as a ceramicist. She introduced to the medium vivid colours that had only previously been possible in painting and gave an unexpected, almost unreal dimension to her work. Nevertheless, Nanning soon took the surprising step of adding glass to her repertoire — the material on which she would eventually focus exclusively. Experimenting with pate de verre, glass blowing, and metal gilding, she fuses different worlds into an entirely personal visual language.

 

Nature, both organic and inorganic, is a constant source of inspiration for Nanning. She studies multifaceted crystals, soft jellyfishes, flowers and micro-organisms with a particular fascination with form, structure and geometry. Her constant thirst for new challenges has led Nanning to Novy Bor in the Czech Republic. There she enjoys the support of the most talented glassblowers and polishers, but above all the possibility of employing colour in a totally new way. In Novy Bor, Nanning has lobed forms blown, which are then sawn up, ground and polished.

 

Barbara Nanning combines tradition with innovation, Eastern opulence with Dutch austereness, freedom with structure and reason with emotion. Her work is a fusion of classical artisan methods and innovative materials. As a result, her language does not comply with an existing one, but forms a universe all of its own.

 

www.pierremariegiraud.com

 

Lees meer

Bacon project.jpg

Anne Wenzel - The Bacon Project

New book out now

 

During the first lockdown, when everything became silent, Anne Wenzel took the decision to use this time for something she had already in her mind for a long time: she wanted to study the work of Francis Bacon. But not in a traditional way, by reading texts. She took the decision to study in a visual way: by analyzing his paintings.

 

Anne Wenzel started to re-build the paintings accurately and transformed them into small sculptures and installations. In the beginning she just used clay, but soon more technical solutions had to be found. She learned how to enamel, how to weld. She tried to dip silk in silicone. For weeks she did research to find the right colors of glaze that would match with the paintings of Bacon, and she fought against gravity.

At the end she made twelve little, ceramic installations. But the most important result was the research itself. The lessons she learned, taught by the paintings of Francis Bacon. Lessons which will definitely have effect on her works the next years.

 

These results are published now in this artist’s book. For the main text, art critic and writer Sacha Bronwasser talked with Anne Wenzel in her studio about the process of making and thinking. All twelve sculptures are included in the book, as well as the paintings by Francis Bacon. The introduction is written by the French editor and curator Richard Leydier.

The Bacon project is generously supported by CBK Rotterdam, Tijl Foundation and Stichting Droom & Daad.

 

Anne Wenzel - The Bacon Project

80 pages, full color, hardcover

21 x 15,5 cm

ENGL, NL, FR

The book costs 25 euro including VAT and excluding shipping costs.

 

You can order the book by sending an email to office@annewenzel.nl

 

Lees meer

380b6051-ade2-d53f-45ed-551e064f92d3.jpg

Aziatische, Europese en islamitische kunst bij Rob Michiels Auctions

25 & 26 juni

 

Rob Michiels Auctions nodigt u graag uit om een kijkje te nemen naar de catalogus van de aankomende veiling op 25 en 26 juni.

 

Op vrijdag zijn twee sessies Aziatische kunst gepland, waaronder de 41 premium loten. Op zaterdag komt na deel twee van de Aziatische kunst ook een hoogstaande selectie Europese en islamitische kunst aan bod.

 

www.rm-auctions.com

Lees meer

Sangwoo Kim, Physiognomy of time, 2016, 40x22x23cm.jpg

Reflectie: Sangwoo Kim solo

15 mei - 12 juni 2021 tentoonstelling bij Galerie Terra Delft

 

Sangwoo Kim werd in 1980 in Korea geboren en woont en werkt momenteel in Frankrijk. Hij behaalde zijn diploma aan de Seoul National University en ontving verschillende prestigieuze prijzen en beurzen. In 2017 was hij finalist van de LOEWE Craft-prijs. Het werk van Sangwoo is vertegenwoordigd in de permanente collecties van verschillende internationale musea. Deze tentoonstelling is zijn debuut bij Galerie Terra Delft.

 

Hij laat zich inspireren door de vormen en kleuren van de natuur. Zoals Sangwoo opmerkt: “In de natuur zijn de kleuren niet gemaakt van puur rood, geel of blauw. Elke kleur is gemaakt van combinaties. In mijn werk druk ik dit natuurlijke gevoel uit met meerdere kleurlagen. Kleuren zijn altijd een mix, en afhankelijk van hoe ze gelaagd zijn, veranderen ze. Ik speel met de rangschikking en dikte van gekleurde lagen om diepe tinten te creëren ”. De collectie bestaat uit abstracte objecten van porselein, alle werken zijn uniek.

 

www.terra-delft.nl

 

Lees meer

COver 249 voor website[10587].JPG 

Nummer 249

 

Inhoudsopgave nummer 249 (2022/2):


Serviezen op Paleis Het Loo
Kristin Duysters

 

Glas als ijsbreker
Drinkuyts, puzzels, simulacra, pasglazen, klinkende glazen, trompe-l'oeils

Kitty Laméris, Marc Barreda                       Met bijdragen van Anna Laméris, Dedo von Kerssenbrock-Krosigk, Willem van Traa, Maartje Brattinga en E. Marianne Stern

 

Een kunstnijveraar wordt keramist
Bert Nienhuis in Hagen (1912-1917)

Anne Houk de Jong


Hoe blinde passie tot een hedendaagse tegelfabriek kan leiden
Gilles de Brock over een 'overmoedig project'
Victoria Anastasyadis

 

 

Inhoud/lid worden

© Vormen uit vuur