Home

Patriot.jpg

Recent verschenen: The patriot behind the pot

A historical and archeological study of ceramics, glassware and politics in the Dutch household of the Revolutionary Era 1780-1815

 

De Patriotten en Orangisten lieten aan het einde van de 18de eeuw hun politieke voorkeur graag aan de buitenwereld zien door het tonen van hun vlag, al dan niet met wimpel. Maar ook binnenshuis stak je je politieke voorkeur niet onder stoelen of banken. Eventuele bezoekers wisten, wanneer ze in ‘de porseleinkast’ keken, meteen aan welke kant  de bewoners stonden. Glaswerk en vooral serviesgoed waren dan versierd met Orangistische of Patriottische symbolen.

 

Er viel voor de producenten van die artikelen dus een aardige stuiver te verdienen. En dat waren in dit geval vooral de Engelsen die dit serviesgoed dankzij hun vooruitstrevende productiemethoden relatief goedkoop konden vervaardigen. Zij hadden er ook geen bezwaar tegen om zowel aan de Orangisten als aan te Patriotten te leveren. Zij verkochten producten met afbeeldingen maar ook onversierde, die hier dan beschilderd werden. Het Nederlandse aardewerk werd van de markt verdrongen en er ontstond een grote werkeloosheid.

 

Wytze Stellingwerf gaat in zijn boek: ‘The Patriot behind the Pot’ uitgebreid in op de historische context van beide groeperingen. Hij baseert dit op historische bronnen, maar vooral ook op het bewaard gebleven serviesgoed. Dit valt in tal van musea, tot in Amerika toe te bewonderen. Een derde bron zijn de vondsten uit opgravingen. Mede door de vele afbeeldingen op het serviesgoed, is dit een heel interessant lezenswaardig boek.

 

Bestel de publicatie bij SPA uitgevers: The Patriot behind the Pot.

 

Lees meer

image002 (1).jpg

Tentoonstelling GLAS in het Rijksmuseum van Oudheden

Het mooiste glaswerk uit de collectie van het Rijksmuseum van Oudheden is deze zomer te zien in de tentoonstelling ‘GLAS’ (2 mei t/m 1 september 2019). Bezoekers kunnen hier genieten van de schoonheid, kleurenrijkdom en uitzonderijke vormen van glazen voorwerpen uit onder andere het oude Egypte, de klassieke wereld en Nederland. Te zien zijn eeuwenoude luxe drinkbekers, parfumflesjes en schalen, maar ook eenvoudige gebruiksvoorwerpen zoals dobbelstenen en kralen van glas. Blikvanger is een vijftiental topstukken, waaronder een zeldzame goudgele Romeinse ‘millefiori’ kom en een glazen ‘buidelbeker’ uit de Middeleeuwen.

 

Het mooiste glas uit de collectie
Glasmakers uit de oudheid waren uitzonderlijk bedreven in het maken van de fraaiste vormen en kleuren. De tentoonstelling Glas getuigt van hun vakmanschap. U ziet een ruime selectie van het mooiste glas uit de museumcollectie, onder andere afkomstig uit Egypte, de Klassieke wereld en Nederland. Voor de fijnproevers onder de kunstliefhebbers.

 

Glas uit het oude Egypte, Griekenland en Rome
In de tentoonstelling ziet u een aantal van de vroegste glazen voorwerpen uit het oude Egypte, zoals cosmeticaflessen en amuletten. Ook Romeins glas, armbanden uit de Europese ijzertijd (de ‘La Tène-periode’), sieraden, gemmen, speelstenen, Grieks glas, bijzondere Merovingische bekers en enkele vroeg-islamitische glazen behoren tot de hoogtepunten.

 

Glasverzameling Rijksmuseum van Oudheden
De glasverzameling van het Rijksmuseum van Oudheden is bijzonder vanwege de omvang, diversiteit en breedte van de collectie. Het museum beheert bijvoorbeeld de rijkste collectie Romeins glas in Nederland. Een groot deel van de glascollectie ligt in de depots, waar het zorgvuldig wordt bewaard en bestudeerd. Glas zet de juweeltjes uit deze verzameling de komende zomer in de spotlights, aangevuld met een aantal mooie bruiklenen uit het Allard Pierson Museum, Museum Het Valkhof, Provinciaal Archeologisch Museum Velzeke (België) en Gemeentemuseum Den Haag.

 

Bijzonder en veelzijdig
Als je kwartszand, soda en kalk verhit, smelt het samen tot glas. Het is een bijzonder en veelzijdig materiaal. Ambachtslieden konden er duizenden jaren geleden al de mooiste objecten van maken. Tegenwoordig is glas een vanzelfsprekend materiaal dat overal om ons heen is, van vensterglas tot drinkglazen, brillen en glasvezelkabels. Maar welbeschouwd hoort glas thuis in het rijtje zeer spectaculaire ontdekkingen van de mens.

 

Esthetisch en praktisch
Glas uit de oudheid is fascinerend vanwege de kwetsbaarheid ervan. De voorwerpen hebben soms ongelooflijk dunne wanden en zijn daarom vederlicht. Bovendien zijn ze vaak gemaakt in zeer levendige vormen en mooie kleuren. Hoe waren mensen zo lang geleden in staat dit te maken? En hoe heeft het glas zo lang intact kunnen blijven? Niet alleen voorwerpen met een hoge esthetische waarde werden van glas gemaakt, maar vaak ook gebruiksvoorwerpen. Die kunnen ons veel zeggen over hoe mensen lang geleden leefden.

 

Zandglas
Atelier NL is een designer-duo uit Eindhoven. Lonny van Ryswyck en Nadine Sterk werden in 2018 bij de uitreiking van de Dezeen Awards aangewezen als Designer of the Year voor hun project ZandGlas. Zandglas verwijst naar glaswerk dat met lokaal zand uit alle delen van de aarde is gemaakt. Het benadrukt de rijkdom van de aarde, de waarde van lokale grondstoffen en het edele handwerk. Het werk van Atelier NL is gebaseerd op onderzoek en probeert mensen te inspireren. Het zet aan tot reflectie over een verantwoordelijke manier van produceren, ambacht en esthetiek. Voor het ontwikkelen van hun ZandGlaslijn, hebben zij onderzoek gedaan door een ‘Romeinse route’ te volgen door Nederland, België en Frankrijk. Speciaal voor de tentoonstelling Glas heeft Atelier NL een serie gemaakt met zand, gewonnen in park Leidse Hout in Leiden.

 

Tentoonstellingsboekje
Bij de tentoonstelling is de uitgave Glas in het Rijksmuseum van Oudheden verschenen. In deze kleurrijke en handzame publicatie vindt u de hoogtepunten uit de glascollectie van het museum, aangevuld met enkele topstukken uit de collecties van Museum Het Valkhof, Allard Pierson Museum en Gemeentemuseum Den Haag. Het boekje is gemaakt door Jill van der Sterren-Hendriks en conservator Ruurd Halbertsma (red.).  De prijs van het boekje - 80 pagina’s, full colour- is  € 12,50. Het boekje is te koop in de museumwinkel van het RMO.


RMO
Rapenburg 28
2311 EW Leiden
tel: 071 – 5163 163
www.rmo.nl

 

Lees meer

ESKAF Huizen2.jpg

Tentoonstelling Eskaf in Huizen

Het Stadsmuseum in Steenwijk, en ook het Hildo Krop Museum besteden dit jaar ruim aandacht aan '100 jaar Eskaf'. Tijd voor het Huizer Museum om ruim 85 jaar na dato de Huizer Eskaf periode eens uit te lichten. De tentoonstelling Eskaf in Huizen is van 3 mei 2019 tot en met 31 september 2019 te zien.

 

Toen tijdens het interbellum de Eskaf fabriek een doorstart maakte in Huizen, konden we nog niet bedenken dat we de laatste jaren van de Eerste Steenwijker Kunst en Aardewerk Fabriek waren ingegaan.

