Home

mosa design.png

Mosa Design

Tijdloos porselein uit Maastricht

 

Centre Céramique presenteert Mosa-serviezen waarbij functionaliteit en vormgeving perfect in balans zijn. Centraal staan de ontwerpen van het Mosa Designteam met iconische ontwerpers zoals Edmond Bellefroid en Pieter Stockmans. Met een nadruk op de vormen en het elegante materiaal bekijkt de tentoonstelling deze ontwerpen vanuit een nieuw perspectief. Is dit echt maar serviesgoed of kunnen we ook spreken van kunst?

 

Deze expositie vormt ook het sluitstuk van een samenwerking met Vormstof. Jo Schoenmakers en Marjo De Vries maakten van 'De Vogel' (een iconisch design object van vormgever Bellefroid) een nieuwe mal aan de hand van een 3D print.  Deelnemers aan Designday 2018 gingen ermee aan de slag en de resultaten worden gepresenteerd in de tentoonstelling. Bellefroid 2.0.

 

Mosa Design is een tentoonstelling voor iedereen met een interesse voor porselein, serviesgoed, design en het rijke, keramische verleden van Maastricht. Er zijn diverse workshops voor jong en oud; treed in de voetsporen van het Mosa Design Team en ontwerp en maak je eigen servies, of beschilder het. Daarnaast zijn er rondleidingen waarbij we het depot zullen bezoeken. Voelen, ruiken en proeven mag.

 

25 januari 2019  t/m 1 september 2019|Mosa Design, tijdloos porselein uit Maastricht|Locatie Sphinx Vitrine

Lees meer

DMDB-GHOST-campagne-RGB-1200x600.jpg

The Ghosts of Sunday Morning in Design Museum Den Bosch

In de tentoonstelling The Ghosts of Sunday Morning brengt Design Museum Den Bosch een ode aan de vakmensen van het Europees Keramisch Werkcentrum (EKWC, nu bekend als Sundaymorning@ekwc). Het EKWC is al vijftig jaar de plek waar ambacht, kunst, design en verbeelding in keramiek elkaar ontmoeten. Een dertigtal van de meest toonaangevende werken uit de geschiedenis van het EKWC wordt opnieuw geïnterpreteerd en uitgevoerd in witte klei, waardoor een wondermooi en spookachtig beeld ontstaat waarin heden en verleden overlappen.

 

Te zien t/m 19 mei 2019

https://designmuseum.nl/

 

Lees meer

Bibliography of glass.png

Nu beschikbaar: de uitgebreide Bibliografie van Glas

 323 pagina's met een overzicht van 4.210 geselecteerde boeken

 

(Engish below)

 

De Bibliografie van Glas is een overzicht van 4210 geselecteerde boeken, enkele belangrijke artikelen en andere bronnen over glas en glasproductie in verschillende talen, van de vroegste tijden tot heden (31 december 2018).

 

De bibliografie is samengesteld door Willy Van den Bossche, een bekende glasverzamelaar, die zich meer dan 10 jaar lang toelegde op samenstellen van zijn bibliotheek met meer dan 4.000 boeken die samen 82 strekkende meters in de schappen in beslag nemen.

 

Het betreft een uitzonderlijk naslagwerk en compendium op het gebied van boeken over glas, glastechnologie, glaskunst, glaswerk, glascollecties, tentoonstellingscatalogi, museumcatalogi, verkoopcatalogi en manuscripten met betrekking tot glas.

 

De Bibliografie van Glas is samengesteld voor bibliotheken, verkopers van nieuwe en antiquarische boeken, verzamelaars, historici, onderzoekers, glasmusea en andere instellingen en personen die geïnteresseerd zijn in oud, antiek of modern glas. Meer dan 450 musea met betrekking tot de glaskunst van over de hele wereld zijn gecatalogiseerd en vormen ieder zo feitelijk een boek in een boek.

 

Waar mogelijk worden details van de auteurs, verzamelaars, glasblazers, glasmusea, instellingen, bedrijven, veilingmeesters en uitgevers verstrekt, met aanvullende informatie zoals hun herkomst of bedrijf, leeftijd en geboortedatum, overlijden, stichting en sluiting.

 

 Met deze digitale editie kan iedereen uitgebreid onderzoek doen, gewoon door op de knop "Zoeken" te klikken.

 

De bibliografie is gratis beschikbaar op redactiesecretariaat@vormenuitvuur.nl

 

 

Now available: the comprehensive Bibliography of Glass

323 pages containing a compilation of 4,210 selected books

 

The Bibliography of Glass is a compilation of 4,210 selected books and a few important articles and other sources on glass and glassmaking in various languages from the earliest times to the present (31st December 2018).

 

It has been compiled by Willy Van den Bossche, well known glass collector, who dedicated over 10 years to the collecting of his library, containing over 4,000 books which take up 82 running metres on the shelves.

 

The bibliography is an exceptional work of reference and compendium in terms of the world-wide overview it provides of books on glass, glass technology, the art of glass, glassware, glass collections, exhibition catalogues, museum catalogues, sales catalogues and manuscripts relating to glass.

 

It has been compiled for libraries, sellers of new and antiquarian books, collectors, historians, researchers, glass museums and any other institutions and individuals interested in ancient, antique or modern glass.

 

More than 450 museums relating to the art of glass from all over the world have been catalogued creating a book within a book.

 

Wherever possible details of the authors, collectors, glass works, glass museums, institutions, companies, auctioneers and publishers are provided, with supplemental information such as their places of origin or business, age and dates of birth, death, foundation and closing.

 

This Digital Edition enables everyone to do extensive research, just by clicking the “Search” button.

 

The Bibliography is avaliable for free at redactiesecretariaat@vormenuitvuur.nl

Lees meer

 

!cid_image005_jpg@01D4CDE7.jpg

Mesdag & Colenbrander. Gedeelde fascinatie voor keramiek

In de tentoonstelling Mesdag & Colenbrander. Gedeelde fascinatie voor keramiek staat de indrukwekkende collectie Colenbrander-keramiek van het echtpaar Mesdag centraal.

Theo Colenbrander (1841-1930) wordt wel gezien als de eerste industrieel ontwerper. Het echtpaar Hendrik Willem en Sientje Mesdag kocht als eerste zijn modern vormgegeven aardewerk, voor hun woonhuis en voor hun museum. Bij het overlijden van Hendrik Willem Mesdag in 1915 omvatte deze keramiekcollectie ongeveer 130 objecten en sets. Daarna zijn de stukken uit de privéverzameling verspreid geraakt. Deze tentoonstelling brengt een deel van die objecten weer samen en terug naar het oorspronkelijke huis van het echtpaar.

In de tentoonstelling wordt ook aandacht besteed aan het creatieve proces van het ontwerpen en beschilderen van de aardewerken objecten. Daarbij wordt de relatie tussen Mesdag en Colenbrander toegelicht. Mesdag was namelijk aandeelhouder van de N.V. Plateelbakkerij Rozenburg in Den Haag, waar Colenbrander ten tijde van de opening van Museum Mesdag de hoofdvormgever was.

 

De fotografen en kunst- en designverzamelaars Erik en Petra Hesmerg zijn de gastconservatoren van deze expositie. Zij tonen Colenbranders keramiek in context, fotografeerden de belangrijkste stukken voor de publicatie en selecteerden de mooiste werken.

 

Tentoonstelling in De Mesdag Collectie van 8 maart t/m 23 juni

 

https://www.demesdagcollectie.nl/

 

 

 

 

 

Lees meer

9742847c-dcc5-4b65-b2b4-b4978f9b4bf0.jpg

Wendingen komt tot leven: design op papier > object in de galerie

Van 13 februari t/m 29 maart is bij Kunstconsult een nieuwe verkoopexpositie waarin het maandblad Wendingen tot leven komt in de galerie. Onder redactie van architect Hendrik Wijdeveld werden tussen 1918 en 1932 maar liefst 116 nummers gewijd aan eigentijdse kunstuitingen. Een grote collectie van dit geroemde 'maandblad voor bouwen en sieren' wordt in de verkoopexpositie verenigd met matching objecten uit de collectie van Kunstconsult. Denk aan glaswerk van Chris Lebeau en A.D. Copier, keramiek van W.C. Brouwer, design van W.H. Gispen en interieurkunst van Hildo Krop.

 

Op initiatief van kunstgenootschap Architectura et Amicitia had het maandblad Wendingen als doel om architectuur en toegepaste kunst samen te brengen. Onder de bezielende leiding van architect en hoofdredacteur Hendrik Wijdeveld werd deze samensmelting van verschillende kunstdisciplines een kunstwerk op zichzelf. Het kunstblad werd naast zijn inhoud internationaal bekend door een onconventionele typografie en decoratieve omslagen die werden ontworpen door grote kunstenaars zoals Chris Lebeau, C.A. Lion Cachet, Hildo Krop, Mommie Schwarz en W.H. Gispen. 

 

De verkoopexpositie is te zien van 13 februari t/m 29 maart 2019.

Reguliere openingstijden: woensdag, donderdag en vrijdag van 13:00 - 17:00 uur of op afspraak.

 

 

13 februari 2019 / 29 maart 2019

Kunstconsult
Smederij, 4 
1185 ZR Amstelveen, Netherlands

+31 (0)20 - 341 647 6

INFO@KUNSTCONSULT.NL

http://www.kunstconsult.com/nl/

Lees meer

timthumb.jpg

Tentoonstelling Ontwerpen met glas in Hornu

De tentoonstelling Ontwerpen met glas in Hornu (België) presenteert een belangrijke reeks experimenten met glas die in het Cirva uitgevoerd werden door ontwerpers met een zeer verschillende achtergrond, die verenigd werden dankzij de kans op een ontmoeting en voortdurende dialoog met een glasblazer / ambachtsman. De tentoonstelling is van 17 februari tot 26 Mei 2019 te zien.

 

Een eerste deel van het parcours is gewijd aan de constructie van de objecten die Andrea Branzi tussen 2001 en 2008 in het Cirva bedacht heeft, waarbij de relaties tussen huiselijke objecten, natuur en architectuur bevraagd worden. Een meer formele en technische benadering van het materiaal wordt belicht aan de hand van het onderzoek van Sylvain Willenz (de collectie Shift, Spot lights en Block containers, 2011 / 2012) en van het verlichtingsproject ontwikkeld door het Franse duo Normal Studio (2013 / 2016) rond de afdrukken veroorzaakt door de gietmal. De nadruk ligt hier op de stappen van het werkproces die toelaten om het experimenteren te begrijpen. Via het poëtische en narratieve universum van David Dubois gaat de tentoonstelling ook in op de vraag naar het toevallige en de beweging. Een reeks unieke stukken die staan- en muurlamp combineren (Globes, 2014) creëren een landschap van licht dat zowel grafisch als qua sfeer werkt in de ruimte. Sinds 2011 werken het Cirva en het festival Design Parade van de Villa Noailles in Hyères samen door het creëren van een eenjarige residentiebeurs voor de winnaar van de wedstrijd. Die jonge ontwerper krijgt als opdracht om een vaas of een serie originele vazen te maken. Deze creaties dragen bij tot het verfraaien van de villa Noailles, zoals in de tijd van de mecenassen Charles en Marie-Laure de Noailles, estheten en bloemenliefhebbers. Dit prachtige staaltje van de modernistische architectuur, tussen 1923 en 1933 ontworpen door architect Robert Mallet-Stevens, blijft springlevend en hedendaags.

 

De scenografie van de tentoonstelling is toevertrouwd aan Normal Studio. Op basis van hun onderzoekservaring binnen het Cirva ontwierpen ze een kader om de verschillende werelden en functies te verbinden om zo Cirva's engagement op het gebied van design en creatie te belichten.

