Home

1_Dale-Chihuly-Radiant-Yellow-Icicle-Chandelier.jpeg

Expo Chihuly in Groninger Museum

Tot en met zondag 5 mei 2019 is in het Groninger Museum de tentoonstelling Chihuly met sensationele creaties van de wereldberoemde Amerikaanse kunstenaar Dale Chihuly (1941) te zien. De tentoonstelling is speciaal voor het museum samengesteld in samenwerking met Chihuly Studio. Het is de grootste museale expositie van Chihuly in Europa in de afgelopen 20 jaar. Opgebouwd uit 16 installaties, zowel binnen als buiten het museum, biedt het een compleet overzicht van alle hoogtepunten uit het oeuvre van de kunstenaar. De tentoonstelling is een spektakel van glas, licht en kleur voor de hele familie.

 

Over Dale Chihuly
Dale Chihuly (1941, Tacoma, Washington) is bekend vanwege zijn baanbrekende invloed op de studioglaskunst en het verheffen van de beleving van glas. Tijdens zijn 50-jarige carrière is hij beroemd geworden met iconische sculpturen van glas, een medium dat hem aanspreekt omdat het een van de weinige lichtdoorlatende materialen is. Doordat het solide maar tegelijkertijd kwetsbaar en breekbaar is, heeft de kunstenaar het materiaal altijd uitdagend gevonden en hij zoekt constant de grenzen op wat betreft vorm en grootte. Glas is echter niet het enige materiaal dat de kunstenaar gebruikt om zijn visie te realiseren: hij tekent en schildert ook en heeft grote installaties gemaakt met bijvoorbeeld neon, ijs en Polivitro – een plastic met visuele eigenschappen die vergelijkbaar zijn met glas.

 

Installaties buiten
Werken worden niet alleen binnen tentoongesteld, maar ook rondom het Groninger Museumgebouw. Twee installaties zijn buiten opgebouwd: Red Reeds (2010), bestaande uit een verzameling halmen tot drie meter hoog gemaakt van rood glas dat geblazen is in Finland en Neon 206 (2017), glazen buizen in hoekige vormen gevuld met neon- en argongas en van stroom voorzien.

 

Series
De tentoonstelling bevat ook werken uit series als Venetians (1988-2006), waarin Amerikaanse uitbundigheid en Italiaanse bravura samenkomen in glas; Cylinders (2006-2016), glaswerken versierd met complexe patronen van glazen draden geïnspireerd op en opgesteld met Chihuly’s collectie Amerikaans-Indiaans textiel; en Rotolo (2015-2018), een van Chihuly’s technisch meest uitdagende series, bestaande uit glassculpturen waarvan de zwaarste in de tentoonstelling 43 kilo glas bevat.

 

Speciaal ontwerp voor het Groninger Museum
Bovendien presenteert CHIHULY een nieuwe installatie die speciaal voor de tentoonstelling in het Groninger Museum is ontworpen: Grand Stairwell Installation (2018). Deze bevat onder andere een van de grootste Persians – een serie sculpturen in onregelmatige vormen en gedurfde kleuren – ooit gemaakt: 1,4 meter in doorsnee.

 

Fax Wall
CHIHULY geeft niet alleen een overzicht van het indrukwekkende oeuvre van de kunstenaar, maar biedt ook inzicht in zijn creatieve proces en manier van communiceren. Zo is in de tentoonstelling Fax Wall te zien: een installatie bestaande uit brieven geschreven door de kunstenaar die aanvankelijk met zijn team gedeeld werden via faxmachines. In de brieven, die zelden aan publiek getoond worden, deelt Chihuly onder andere persoonlijke boodschappen, schetsen van kunstwerken, plannen voor tentoonstellingen en installaties.

 

Koninklijk tintje
De expositie in het Groninger Museum heeft ook een koninklijk tintje. In 1997 brachten toenmalig president van de Verenigde Staten, Bill Clinton, en zijn vrouw Hillary een bezoek aan Den Haag om het vijftigjarig jubileum van het Marshallplan te vieren. In het kader hiervan schonk Bill Clinton toenmalig Koningin der Nederlanden, Beatrix, een bijzonder cadeau: Bottle Green Seaform with Marigold Lip Wrap (1997), gemaakt door Dale Chihuly. Deze groene, golvende, schelpvormige structuur maakt deel uit van de Koninklijke Verzamelingen in Den Haag en is de enige niet-Amerikaanse bruikleen in de tentoonstelling. Andere werken uit de Seaform-serie – sculpturen die associaties met zeeleven oproepen – zijn ook te zien.