 

De zoon van de oprichter, Hildo Krop, was verantwoordelijk voor een groot deel van de Eskaf ontwerpen. Krop zou later stadsbeeldhouwer worden van Amsterdam. De fabriek maakte een grote verandering door toen het in 1934 Potterie de Driehoek werd. Jaren later hebben alle huishoudens in Nederland wel iets van de aardewerkfabriek uit Huizen in hun keuken of servieskast staan.

 

Huizer Museum
Achterbaan 82, 1271 TZ Huizen
T: 035 525 02 23
www.huizermuseum.nl

Lees meer

image002.jpg

Museum Gouda verwerft zeldzaam zestiende-eeuws kunstwerk

 

Museum Gouda heeft een zeer zeldzaam zestiende-eeuws kunstwerk aangekocht. Het betreft een glasruitje met een voorstelling van de Verrijzende Christus triomferend over de dood, de zonde en het kwaad. Het is gemaakt door een van Gouda’s beroemdste zonen, Wouter Crabeth. De aankoop is mede mogelijk gemaakt door de Vereniging Rembrandt (dankzij haar Mr J.J.A.M. Kennis Fonds) en De Goudse Museumvrienden. Met het glasruitje wordt een tot nog toe niet zichtbaar deel van het oeuvre van Wouter Crabeth toegevoegd aan de Collectie Nederland.

 

Wouter Crabeth (circa 1520/1530-1589) is samen met zijn oudere broer Dirck een van de makers van de beroemde glas-in-loodramen in de Sint-Janskerk in Gouda (de ‘Goudse Glazen’) en de oorspronkelijke ontwerptekeningen op ware grootte hiervoor (de zogenaamde cartons). Samen met de zestiende-eeuwse altaarstukken van Museum Gouda (oorspronkelijk afkomstig uit de Sint-Jan) vormen ze een uniek ensemble. Werden overal in Nederland dergelijke katholieke kunstwerken vernietigd, in Gouda bleven ze bewaard. Ondanks dat Wouter Crabeth een van de belangrijkste kunstenaars van de Goudse Glazen is, is er weinig over hem bekend. Kleinere glasruitjes van zijn hand zijn uiterst zeldzaam en niet in een Nederlandse verzameling aanwezig. Aan het einde van de achttiende en in de negentiende eeuw zijn vele glasruitjes uit publieke gebouwen en woonhuizen vanuit Nederland verkocht en verspreid geraakt. Hiermee is een belangrijk facet van de Nederlandse kunst nagenoeg uitgewist. De aankoop van het zeldzame ruitje geeft verdieping aan Wouter Crabeth, zijn oeuvre en zijn belang voor de Renaissance glasschilderkunst in Nederland.

 

Unieke link met tekening in Dresden

Er is een interessante verbinding tussen het kleine glasruitje en de grote kerkramen die Wouter Crabeth ontwierp. Dat wordt fraai geïllustreerd aan de hand van een nog ongepubliceerde tekening die zich in de Staatliche Kunstsammlungen in Dresden bevindt. Ook deze tekening wordt door dé specialist op het gebied van glasschilderkunst, dr. Zsuzsanna van Ruyven-Zeman, toegeschreven aan Wouter Crabeth. Het is een ontwerp voor een groot kerkraam met exact dezelfde voorstelling van de Verrijzende Christus triomferend over de dood, de zonde en het kwaad. Het raam was vermoedelijk bedoeld voor de Sint-Janskerk, maar is echter nooit uitgevoerd.

