Symposium 24 november


Vrijdag 24 november 2023 viert de Nederlandse Vereniging van Vrienden van Ceramiek en Glas haar zeventigjarig bestaan met een dagvullend symposium bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) in Amersfoort. Het symposium begint om 10.00 uur (inloop vanaf 09.30) en zal eindigen om 17.30. Uiteraard is er voldoende gelegenheid voor het ontmoeten van uw medeleden tijdens de lunch en de uitgebreide borrel na afloop. De prijs voor deelname aan deze interessante dag bedraagt € 35,- p.p. inclusief lunch en borrel. (studenten € 25,-)


De lezingen en expertise
Laura Smeets en Denise Campbell (conservatoren keramiekmuseum Princessehof) over porseleinkoorts,
het oorsprongsverhaal van Europees porselein.
Hélène Besançon, (hoofdconservator Nationaal Glasmuseum Leerdam) brengt hulde aan Ferrand Hudig (1923-2023), die een belangrijk
overzicht van glasblazerijen en -fabrieken in Nederland samenstelde.
Jaap Jongstra (expert zeventiende- en achttiende-eeuws Delfts aardewerk) over gemarmerde faience uit het midden van de zeventiende eeuw.
Anne Houk de Jong (kunsthistoricus) belicht de keramist Bert Nienhuis (1873-1960) en zijn veelzijdige werk.
De dag wordt afgesloten met een ‘Vraag en Antwoord’ met Lotte Landsheer van Cor Unum door Eddie Nijhof.

Daarnaast is er een ‘expertise’ ingepland, waarbij u een voorwerp van glas of keramiek uit uw collectie kunt laten beoordelen door een expert.
Hélène Besançon, Rob Driessen, Ger de Ree en Sebastiaan Ostkamp staan klaar om uw meegenomen schatten van deskundig commentaar te voorzien.


Inschrijven
Komt u ook? U kunt zich inschrijven voor het symposium door het onderstaande inschrijfformulier in te vullen. Geeft u duidelijk aan met hoeveel personen u wilt komen? (maximaal twee).

Doet u mee aan de expertise van uw glas- en/of keramiekobjecten? Wilt u dat dan ook op het inschrijfformulier aangeven? Uw objecten worden beoordeeld op herkomst, staat en culturele waarde. Er zal door de experts geen geldelijke waarde worden aangegeven. U kunt maximaal twee objecten laten beoordelen.

Na inschrijving ontvangt u binnenkort een bevestiging met het rekeningnummer van de vereniging waarop u uw deelname-bedrag kunt overmaken en een routebeschrijving. Uw inschrijving is pas definitief wanneer wij uw betaling hebben ontvangen. Kunt u na inschrijving én betaling onverhoopt niet deelnemen aan het symposium, dan kunt u dit tot 31 oktober aan ons doorgeven. Na deze datum is het niet meer mogelijk het inschrijfgeld te retourneren.

Noteer alvast de datum 24 november in uw agenda, want dit evenement zult u niet willen missen! We verheugen ons alvast op uw komst….

De symposiumcommissie


INSCHRIJFFORMULIER


De zaal van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft een beperkte capaciteit. Inschrijven voor het symposium gaat op basis van volgorde van aanmelden. Indien volledige bezetting is bereikt wordt de inschrijving gesloten.

Het symposium vindt plaats op de begane grond van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed  (Smallepad 5, Amersfoort). Het gebouw is goed toegankelijk voor deelnemers die minder goed ter been zijn. 

De RCE heeft geen parkeergelegenheid. Wij adviseren u met het openbaar vervoer te komen (20 minuten lopen vanaf station Amersfoort Centraal) of uw auto te parkeren in een publieke garage in de buurt. De locaties worden op de routebeschrijving aangegeven.

De vereniging is niet verantwoordelijk voor de uitkomst van de beoordeling door de experts, noch voor de inhoud van de lezingen.

In het gebouw van de RCE is een garderobe aanwezig. De vereniging noch de RCE kunnen aansprakelijk worden gehouden voor schade aan of vermissing/verlies van uw persoonlijke eigendommen.


Het symposium wordt mogelijk gemaakt door de bijdragen van: