Home

blobid1_1638197256466.png

Museum Prinsenhof Delft verwerft onbekend ‘koninklijk’ glas-in-loodraam

Belangrijke aanwinst voor de Oranjecollectie

 

Museum Prinsenhof Delft heeft een tot dusver onbekend, ‘koninklijk’ glas-in-loodraam van Max Nauta uit 1936 verworven op een veiling. Afgebeeld is de doop in 1584 van Frederik Hendrik, de jongste zoon van Willem van Oranje. Op het manshoge raam zien we zijn moeder Louise de Coligny met de jonggeborene op de arm. Het betreft een fragment uit het veel grotere Vorstinnenraam aan de noordzijde van de Nieuwe Kerk in Delft en het gaat vermoedelijk om een proefversie. Door deze link met Delft vormt de aankoop een verrijking van het historisch erfgoed voor de stad. Na een intensieve restauratie krijgt het vanaf vandaag een plek in de vaste collectiepresentatie Willem van Oranje is hier!

 

Janelle Moerman, directeur Museum Prinsenhof Delft: “Het raam verbeeldt een belangrijke episode uit het leven van Willem van Oranje, namelijk de doop van zijn zoon Frederik Hendrik in de Nieuwe Kerk, maar dan gezien vanuit het perspectief van de echtgenote en moeder. Verbeeldingen van vrouwen zijn schaars in onze collectie. Met deze aankoop voegen we een portret van Louise de Coligny toe aan de collectie. Het is een lijn die we willen doorzetten naar de toekomst.”

 

De Nederlandse kunstenaar en glazenier Max Nauta (1896-1957) laat het raam vervaardigen bij de firma Schrier en De Ru in Haarlem. Zijn moeder en zijn vrouw, Lenie Nauta-Kettner, staan model voor de twee hofdames die achter Louise de Coligny staan. Het bestaan van het raam was tot dusver onbekend. In de collectie van Museum Prinsenhof Delft bevindt zich al wel een getekende voorstudie voor hetzelfde raamonderdeel. Deze is enkele jaren geleden geschonken aan het museum door nazaten van Nauta en zal gedurende vier maanden naast de nieuwe aanwinst worden gepresenteerd.

 

Naast een belangrijke aanwinst voor de Oranjecollectie vormt het raam ook een interessante aanvulling op de deelcollectie glas. Het museum bezit al een aantal glas-in-loodramen gerelateerd aan Willem van Oranje, zoals het Glas-in-loodraam met medaillonportret van Willem van Oranje van Johan Hendrik Sikemeier uit 1934.

 

Het Vorstinnenraam maakt onderdeel uit van een serie van zeven ramen die in 1936 door het Delftsche Vrouwencomité aan de Nieuwe Kerk zijn geschonken. Het raam symboliseert de moederliefde binnen het huis Oranje-Nassau.

 

 

www.prinsenhof-delft.nl

 

 

 

Lees meer

I.A.3374.jpg

Miniaturen in glas

Museum Kunst & Geschiedenis Brussel

 

De Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis van Brussel hebben een mooie collectie glasramen, bestaande uit meer dan 350 werken vanaf de 13de tot de 20ste eeuw. Dit bleef weinig bestudeerd en onbekend bij het grote publiek. Dankzij het interdisciplinaire onderzoeksproject “FENESTRA. 800 jaar beglazingsgeschiedenis”, gestart in 2017, is dit geheel vandaag geanalyseerd, geconserveerd en naar waarde geschat en vormt hierdoor een belangrijke bron voor de studie van “vlakglas” in de voormalige Nederlanden.

 

Vanaf de maand juli 2021 wordt een selectie van medaillons uit deze collectie  tentoongesteld in het Museum Kunst & Geschiedenis. Deze kleine panelen van kleurloos glas zijn meestal rond, vandaar de naam “medaillon” of “rondel”. Ze zijn verfraaid met een geschilderde decoratie. Alhoewel dit glaswerk vandaag nagenoeg onbekend is, was het daarentegen vanaf de 15de eeuw bijzonder succesvol in gans Europa. Het

kleine formaat hiervan was ideaal om in een beglazing of in een glas-in-loodraam te plaatsen. De getoonde medaillons dateren uit de 16de en 17de eeuw, een periode waarin de glaskunst van de Nederlanden en het Prinsbisdom Luik in volle ontwikkeling was.