 

Presentatie

Het glasruitje krijgt vanaf 21 maart 2019 een permanente plek in de Gasthuiskapel van het museum. Hiermee wordt verdieping gegeven aan het verhaal dat Museum Gouda samen met de Sint-Janskerk vertelt over het unieke ensemble van Goudse Glazen, cartons en altaarstukken. Bovendien complementeert het glasruitje het oeuvre van de familie Crabeth waarvan het museum belangrijke werken in de collectie heeft. Conservator Ingmar Reesing: “Met de aankoop van dit uiterst zeldzame glas-in-loodruitje van Wouter Crabeth komt een grote wens in vervulling. We zijn erg trots op het feit dat we een prachtig werk van één van de belangrijkste kunstenaars van de beroemde Goudse Glazen in Museum Gouda kunnen

Lees meer

Op een bedje van klei.jpg

Op een bedje van Klei

Verzameling aspergeschalen van topkok Herman van Ham

 

26 maart t/m 30 juni

 

Herman van Ham (1931- 2012) was een gepassioneerd en gepensioneerd topkok bij onder meer Hostellerie De Hamert in Wellerlooi. Hij was een ware aanbidder van de koningin van de groente en wierp zich op als ambassadeur van de asperge. Hij promootte de groente wereldwijd en schreef diverse kookboeken over de asperge.

 

Een gerecht was volgens hem pas compleet als het mooi geserveerd werd. Het opmaken van de aspergegerechten gebeurde dan ook op prachtige keramische schalen en een stijlvol gedekte tafel. Het verzamelen van deze schalen werd na zijn pensioen een nieuwe passie waarvoor hij samen met zijn vrouw stad en land afreisde.

 

Al waren enkele aspergeschalen nog zo bijzonder, Herman van Ham kocht de schalen vooral om ze om te gebruiken. Hij heeft een gevarieerde collectie aspergeschalen bij elkaar gebracht. Hij kon zich geen leven zonder asperges voorstellen en is er na zijn pensioen dan ook dagelijks mee bezig gebleven. Naast promoties en demonstraties verzorgen ging hij samen met zijn vrouw aspergeschalen verzamelen uit grootmoeders tijd. De meeste zijn gemaakt tussen 1920 en 1950.

 

De collectie aspergeschalen van Herman van Ham is te zien tot en met 30 juni in Keramiekcentrum Tiendschuur Tegelen.

Lees meer

Harmony (480 x 600).jpg

Uit de klei

Bij het Europees Keramisch Werkcentrum (EKWC), sinds 2011 bekend onder de naam Sundaymorning@ekwc, kunnen gerenommeerde kunstenaars en aanstormende talenten naar hartenlust experimenteren met klei. Ter ere van het vijftigjarig bestaan van dit instituut, presenteert Gemeentemuseum Den Haag installaties van zeven Nederlandse kunstenaars voor wie een verblijf op het EKWC van grote invloed is geweest op hun werk.

 

Dick Verdult, Helen Frik, Gijs Assmann, Jennifer Tee, Maartje Korstanje, Koen Taselaar en Thijs Jaeger gingen ieder vanuit hun eigen autonome praktijk het avontuur aan met keramiek. Het Gemeentemuseum toont van elk van deze kunstenaars een eigen ‘wereld’, een installatie die getuigt van een veelzijdigheid in het toepassen of integreren van keramiek. In sommige gevallen worden de keramische werken aangevuld met ander werk, waaronder tekeningen. Het maakplezier en experiment staat centraal in de tentoonstelling. De kunstenaarsselectie betreft niet alleen beeldende variëteit, maar brengt ook verschillende generaties samen.

 

16 maart t/m 18 augustus 2019

 

https://www.gemeentemuseum.nl/nl

 

afbeelding: Gijs Assmann, Harmony, 2018 (foto: Friso Keuris)

lees meer

mosa design.png

Mosa Design

Tijdloos porselein uit Maastricht

 

Centre Céramique presenteert Mosa-serviezen waarbij functionaliteit en vormgeving perfect in balans zijn. Centraal staan de ontwerpen van het Mosa Designteam met iconische ontwerpers zoals Edmond Bellefroid en Pieter Stockmans. Met een nadruk op de vormen en het elegante materiaal bekijkt de tentoonstelling deze ontwerpen vanuit een nieuw perspectief. Is dit echt maar serviesgoed of kunnen we ook spreken van kunst?

 

Deze expositie vormt ook het sluitstuk van een samenwerking met Vormstof. Jo Schoenmakers en Marjo De Vries maakten van 'De Vogel' (een iconisch design object van vormgever Bellefroid) een nieuwe mal aan de hand van een 3D print.  Deelnemers aan Designday 2018 gingen ermee aan de slag en de resultaten worden gepresenteerd in de tentoonstelling. Bellefroid 2.0.

