Home

hollenegg-earth-fire-instagram9.jpg

EARTH + FIRE

Historical and Contemporary Ceramics in Conversation at Schloss Hollenegg

 

 

In the historical rooms of Hollenegg, next to Imari Japanese wares, Chinese vases, Augarten tea cups and Persian tiles, twenty-two contemporary designers will be presenting their own ceramic pieces - ranging from vases, to lamps, tables and tiles.

 

By placing old and new ceramics next to each other in unusual conversation, the exhibition aims to take the visitor on a discovery journey, showing the incredible ingenuity of artisans and designers and the almost magical power of earth and fire. The exhibition is curated by Alice Stori Liechtenstein with Rainald Franz, curator for Glass and Ceramics at the MAK in Vienna, as guest curator.

 

At the same time, only a short walk from the castle, half hidden in the forest, the artist Marie Janssen will be making a large ceramic piece: a fountain in the shape of a shell. The ceramic installation, modelled on a water snail and reminiscent of a human ear, will be made and fired on site, where it will remain, as a mysterious stranded memento of a time that was.

 

In the Winterspeisezimmer (Winter Dining Room) instead we will be showcasing a selection of Augarten objects, including candle holders by Studio Palatin and a sculpture by Johan Creten.

 

Participants:

Ahryun Lee / Alice Walton / Alterfact / Attua Aparicio / Babette Wiezorek / BNAG / Decio Studio / Erik Haugsby / Floris Wubben / Jessie Derogy / Karl Monies / Katie Stout / Maria Scharl / Marie Janssen / Misha Kahn / Onka Allmayer-Beck / Prinzhorn-Kadanka / Reinaldo Sanguino / Sarah Pschorn / Sem Leutscher / Studio Furthermore / Teresa Berger / Unfold

 

15th May 2021 > 30th May 2021

every Saturday and Sunday from 11am to 6pm

 

FRIDAY 14th of MAY at 5pm CET

Live stream tour on Instagram

 

https://www.schlosshollenegg.at/

 

 

Lees meer

tegels arnhem.JPG

82.000 unieke tegels voor nieuwe vleugel

 

De nieuwe vleugel van Museum Arnhem die over de stuwwal zweeft krijgt een verrassend uiterlijk. Zo'n 82.000 unieke tegels sieren vanaf juli de buitenkant van de nieuwbouw van Museum Arnhem. Iedere tegel is anders en het totaal aantal tegels bestaat uit 14 verschillende tinten. Aan de kant van de Rijn zijn de tegels blauwwit en de tegels lopen geleidelijk over naar meer aardse kleuren aan de kant van de Utrechtseweg.

 

Verrassende gevel

De tegels worden vervaardigd door Koninklijke Tichelaar uit Makkum, een bedrijf met bijna 450 jaar ervaring in het maken van keramiek. Ze maakten onder andere de groene keramiek voor Musis Sacrum in Arnhem en de tegels voor het 'ei' bovenop Museum de Fundatie in Zwolle. Geglazuurde keramische tegels zijn zeer duurzaam als gevelmateriaal: ze zijn gemaakt van natuurlijke klei en blijven hun kleur en glans behouden. Bovendien maakt het bijzondere glazuurprocedé het mogelijk om het verlopende kleurenpallet van echte rijke en diepe kleuren te voorzien, waar elke tegel uniek is. Van een grote afstand zie je het kleurverloop, maar naarmate je dichterbij komt zie je de bijzondere patronen en kleurnuances in elke tegel afzonderlijk. De combinatie van de kleuren en het verloop van de kleuren zorgen ervoor dat je met verwondering naar het gebouw kijkt.

 

Bijzondere kleuren

Saartje van der Made en Joost Vos van Benthem Crouwel Architects zijn de architecten achter dit idee. “De nieuwe vleugel van het museum ligt op de stuwwal die de overgang vormt tussen de heuvelachtige Veluwe en het uitgestrekte rivierenlandschap van de Betuwe. We wilden graag iets met die unieke transitie doen. Daarom hebben we de gevel van het lange volume van een kleurverloop voorzien: meer donkere aardse tinten aan de zijde van de Utrechtseweg (Veluwe) verlopend via paars, blauwe en groene tinten naar ijl wit aan de Rijnzijde (Betuwe), als een glinsterende reflectie van het water in de uiterwaarden.''

 

Bekijk in de video 'Ondertussen in Museum Arnhem' hoe de tegels gemaakt worden.

 

 

Lees meer

Geertje Jacobs.jpg

Geertje Jacobs nieuwe directeur van het Nationaal Glasmuseum in Leerdam


Het Nationaal Glasmuseum heeft een nieuwe directeur-bestuurder gevonden: Geertje Jacobs. Op 17 mei a.s. zal zij starten in Leerdam.