 

Eerdere tentoonstellingen
Chihuly is bekend vanwege zijn ambitieuze architectonische installaties over de hele wereld, in historische steden, musea en tuinen. Zijn werk is opgenomen in meer dan 200 museumcollecties wereldwijd, waaronder die van het Metropolitan Museum of Art in New York, het Smithsonian American Art Museum in Washington, D.C., en het Corning Museum of Glass in Corning, New York. Voorbeelden van grote tentoonstellingen zijn Chihuly Over Venice (1995–96), Chihuly in the Light of Jerusalem (1999) en exposities in het de Young Museum in San Francisco (2008), het Museum of Fine Arts, Boston (2011), het Virginia Museum of Fine Arts (2012), het Montreal Museum of Fine Arts (2013), het Royal Ontario Museum in Toronto (2016) en het Crystal Bridges Museum of American Art in Bentonville, Arkansas (2017). Daarnaast is de langlopende tentoonstelling Chihuly Garden and Glass sinds 2012 te zien in het Seattle Center.

 

Groninger Museum
Museumeiland 1
9711 ME Groningen
www.groningermuseum.nl

Lees meer

NLArnhem2008SoupbowlsCa1759-70ArnhemMMKA450.jpg

Hans Ressing in Memoriam

Van 1988 tot en met 2000 heeft Hans Ressing deel uitgemaakt van het bestuur van onze vereniging, een aantal jaren was hij actief als vicevoorzitter. Naast zijn drukke praktijk als huisarts in Delft vond hij tijd om te publiceren, en schreef hij vele artikelen in het Mededelingenblad, later Vormen uit Vuur. Zo maakte hij kort na zijn aftreden als bestuurslid het themanummer ‘Delfts aardewerk in Dyrham Park’ (Vormen uit Vuur 2000/4).

 

In 1994 schreef hij met zijn echtgenote Jacobien in Vormen uit Vuur het artikel ‘Een vreemde terrine: Brusselse faience?’ Ook schreef hij samen met haar en Kristin Duysters het boek ‘Arnhemse faience een Europees avontuur’.

 

Zijn wellicht meest invloedrijke artikel verscheen in 1989 in Mededelingenblad 134 met de titel: ‘Frankfurter Fayencen aus der Zeit des Barock’. Daarin beschreef hij op een overtuigende manier dat veel stukken in de tentoonstelling voorbarig waren toegeschreven aan Frankfurt.

 

Als bestuurslid gedenken we hem  als een wijs en geduldig man die op ceramiekgebied gewend was om over de grens te kijken.  

 

Cees Broekhof, voorzitter

Lees meer

 

aarde-vuur-backgr_1500px145x148.jpg

Workshop: maak uw eigen keramische object!

Zoals reeds aangekondigd op zowel het Jubileumsymposium als in Vormen uit Vuur is het tijd voor een wel heel bijzondere activiteit. Graag nodigen we u hierbij uit voor een workshop keramiek maken op zaterdag 19 januari 2019, ter afsluiting van ons jubileumjaar.

 

We zijn te gast in Atelier Aardevuur te Bussum. De cursus zal begeleid worden door professionele docenten, onder wie Hendrien Minkema, trouw lid van de vereniging en echtgenote van Hans Minkema, de vormgever van Vormen uit Vuur. Ituri Vormgeving zit vlak naast Atelier Aardevuur, dus wie deelneemt aan de workshop, krijgt onvermijdelijk ook een uniek kijkje

achter de schermen van Vormen uit Vuur! 

 aarde-vuur-6_lr-crop-u2278.jpg

Het belooft een fantastische dag te worden, waarbij zowel beginners als gevorderden in een inspirerende omgeving aan de slag gaan om hun eigen keramische object te maken. De dag is inclusief koffie/thee, lunch en een afsluitend drankje - dus genoeg tijd om ervaringen uit te wisselen met de mede-cursisten! Zie voor meer informatie de pdf:

Workshop keramiek.pdf 

 

Aanmelden
U kunt zich aanmelden door een e-mail te sturen aan 

excursies@vormenuitvuur.nl. De deelnemerskosten vragen wij u over te maken op rekeningnummer NL64 INGB 0000448948 t.n.v. Nederlandse Vereniging van Vrienden van Ceramiek en Glas te Bussum onder vermelding van ‘Workshop Aardevuur’ en uw naam. Uw aanmelding is pas definitief wanneer het geld voor de workshop is overgemaakt. 


Aanmelden kan tot uiterlijk 22 december aanstaande. Als uw aanmelding binnen is ontvangt u een bevestiging met verdere handige informatie rond de excursie.

Lees meer

Vaas Lap.jpgThemamiddag Geert Lap in Museum Boijmans Van Beuningen

Op zaterdag 1 december wordt in Museum Boijmans Van Beuningen een themamiddag rond keramist Geert Lap gehouden. Diverse sprekers, waaronder conservatoren Mienke Tomas en Nora Leijen, zullen spreken over het werk en leven van Geert Lap. Na de pauze zal het laatste interview met Geert Lap vertoond worden in het auditorium.