 

CID - centrum voor innovatie en design in Grand-Hornu
Site du Grand-Hornu
Rue Sainte-Louise 82
B-7301 Hornu
T: +32 (0)65 65 21 21
F: +32 (0)65 61 38 97

info.cid@grand-hornu.be

 

OPENINGSUREN

Dagelijks van 10 tot 18 uur, behalve op maandag.

Lees meer

trein.jpg

Lalique film in de trein

De NS heeft fraaie opnames van het Lalique Museum in Doesburg gemaakt. De opnamen  worden uitgezonden in treinen door geheel Nederland. Heeft u de trein gemist of reist u op een andere manier, bekijk de Lalique-film dan hier.

Lees meer

Baldwin_Guggisberg(c)Schiepers_Gallery-.jpg

Tentoonstelling Baldwin en Guggisberg bij Schiepers Gallery 

Bij Schiepers Gallery | Contemporary Glass in Hasselt (België), gespecialiseerd in glaskunst is van 2 februari tot 20 april 2019 de tentoonstelling Baldwin en Guggisberg te zien. De in New York geboren Philip Baldwin en de Zwitserse Monica Guggisberg werken al sinds 1980 samen en leerden hun vak in Zweden. Als studenten hielpen ze Wilke Adolfsson en Ann Wolff voordat ze in 1982 Zweden verlieten om hun eigen studio in Zwitserland te openen. Zij zetten hun werk als glaskunstenaars twintig jaar lang voort in Zwitserland, verhuisden in 2001 naar Parijs en in 2015 naar Wales, waar ze momenteel werken en wonen. Na het succes van hun tentoonstelling in de kathedraal van Canterbury komt het duo naar België.

 

Sue Schiepers (1973) maakte gedurende zes jaar tentoonstellingen in opdracht van het Kunstforum Würth in Turnhout. Ze organiseerde zowel solotentoonstellingen van grote kleppers zoals Christo & Jean-Claude, François Morellet en Stephan Balkenhol, alsthematische tentoonstellingen over Abstracte Grafiek, Hedendaags Glas, Hedendaagse Stillevens, enz. Haar fascinatie voor glaskunst is eigenlijk op toevallige wijze ontstaan, bij het samenstellen van de glastentoonstelling ‘Breekbaar’ voor Kunstforum Würth Turnhout. Het GlazenHuis in Lommel vroeg haar in 2018 om een tentoonstelling te maken. Schiepers ging de uitdaging aan om op heel korte tijd de expo op poten te zetten. Het resultaat viel zo goed mee dat ze al gauw een voorstel kreeg voor een tentoonstelling in Tel Aviv (tentoonstelling eind 2019) en in de Verenigde Staten (tentoonstelling begin 2020).

 

Omdat ze merkte dat er heel wat goede glaskunstenaars zijn in ons land en in het buitenland, maar in België - in tegenstelling tot Frankrijk, Nederland of Duitsland - geen galerie was die gespecialiseerd was in glas, besloot ze in 2017 haar eigen galerie te openen. Twee jaar later kijkt ze heel tevreden terug op dit avontuur dat zich sneller heeft ontwikkeld dan ze kon dromen. De keuze om haar galerie te vestigen in Hasselt was niet toevallig: “Mijn meeste klanten komen van buiten Hasselt. De meeste zelf uit het buitenland. Hasselt was dan ook een strategisch keuze door de ligging in de Euregio Maas-Rijn. Nederland, Duitsland en Frankrijk hebben dan ook een groter glasverleden dan België. Al word ik nog wel eens aangenaam verrast. Er zijn echt glasverzamelaars in ons land.”

 

Ook de keuze voor de specialiteit van haar galerie in hedendaagse glaskunst heeft ze niet aan het toeval overgelaten. Haar ervaring als expert in de kunstmarkt, in combinatie met een echte passie, zet haar ertoe aan om te kiezen voor dit gebied dat nog niet zo bekend is en ondervertegenwoordigd is in België. En waar zij, elke dag opnieuw, verandering in wil brengen. Voor 2019 stelt Sue Schiepers drie tentoonstellingen voor: van 2 februari tot 20 april Baldwin & Guggisberg (USA & CH); van 11 mei tot 3 augustus Kait Rhoads (USA); en van 28 september tot 21 december Christine Vanoppen (BE) & Wouter Bolangier (BE).