Geertje Jacobs: “Het mooie van het Glasmuseum is dat er naast het presenteren en beheren van de collectie nog een kerntaak is: het levend houden van een ambacht. Niet veel musea hebben deze extra taak en het werken in een museum met een werkplaats spreekt mij enorm aan. In Leerdam is het ambacht verweven met het verleden én het heden van de stad. Het materiaal glas vind ik bij uitstek interessant vanwege de vele verschillende mogelijkheden en toepassingen. De samenwerking met architecten, vormgevers, studenten, onderzoekers en/of kunstenaars kan leiden tot nieuwe kennis van materialen en toepassingen. Ik heb ongelofelijk veel zin om samen met het team van het Glasmuseum aan de slag te gaan in dit mooie museum, in het prachtige Leerdam”


Over Geertje Jacobs


Geertje Jacobs (39) heeft kunstgeschiedenis gestudeerd in Utrecht. De basis en haar liefde voor het museumwerk werd gelegd in het Rijksmuseum in Amsterdam waar ze van 2006 tot 2014 werkzaam was. Van 2014 tot 2017 werkte zij in Tilburg als Hoofd Museumzaken in het TextielMuseum - ook een museum met een werkplaats. De laatste jaren was zij in de rol van Hoofd Collectie, Tentoonstellingen en Educatie in Het Noordbrabants Museum in ’s-Hertogenbosch verantwoordelijk voor de collectie, het aankoopbeleid, de tentoonstellingen, de vaste presentatie en het educatiebeleid.

 

Over het Nationaal Glasmuseum


Het Nationaal Glasmuseum is in 1953 ontstaan als museum van de “Glasfabriek Leerdam” in de woning van fabrieksdirecteur P.M. Cochius aan de Lingedijk in Leerdam. In de afgelopen decennia is de museumlocatie aanzienlijk uitgebreid om de (rijks)collectie te kunnen herbergen en is de glasblazerij aan de Zuidwal onderdeel geworden van de organisatie. Het Nationaal Glasmuseum brengt verbinding tot stand tussen verleden, heden en toekomst; tussen glas, vormgeving en kunst; tussen ambacht, creatie en productie en tussen kennis, presentatie en educatie.

 

www.nationaalglasmuseum.nl

Lees meer

31f3e3558f8b9604b003dd27712b01de0fde8b1fbffe78481a56b195c0dfe5a2.jpg

Exposition Barthélémy Toguo

Galerie de Sèvres à Paris

 

Pour ce printemps 2021, la Galerie de Sèvres accueille un habitué des ateliers de la Manufacture, l’artiste franco-camerounais Barthélémy Toguo. Les œuvres exposées proposent un voyage dans les univers de l’artiste, au gré de ses collaborations avec les artisans de Sèvres. Nouvelles productions et œuvres plus anciennes, d’une grande variété de formes et de couleurs, reflètent le travail sur céramique de Barthélémy Toguo un artiste engagé. Artiste mis à l’honneur pour la participation de Sèvres aux FIAC Online Viewing Rooms cette année, Barthélémy Toguo collabore une nouvelle fois avec la Manufacture pour livrer plusieurs séries d’assiettes peintes à la main, dans la continuité d’Alexander Calder ou Zao Wou-Ki. L’exposition présente le résultat de ces différentes collaborations.

 

Informations pratiques :

À partir du 18 mars 2021

Galerie de Sèvres, 4 place André Malraux, 75001 Paris

Du lundi au samedi de 14h à 18h ou sur rendez-vous

Tél + 33 (0)1 46 29 38 01 / +33 (0)1 47 03 40 20

 

galerie@sevresciteceramique.fr

www.sevresciteceramique.fr

Lees meer

cover_digitale_uitnodiging-dd06b99ca53ff751777a848b57614517-detail_landscape-default.jpg

This is the sound of C

Een tentoonstelling met levensgrote figuren, wervelende potvormen en tapijten

 

Curator Kris Campo heeft de reputatie eigenzinnige keuzes en verrassende combinaties te maken. In ‘This is the sound of C’ brengt ze werk van acht hedendaagse kunstenaars uit binnen- en buitenland bij elkaar, wars van alle ‘hokjes denken’. Ze combineert figuratieve sculpturen, met wervelende keramische potvormen en textiel- en schilderkunst in expressieve taferelen. Daarmee geeft ze aan dat de klassieke indeling van kunstvormen aan de hand van discipline of materiaal, weinig relevant is. Wat telt is de expressie en de impact van het beeld dat de kunstenaar creëert.

 

Deelnemende kunstenaars: Johannes Nagel, Anne Marie Laureys, Babs Haenen, Clémence van Lunen, Coline Rosoux, Klaas Rommelaere, Michel Gouéry en Robin Vermeersch.

 

De tentoonstelling is vrij te bezoeken, elke dag van 14 tot 17 uur.