 

www.artandhistory.museum/nl

Lees meer

haarlemse tegels.png

Op zoek naar Haarlemse 17e-eeuwse tegels

Boek over Haarlemse tegels van Peter Sprangers

 

In 1621 tekent Jan van de Velde vanaf de ruïne van het huis ter Kleef de rookpluimen van het plateel- en pottenbakkerskwartier. Dat maakt nieuwsgierig naar het product en de ambachtsman. Verbeelding op klei in een rijkelijk palet dat door een gloednieuwe publicatie voor u ontsloten wordt.

 

Lees verder

 

Auteur: Peter Sprangers

Bindwijze: Hardcover

ISBN/ISBN13: 2004000150862

Prijs: 19,95 euro

 

Verkrijgbaar bij o.a. de Vries van Stockum of via info@hkth.nl

Lees meer

7f580664-72b8-bb7b-700e-65a157ec5be6.jpg

van Fles naar KunstWerkt

Jenevermuseum Schiedam

 Deze tentoonstelling is verlengd tot en met 27 februari

Kunst verbindt, dat zit in het DNA van Stichting KunstWerkt. KunstWerkt gaat de verbinding aan met het Jenevermuseum. De ‘kelderfles’ is daarbij onderwerp én inspiratiebron.

 

Om te vieren dat Stichting KunstWerkt dertig jaar bestaat zijn dertig deelnemende kunstenaars aan de slag gegaan met de iconische 'kelderfles'. Het resultaat is een verscheidenheid aan kunstwerken gebaseerd op echt Schiedams erfgoed.

 

De kunstenaars nemen de bezoekers mee in het achtergrondverhaal van de tentoonstelling tijdens gratis rondleidingen.

 

St. KunstWerkt en het Jenevermuseum heten u van dinsdag t/m zondag van 11.00 tot 17.00 uur van harte welkom in het Jenevermuseum:  Melcherszaal, Lange Haven 74-76, Schiedam.

 

29 nov. 2021 t/m 27 feb. 2022

 

stichtingkunstwerkt.nl

jenevermuseum.nl

Lees meer

 03.jpg

FRAGILE PRACHT. Glanzstücke der Porzellankunst

Neue Ausstellung im GRASSI Museum für Angewandte Kunst Leipzig

 

Das GRASSI Museum für Angewandte Kunst präsentiert vom 13.11.2021 bis 9.10.2022 in seiner Art déco-Pfeilerhalle über 400 herausragende Porzellane des 18. und 19. Jahrhunderts aus der eigenen Sammlung. Dabei sind die bedeutendsten Manufakturen sowohl mit Geschirren als auch Figuren vertreten – aus der Zeit des Barock, Rokoko, Klassizismus und Biedermeier. Schwerpunkte bilden frühe Porzellane der Manufaktur Meissen, der ersten Porzellanmanufaktur Europas, aber auch Porzellane der Thüringer Manufakturen Gera, Gotha, Limbach, Kloster Veilsdorf, Volkstedt und Wallendorf.

Sämtliche ausgestellten Porzellane können ab Laufzeitstart in der Online-Collection des Museums aufgerufen werden unter: www.grassimak.de/museum/sammlung-online

 

13.11.2021 bis 9.10.2022

 

www.grassimak.de

 

Lees meer

Inge_Becka_Blob_goud_216917.jpg

Inge Bečka - Spot On

Purmerends Museum

 

Het Purmerends Museum is trots en verheugd om van 16 oktober tot en met 17 april 2022 een bijzondere expositie met keramiek van de gerenommeerde kunstenaar Inge Bečka te kunnen presenteren. De tentoonstelling Inge Bečka - Spot On. Aardse tradities en theatraal vertoon vindt plaats in het Kunstkabinet van het museum en toont werken uit verschillende periodes van haar kunstenaarschap.

 

Inge Bečka, woonachtig en werkzaam in Westbeemster, is een breed gewaardeerde keramiek kunstenaar en ontwerper. Ze exposeerde in binnen- en buitenland en haar werk bevindt zich in collecties over de hele wereld. Kenmerkend voor het werk zijn enerzijds de op de natuur geïnspireerde vormen en anderzijds strakke, geometrische vormen. Ze gebruikt vaak bijzondere kleuren als diepblauw, goud en zilver en schuwt daarbij niet om te experimenteren met talloze andere tinten en reliëfs.

 

Het Purmerends Museum maakte voor deze expositie samen met de kunstenaar een keuze uit haar gehele oeuvre. Het Purmerends Museum is blij om een hedendaagse kunstenaar uit de eigen omgeving te exposeren en legt met deze expositie tevens een verbinding met de rijke geschiedenis van het Purmerendse keramiek uit de periode 1895-1907 dat permanent in het museum is te zien.