 

Schiepers Gallery | Contemporary Glass
Galerie voor hedendaagse kunst
Dokter Willemsstraat 30
B-3500 Hasselt
sue@schiepersgallery.com - 0032 (0)476 968806

 

Openingsuren
Van donderdag tot zaterdag, van 14u tot 18u
Of op afspraak.

Lees meer

carolein smit 4 goed.jpg

Excursie tentoonstelling L’amour fou Drents Museum

Momenteel is de tentoonstelling L’amour fou met het werk van keramiste Carolein Smit in het Drents Museum in Assen te zien. Op zaterdag 2 februari zullen de leden van de Nederlandse Vereniging van Vrienden van Ceramiek en Glas een rondleiding krijgen van Toos Arends, conservator moderne en hedendaagse kunst van het Drents Museum. Zij organiseerde de presentatie in samenwerking met Carolein Smit zelf. Het is voor de eerste keer dat het werk van Smit in een Nederlands museum te zien is. Meer informatie over de tentoonstelling vindt u op de website van het museum

 

Programma
Het programma op 2 februari is als volgt: De rondleiding begint om 13 uur en duurt ongeveer een uur. Om 14:30 zullen het tentoonstellingsbezoek gezamenlijk afsluiten met een kopje koffie/thee met een gebakje in het gezellige museumcafé Oud Krul.

 

Gaat u mee?
De kosten voor deze dag bedragen €6,50, exclusief entree tot het museum. Deze bedraagt € 15 en is gratis met de Museumkaart. U kunt zich aanmelden voor deze excursie door een email te sturen  aan excursies@vormenuitvuur.nl of te reageren op deze email. Het geld vragen wij u over te maken op rekeningnummer NL64 INGB 0000448948 t.n.v. Nederlandse Vereniging van Vrienden van Ceramiek en Glas onder vermelding van ‘Excursie Assen’ en uw naam. Uw aanmelding is pas definitief wanneer het geld voor de excursie is overgemaakt.

U bent van harte welkom om een introducé mee te nemen. U heeft nog een week om u aan te melden voor deze excursie, tot uiterlijk 27 januari aanstaande. Als uw aanmelding binnen is ontvangt u een bevestiging met verdere handige informatie rond de excursie.

Lees meer

1103344.jpg

Terugkijktip ‘Voor de vorm’ over het wijnglas

Een aflevering van ‘Voor de vorm’, gepresenteerd door Dutch Designer Christien Meindertsma, over het wijnglas op www.npostart.nl. Ontwerpster Christien Meindertsma duikt in de geschiedenis van het wijnglas. Ze komt er op het Italiaanse eiland Murano achter dat de steel van het wijnglas in eerste instantie geen gebruiksfunctie had en ooit is voortgekomen uit de strijd van de lokale glasblazers om de beste te zijn. De toekomst van het wijnglas lijkt al net zo verrassend als het verleden.

 

Bekijk hier de uitzending.

Lees meer

Nummer 239

Cover 239.jpg

Inhoudsopgave nummer 239 (2019/1):

 

Terugblik jubileumsymposium
Begeren en beheren, de levensloop van een object 
19 oktober 2018

 

Van Bauhaus tot Pond Farm
Marquerite Friedlaender (1896-1985)
Anne Houk de Jong

 

Delftse kleurproeven of wandelstokkenknoppen?
Een mix van plateel en porselein
Suzanne Klüver

 

Het liefje der dames 
Friese grofkeramische voetstoven uit circa 1600
Hans van Gangelen

 

De wereldwijde distributie van Maastrichts aardewerk
Wim Dijkman

 

Het creatieve proces van Dale Chihuly
Suzanne Rus

 

Pottebakkerijen van Werra-aardewerk in Enkhuizen en Utrecht
Christiaan Schrickx

 

Inhoud/lid worden

© Vormen uit vuur