Tijdens het coronaproof openingsweekend op 6 & 7 maart is de expo te bezoeken van 11 tot 18 uur. We werken die dag met tijdsblokken en raden je aan om HIER je tijdsblok te reserveren.

 

 

Lees meer

37cef2ea10fa30d5e7f1d6fa52c2896c.png

Jill van der Sterren neemt u mee over de tentoonstelling 'Glas'

Rijksmuseum van Oudheden

 

De tijdelijke tentoonstellingen Romeinen langs de Rijn, Glas en Verbeelding van Egypte zouden oorspronkelijk tot en met deze week te zien zijn in het Rijksmuseum van Oudheden. Maar vanwege de tijdelijke sluiting van het museum in verband met corona zijn de tentoonstellingen nu niet meer te bezoeken. Via drie online rondleidingen van 10 à 15 minuten kunnen we u gelukkig alsnog een blik in de zalen gunnen. Conservator Jasper de Bruin, projectleider Jill van der Sterren en conservator Daniel Soliman nemen u mee de museumzalen in. We hopen dat u thuis van deze online bezoekjes zult genieten.

www.youtube.com

 

Bekijk alle rondleidingen op

www.rmo.nl

Lees meer

4f91e5fc06097551bf58a76aaf92b4ad51ca4eda6f7c4754fa8cea5ed48e2577.jpg

Plus de 80 vidéos à visionner sur notre chaîne youtube 

Sèvres - manufacture et musée nationaux

 

Sur la chaîne YouTube Sèvres - Manufacture et Musée nationaux vous pouvez visionner à tous moments plus de 80 vidéos réparties dans une dizaine de playlists. Les thémes et les sujets abordés sont particulièrement riches, voici le programme : les savoir-faire des artisans, les collaborations artistes-artisans, la vie dans les ateliers de la Manufacture, les expositions au Musée, la presse en parle, les événements exceptionnels tels que les cuissons au four à bois, etc.

 

Voir les vidéos 

www.youtube.com

 

Lees meer

16. Olav Slingerland (600 x 600).jpg

NVK Keramiek Triënnale 2021 in CODA Museum Apeldoorn

Piet Augustijn

 

CODA Museum Apeldoorn presenteert dit voorjaar de Keramiek Triënnale 2021, een tentoonstelling geïnitieerd door de Nederlandse Vakgroep Keramisten (NVK). De Keramiek Triënnale toont het werk van 48 kunstenaars uit Nederland, België, Luxemburg, Frankrijk, Duitsland en Engeland, geselecteerd uit 300 inzendingen door een deskundige jury die bestond uit Carin Reinders, directeur-bestuurder CODA Museum Apeldoorn, Gerda Brust, hoofdredacteur Vormen uit Vuur, Nick Renshaw, beeldend kunstenaar, Manita Kieft, keramist en Nora Leijen, conservator toegepaste kunst en vormgeving Museum Boijmans Van Beuningen Rotterdam.

 

Natuur

De natuur is voor veel kunstenaars een belangrijke inspiratiebron. In de tentoonstelling houden onder meer Liesbeth Daale, Mels Dees, Heidi Degenhardt, Alida Everts, Reinier Lagendijk, Thérèse Lebrun, Doris Leuschner, Edith Tergau en Ellen van der Woude zich met uiteenlopende aspecten van dit thema bezig.

 

Mensfiguur

De mensfiguur is een tweede belangrijke inspiratiebron. Dat is te zien in de objecten en beelden van onder andere Tanneke Barendregt, Peter Hiemstra, Margreet Hajee, Susan Melo, Mariëtte van der Ven, Christian Wisse, Peter Krynen, Frank Vanhooren en Jitse Sikkema.

 

En verder…

Big Mind is een term uit zen-meditatie die verwijst naar ‘dat wat onbegrensd is, dat wat alle dingen bevat en dat aanwezig is in alles’. In zijn werk probeert Guy van Leemput die onbegrensdheid en die verwevenheid vorm te geven.

De serie werken van Gertjan van der Stelt is ontstaan na een periode waarin hij vanwege ziekte nauwelijks heeft kunnen werken.

Voor haar verzameling beelden gebruikte Mirjam Veldhuis voornamelijk lokale klei uit de provincie Groningen.

Het werk van Joris Link is geïnspireerd op de vorm van een moonjar en is opgebouwd als een geometrisch figuur bestaande uit 170 driehoeken.

“In een wereld die gedomineerd wordt door afbeeldingen zal mijn werk steeds meer zijn bestaan moeten rechtvaardigen in de werkelijkheid. Hierdoor worden vorm, materiaal, maat en plaatsing essentieel”, zegt Olav Slingerland (1969) over zijn inzending. Dot Circle is een setting van ‘puntkommen’ aan de muur. De puntkom speelt met een vertekening in diepte die wordt versterkt door het verloop van het glazuur. De opstelling van de puntkommen in Dot Circle herhaalt die optische vertekening zowel in detail als op grote schaal.