 

Mosa Design is een tentoonstelling voor iedereen met een interesse voor porselein, serviesgoed, design en het rijke, keramische verleden van Maastricht. Er zijn diverse workshops voor jong en oud; treed in de voetsporen van het Mosa Design Team en ontwerp en maak je eigen servies, of beschilder het. Daarnaast zijn er rondleidingen waarbij we het depot zullen bezoeken. Voelen, ruiken en proeven mag.

 

25 januari 2019  t/m 1 september 2019|Mosa Design, tijdloos porselein uit Maastricht|Locatie Sphinx Vitrine

Lees meer

DMDB-GHOST-campagne-RGB-1200x600.jpg

The Ghosts of Sunday Morning in Design Museum Den Bosch

In de tentoonstelling The Ghosts of Sunday Morning brengt Design Museum Den Bosch een ode aan de vakmensen van het Europees Keramisch Werkcentrum (EKWC, nu bekend als Sundaymorning@ekwc). Het EKWC is al vijftig jaar de plek waar ambacht, kunst, design en verbeelding in keramiek elkaar ontmoeten. Een dertigtal van de meest toonaangevende werken uit de geschiedenis van het EKWC wordt opnieuw geïnterpreteerd en uitgevoerd in witte klei, waardoor een wondermooi en spookachtig beeld ontstaat waarin heden en verleden overlappen.

 

Te zien t/m 19 mei 2019

https://designmuseum.nl/

 

Lees meer

Bibliography of glass.png

Nu beschikbaar: de uitgebreide Bibliografie van Glas

 323 pagina's met een overzicht van 4.210 geselecteerde boeken

 

(Engish below)

 

De Bibliografie van Glas is een overzicht van 4210 geselecteerde boeken, enkele belangrijke artikelen en andere bronnen over glas en glasproductie in verschillende talen, van de vroegste tijden tot heden (31 december 2018).

 

De bibliografie is samengesteld door Willy Van den Bossche, een bekende glasverzamelaar, die zich meer dan 10 jaar lang toelegde op samenstellen van zijn bibliotheek met meer dan 4.000 boeken die samen 82 strekkende meters in de schappen in beslag nemen.

 

Het betreft een uitzonderlijk naslagwerk en compendium op het gebied van boeken over glas, glastechnologie, glaskunst, glaswerk, glascollecties, tentoonstellingscatalogi, museumcatalogi, verkoopcatalogi en manuscripten met betrekking tot glas.

 

De Bibliografie van Glas is samengesteld voor bibliotheken, verkopers van nieuwe en antiquarische boeken, verzamelaars, historici, onderzoekers, glasmusea en andere instellingen en personen die geïnteresseerd zijn in oud, antiek of modern glas. Meer dan 450 musea met betrekking tot de glaskunst van over de hele wereld zijn gecatalogiseerd en vormen ieder zo feitelijk een boek in een boek.

 

Waar mogelijk worden details van de auteurs, verzamelaars, glasblazers, glasmusea, instellingen, bedrijven, veilingmeesters en uitgevers verstrekt, met aanvullende informatie zoals hun herkomst of bedrijf, leeftijd en geboortedatum, overlijden, stichting en sluiting.

 

 Met deze digitale editie kan iedereen uitgebreid onderzoek doen, gewoon door op de knop "Zoeken" te klikken.

 

De bibliografie is gratis beschikbaar op redactiesecretariaat@vormenuitvuur.nl

 

 

Now available: the comprehensive Bibliography of Glass

323 pages containing a compilation of 4,210 selected books

 

The Bibliography of Glass is a compilation of 4,210 selected books and a few important articles and other sources on glass and glassmaking in various languages from the earliest times to the present (31st December 2018).

 

It has been compiled by Willy Van den Bossche, well known glass collector, who dedicated over 10 years to the collecting of his library, containing over 4,000 books which take up 82 running metres on the shelves.