 

16 oktober 2021 tot en met 17 april 2022

 

www.purmerendsmuseum.nl

Lees meer

Museum JAN.jpg

Bernardine de Neeve-prijs - Prijs voor glaskunst

Museum JAN

 

Van 5 november 2021 t/m 9 januari 2022 zijn nieuwe werken van de drie genomineerde kunstenaars voor de ‘Bernardine de Neeve-prijs 2021’ te zien in Museum JAN. De drie kanshebbers zijn Jenny Ritzenhoff, Judith Roux en Nataliya Vladychko.

 

Bernadine de Neeve-prijs
Bernardine de Neeve (1915-1996) was de eerste hoofdconservator kunstnijverheid in Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam en verantwoordelijk voor het verzamelbeleid. Ze had een zwak voor glaskunst en was medeoprichter van de Vereniging van ‘Vrienden van Modern Glas’. Deze vereniging riep in 1990 de ‘Bernardine de Neeve-prijs’ in het leven – als eerbetoon aan Bernardine de Neeve – om de artistieke ontwikkeling van glaskunstenaars uit Nederland en België te stimuleren.

Ook dit jaar wordt de prijs uitgereikt aan een kunstenaar met een vernieuwende en verrassende kijk op glas en die dit tevens op artistieke grondslag promoot. Glas als beeldend materiaal vormt logischerwijs een essentieel onderdeel van het gehele oeuvre. Ook let de jury op diversiteit in uitingswijze en technieken en op innovatieve wegen. De uitreiking van de prijs vindt plaats op 21 november in Museum JAN.

 

Jenny Ritzenhoff
Jenny Ritzenhoff (1973) groeide op in Duitsland en studeerde Architectuur en Stadsplanning. Ze koos uiteindelijk voor de kunst; in 2013 studeerde ze af op de Glasafdeling van de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam.

 

Ritzenhoff is gefascineerd door glas en verdiept zich in verschillende bewerkingstechnieken, waaronder glasblazen en pâte de verre (glaspasta). Ze maakt eerst maquettes van ander materiaal, die ze vervolgens vertaalt naar glas, spelend met vorm, licht en kleur. Naar eigen zeggen onderzoekt ze met haar werk ‘de invloed van het verleden op het heden, het blijven en verdwijnen, ontstaan en vervagen’.

 

Judith Roux

Judith Roux (1992) studeerde in 2018 af aan de Gerrit Rietveld Academie, en is daar nu tijdelijk coördinator van de beroemde Glasafdeling.

 

Roux gebruikt voornamelijk de zogenoemde brandertechniek, waarbij ze met een kleine brander transparante staafjes glas aan elkaar smelt in een soort trapvormen. Zo ontstaat een fragiele, poëtische structuur die in eenvoudige vormen een landschap of gebouwen kan verbeelden. Ondanks de minimalistische beeldtaal kan Roux’s werk een ruimte monumentaal vullen. Licht en transparantie spelen een grote rol.

 

Nataliya Vladychko

Vladychko (1977) studeerde in 1997 af aan de kunstacademie in L’viv (Oekraïne) en kwam daar in de greep van het materiaal glas. Haar afstudeerwerk maakte ze in glas-en-lood en ze specialiseerde zich later in verschillende technieken zoals brandschilderen en beheerst het ambacht optimaal.


Met haar werk interpreteert ze de natuur. Aan de hand van tekeningen bestudeert ze de ontkiemende plant, maar in glas krijgt elk model een eigen identiteit door middel van interessante kleurencombinaties en verschillende bewegingen. Door haar persoonlijke toets zijn het geen natuurmodellen, maar een verbeelding en een metafoor voor groei en ontwikkeling.

Bernardine de Neeve-prijs is een stimuleringsprijs voor hedendaagse glaskunst op initiatief van de ‘Vereniging Vrienden van Modern Glas’. 

 

 

05.11.21 t/m 09.01.2022

 

museumjan.nl

Lees meer

!cid_image006_jpg@01D7C5A6.jpg

Morten Løbner Espersen

In Kunstmuseum Den Haag

 

Opgebouwd uit talloze glazuren die vaak in meerdere lagen zijn gestookt, beslaan de glazuurhuiden van Morten Løbner Espersens (Aalborg, 1965) internationaal vermaarde keramiek een bont spectrum van kleuren en texturen. De in Kopenhagen werkzame keramist heeft een grote liefde voor klei en beheerst het materiaal volkomen, maar zijn passie voor glazuren komt juist voort uit de onmogelijkheid om volledige controle te behouden. Iedere stook leidt tot onverwachte resultaten, van verrassende nieuwe inzichten tot plotselinge teleurstellingen. Dit najaar zullen zijn rijk geglazuurde objecten in Kunstmuseum Den Haag voor het eerst in een museumpresentatie buiten Denemarken te zien zijn.