 

Alle deelnemende kunstenaars: Ana Maria Asan (RO), Tanneke Barendregt (NL), Mignon van Bendegem (NL), Mariëlle van den Bergh (NL), Rob Bijleveld (NL), Wilma Bosland (NL), Petra Bouman (NL), Pieter Joost Bruyniks (NL), Mike Byrne (IE), Liesbeth Daale (NL), Mels Dees (NL), Heidi Degenhardt (DE), Alida Everts (NL), Margreet Hajee (NL), Peter Hiemstra (NL), Adele Howitt (UK), Conny Jongmans (NL), Cecil Kemperink (NL), Marga Knaven (NL), Peter Krynen (NL), Tiny Laarakker (NL), Reinier Lagendijk (NL), Nusa Lapajne (SI), Thérèse Lebrun (BE), Guy van Leemput (BE), Bob Lejeune (NL), Doris Leuschner (DE), Joris Link (NL), Susan Melo (CL), Dineke Oosting (NL), Karin van Paassen (NL), Ellen Pattenier (NL), David Roosenberg (NL), Claudia Rösener (DE), Jitse Sikkema (NL), Olav Slingerland (NL), Esther Stasse (NL), Gertjan van der Stelt (NL), Mehmet Gökhan Taskin (TR), Edith Tergau (NL), Margot Thyssen (BE), Frank Vanhooren (BE), Mirjam Veldhuis (NL), Mariëtte van der Ven (NL), Dorothee Wenz (DE), Jutta Widmer (DE), Christian Wisse (NL) en Ellen van der Woude (NL).  

 

Keramiek Triënnale 2021. CODA Museum Apeldoorn, Vosselmanstraat 299, NL-7311 CL Apeldoorn, 055-5268400. Open: di t/m vr 10.00-17.30 uur, za 10.00-17.00 uur, zo 13.00-17.00 uur.De datum waarop deze tentoonstelling opent is nog niet bekend. De tentoonstelling loopt t/m 30 mei 2021. 

www.coda-apeldoorn.nl

www.nvk-keramiek.nl

 

 

FOTO: Olav Slingerland, Dot Circle, 2019; gegoten aardewerk; Ø 200 cm

Lees meer

0efcd2be7e39f775e37488710c214e5b03b580b899a2d3e7edbf0fac1f403ace.jpg

Sèvres s'invite chez vous / les dimanches de sèvres

Sèvres - manufacture et musée nationaux

 

Suivez la programmation culturelle de sèvres de chez vous, tous les dimanches.

 

Retrouvez en ligne la programmation culturelle de l'exposition "À Table ! Le repas, tout un art". Ce programme de rencontres et d'ateliers a été conçu avec Alimentation Générale, la plate-forme des cultures du goût. Nous vous proposons de nous interroger sur des questions actuelles liées à la gastronomie, la nutrition, la biodiversité ou les arts de la table. Nous inviterons toutes les semaines cuisiniers, designers, artisans, historiens et scientifiques.

 

Sèvres s'invite chez vous en podcast ou en vidéo tous les dimanches jusqu'au au 6 juin, via notre chaîne YouTube, nos réseaux sociaux et notre site internet.

 

Ecoutez le podcast de notre rendez-vous du 7 février :

Philosophie du goût avec Olivier Assouly, philosophe

soundcloud.com

 

Programmation culturelle en ligne  

www.sevresciteceramique.frl

Lees meer

RM202100538.jpg

Voorjaarsveiling Rob Michiels

 

Op 13 en 14 maart vindt de voorjaarsveiling Aziatische kunst plaats bij Rob Michiels. Op 14 maart aansluitend de veiling Europese en islamitische kunst. De veiling vindt plaats zonder publiek in de zaal.

 

Veilingdata: 13/03/2021-14/03/202

Bieden vanaf: 26/02/2021

 

Kijkdagen:
03/03-06/03: 10:00-18:00
08/03-11/03 10:00-18:00


U bent van harte welkom, na afspraak.
Het aantal plaatsen is beperkt, in lijn met de Corona-maatregelen.

 

www.rm-auctions.com

 

Lees meer

 cover 245.JPG

Nummer 245

 

Inhoudsopgave nummer 245 (2021/1):

Henry Havard en Delft
Over de rol van een Franse balling in een Nederlandse renaissance
Jo Tollebeek

Antiek Glas in het vernieuwde Allard Pierson
René van Beek

Van grote eenvoud en schoonheid
Passie van een verzamelaar voor kunstnijverheidsglas van K.P.C. de Bazel
Jan Kees van Os

Human after all
La condition humaine in klei
Victoria Anastasyadis

 

 

Inhoud/lid worden

© Vormen uit vuur