 

The bibliography is an exceptional work of reference and compendium in terms of the world-wide overview it provides of books on glass, glass technology, the art of glass, glassware, glass collections, exhibition catalogues, museum catalogues, sales catalogues and manuscripts relating to glass.

 

It has been compiled for libraries, sellers of new and antiquarian books, collectors, historians, researchers, glass museums and any other institutions and individuals interested in ancient, antique or modern glass.

 

More than 450 museums relating to the art of glass from all over the world have been catalogued creating a book within a book.

 

Wherever possible details of the authors, collectors, glass works, glass museums, institutions, companies, auctioneers and publishers are provided, with supplemental information such as their places of origin or business, age and dates of birth, death, foundation and closing.

 

This Digital Edition enables everyone to do extensive research, just by clicking the “Search” button.

 

The Bibliography is avaliable for free at redactiesecretariaat@vormenuitvuur.nl

Lees meer

 

!cid_image005_jpg@01D4CDE7.jpg

Mesdag & Colenbrander. Gedeelde fascinatie voor keramiek

In de tentoonstelling Mesdag & Colenbrander. Gedeelde fascinatie voor keramiek staat de indrukwekkende collectie Colenbrander-keramiek van het echtpaar Mesdag centraal.

Theo Colenbrander (1841-1930) wordt wel gezien als de eerste industrieel ontwerper. Het echtpaar Hendrik Willem en Sientje Mesdag kocht als eerste zijn modern vormgegeven aardewerk, voor hun woonhuis en voor hun museum. Bij het overlijden van Hendrik Willem Mesdag in 1915 omvatte deze keramiekcollectie ongeveer 130 objecten en sets. Daarna zijn de stukken uit de privéverzameling verspreid geraakt. Deze tentoonstelling brengt een deel van die objecten weer samen en terug naar het oorspronkelijke huis van het echtpaar.

In de tentoonstelling wordt ook aandacht besteed aan het creatieve proces van het ontwerpen en beschilderen van de aardewerken objecten. Daarbij wordt de relatie tussen Mesdag en Colenbrander toegelicht. Mesdag was namelijk aandeelhouder van de N.V. Plateelbakkerij Rozenburg in Den Haag, waar Colenbrander ten tijde van de opening van Museum Mesdag de hoofdvormgever was.

 

De fotografen en kunst- en designverzamelaars Erik en Petra Hesmerg zijn de gastconservatoren van deze expositie. Zij tonen Colenbranders keramiek in context, fotografeerden de belangrijkste stukken voor de publicatie en selecteerden de mooiste werken.

 

Tentoonstelling in De Mesdag Collectie van 8 maart t/m 23 juni

 

https://www.demesdagcollectie.nl/

 

 

 

 

 

Lees meer

 Cover VUV 248 voor website.JPG

Nummer 248

 

Inhoudsopgave nummer 248 (2022/1):


Een onvoltooide stippelgravure van David Wolff?
Maartje Brattinga

Glasonderzoek: traditioneel en geavanceerd
René van Beek, Guus Verhaar

Glazen met David en Jonathan: een dronk op vriendschap en soms liefde?
Anna Laméris

De fysica van glas blijft allesbehalve glashelder
Vincent Debets, Liesbeth Janssen, Ilian Pihlajamaa

De bue beads van Sint Eustatius
Een tweegesprek
Marc Barreda, Job Meihuizen, Jens Pfeifer

Glasziekte in hol glas: een kwestie van de lange adem
Bodill Lamain, Margot van Schinkel, Guus Verhaar

De toekomst van glas in de ontwikkeling van de kunst- en ontwerppratijk
Een discussie
Marc Barreda, Job Meihuizen, Jens Pfeifer

Gefopt door onze eigen glazen
Marc Barreda, Kitty Laméris

Gegoten of geperst?
Roosmarijn van Beemen, Hélène Besançon, Gert Bullée

Jong talent
Annegreet Kalteren, Lisa Spooren, Marieke van Winkelhoff

 

Inhoud/lid worden

© Vormen uit vuur