 

6 november 2021 t/m 3 april 2022

 

www.kunstmuseum.nl

Lees meer

1_GreatDanes_8340.jpg

Grote Denen

Meesterwerken van porselein, Kopenhagen 1890 – 1930

 

Twee Kopenhagense porseleinfabrikanten maakten tussen 1890 en 1930 furore met revolutionaire onderglazuurbeschilderingen: Royal Copenhagen en Bing & Grøndahl. In de tentoonstelling Grote Denen presenteert Kunstmuseum Den Haag bijzondere unica van de twee fabrikanten die zich onderscheiden door hun technische kwaliteit en hun geheel eigen esthetiek. Hoewel de stukken tijdens het fin de siècle werden verzameld door Europese koningshuizen en internationaal grote indruk maakten, lijken de objecten vandaag de dag enigszins in de vergetelheid te zijn geraakt. Kunstmuseum Den Haag presenteert - voor het eerst in Nederland – zo’n zeventig van deze Deense unica.

 

6 november 2021 t/m 3 april 2022

 

www.kunstmuseum.nl

Lees meer

RheinischerDippewagen1.jpg

Hollandgänger

Westerwald stoneware for the dutch market

 

The artistic stoneware of past art movements rightly enjoys a lot of attention. Unfortunately, stoneware used as packaging for food and tableware from the kitchen and cellar often leads a shadowy existence. Yet everyday life in the age of growing industrialisation, with its rapid technical changes, intellectual-philosophical conflicts and wars, is extremely exciting.  

 

For the first time, objects from the collection of Adri van der Meulen (Rotterdam-Overschie) and Ron Tousain (Zoetermeer) will be presented in the place where they were created. In a captivating way, they reflect the social and economic history of the Westerwald and the Netherlands from around 1800 to the beginning of the 20th century.  

 

Adri van der Meulen, together with Paul Smeele († 2015), had an eye for simple and everyday objects. They both built up a unique collection of Dutch earthenware. In the process, they came into contact with Westerwald stoneware and recognised its importance. Together with Ron Tousain and his passion for the particularly beautiful and individually designed tableware, a completely different view of the centuries-old Dutch-Westerwald relationship was created.  

However, the exhibition extends the trade history even further into the past and goes back to its roots. Archaeological finds from Grenzau and Hillscheid, with their individual decorative elements, prove that goods were made to order for Dutch customers at least since the 17th century. The intertwining of the noble family of the House of Nassau also plays a role here, as Imperial Count Wilhelm of Nassau-Dillenburg (1533-1584) inherited the Principality of Orange in 1544 and his descendant, Wilhelm III of Orange-Nassau, also became King of England in 1689. At that time a large part of the Kannenbäckerland was in the county of Nassau.  

 

The subject of trade practice and transport is given much space in the exhibition. Even over long distances - the stoneware from the Kannenbäckerland reached the whole world via the large ports of Amsterdam, Rotterdam and Antwerp as well as London - order, production, transport and resale were well regulated. Most of the stoneware and raw clay was transported via the nearby Rhine. However, much of it only reached the major trade fairs and markets, in this case Cologne in particular. From there the ceramics were now traded as "Cologne goods". Land transports were mostly carried out with horse teams, called Döppe- or Dippewogn. 

 

Many Westerwalder people sought their fortune in the liberal-minded Netherlands. They went to Holland to sell crockery with the pannier on the back or on small carts and were called "Hollandgänger" in their homeland. Some of them settled down there, married and adapted their name to the country. Some succeeded in becoming big entrepreneurs over generations.

 

26.11.2021 - 5.6.2022

 

www.keramikmuseum.de

Lees meer

COver 249 voor website[10587].JPG 

Nummer 249

 

Inhoudsopgave nummer 249 (2022/2):


Serviezen op Paleis Het Loo
Kristin Duysters

 

Glas als ijsbreker
Drinkuyts, puzzels, simulacra, pasglazen, klinkende glazen, trompe-l'oeils

Kitty Laméris, Marc Barreda                       Met bijdragen van Anna Laméris, Dedo von Kerssenbrock-Krosigk, Willem van Traa, Maartje Brattinga en E. Marianne Stern

 

Een kunstnijveraar wordt keramist
Bert Nienhuis in Hagen (1912-1917)

Anne Houk de Jong


Hoe blinde passie tot een hedendaagse tegelfabriek kan leiden
Gilles de Brock over een 'overmoedig project'
Victoria Anastasyadis

 

 

Inhoud/lid worden

© Vormen uit vuur