 

Geert Lap
Geert Lap (Venlo 24 december 1951 – Amsterdam 26 april 2017) volgt zijn opleiding grotendeels aan de Rietveld Academie in Amsterdam onder leiding van de keramist Jan van der Vaart. Hij studeert af met de gerenommeerde keramisten Babs Haenen, Barbara Nanning en Irene Vonck. Hoewel elke keramist zijn eigen pad volgt, is het werk van Lap niet in een trend of tijdsgeest te plaatsen en neemt het een bijzondere plek in de keramiekgeschiedenis in. Zijn oeuvre straalt een ongekende sereniteit, eenvoud en harmonie uit. Geert Lap streeft een uitzonderlijke perfectie na. De vorm die hij in gedachten heeft, moet precies zo uitgevoerd worden. Het resultaat telt en niets wordt aan het toeval overgelaten. In het werk van Lap versterkt de juiste kleur de vorm. In zijn streven naar perfectie ontwikkelt hij een eigen vocabulaire taal en kleursysteem. De kleurendriehoek, te zien in de tentoonstelling, is dan ook een van zijn belangrijkste werken uit zijn oeuvre.

 

Juist omdat Geert Lap trouw blijft aan zijn eigen gedachten is zijn werk sterk en geliefd. Het is dan ook niet verwonderlijk dat zijn werk nationaal en - als een van de weinige Nederlandse keramisten - internationaal geroemd en verzameld wordt.

 

Programma en aanmelding
De toegang tot dit evenement is gratis (exclusief entreeticket tot het museum). Zie het programma op de website van Museum Boijmans Van Beuningen.


Excursie
Leden van de Nederlandse Vereniging van Vrienden van Ceramiek en Glas zijn reeds door de Excursiecommissie op deze interessante activiteit geattendeerd.

 

Lees meer

 Tegeltoppers.jpgTentoonstelling Tegeltoppers in Otterlo

In het Nederlands Tegelmuseum in Otterlo is tot en met 3 maart 2019 de tentoonstelling Tegeltoppers te zien. Voor deze bijzondere tentoonstelling vroeg het museum bezoekers va de website en iedereen die het museum bezoekt het volgende: ‘Kijk eens wat u de mooiste keramische tegel in ons museum vindt en stuur ons een foto van de door u gekozen tegel en vertel natuurlijk ook waarom!’ 


Bert Struijk
 
Mijn geboortehuis en alle woningen rondom in Rotterdam West werden in 1943 door een historisch ‘Vergisbombardement’ getroffen en brandden allemaal af. Mijn vader kon later uit de puinhopen alleen nog maar onze kleine potkachel redden. Die heeft daarna lange tijd onze nieuwe woning in Rotterdam-Zuid verwarmd en er voor gezorgd dat onze was rondom gedroogd kon worden. Op deze unieke tegel zie ik dus mijn moeder terug die in moeilijke tijden een baken van zorg en rust was voor ons allen. Daarom is dit mijn Tegeltopper!


Frans Klein
Deze Ark van Noach vind ik een toptegel omdat hij zo mooi is geschilderd. Je kan mooi zien dat er in die tijd, de 18e eeuw, nog eenhoorns bestonden, althans dat dacht men. Als je goed kijkt zie je dat er wel drie aan boord gaan. Heel bijzonder. Dergelijke tegels spreken mij zeer aan omdat het een soort mini-schilderijen zijn. Ook de andere Bijbeltegels uit deze serie met anjerhoeken zijn kleine schilderijtjes. Deze is waarschijnlijk uit de werkplaats van Van der Kloet, herkenbaar aan het struikje op de voorgrond met de twee takjes met blaadjes aan weerszijden. Daarom is dit mijn Tegeltopper.


Ger de Ree
De eenhoorn is een mystiek wezen, niemand heeft die nog in het echt mogen zien. Sinds de Oudheid wordt het beschreven als een beest met een lange, puntige, spiraalvormige hoorn op zijn voorhoofd. In de Middeleeuwen en Renaissance staat de eenhoorn symbool voor zuiverheid en genade, omdat hij alleen kan worden gevangen door een maagd. In de Europese volkscultuur wordt de eenhoorn afgebeeld als een wit paard met een lange hoorn, een sik en gekloofde hoeven. Meestal zien wij op tegels echter de eenhoorn afgebeeld als een paard met een hoorn. Op deze tegel met een eenhoorn in een kwadraat, uit circa 1600, zien wij de echte kenmerken zo mooi uitgebeeld. Daarom is dit mijn Tegeltopper!

 

Nederlands Tegelmuseum 
Eikenzoom 12 
6731 BH Otterlo 
+31 (0)318 591 519
e-mail: info@nederlandstegelmuseum.nl
Website: www.nederlandstegelmuseum.nl

 

 

Lees meer

Nobuhiko Tanaka.jpeg

Expositie Nobuhiko Tanaka
Modern Japans porselein in Amsterdam

Bij Time & Style in Amsterdam wordt tot en met 9 december a.s. het werk van de artiest Nobuhiko Tanaka geëxposeerd. Er zijn in totaal 400 werken te zien en te koop, variërend van theepotten en koppen tot borden, schalen en vazen. Elk object in deze expositie is handgemaakt door Tanaka.

 

Schoonheid
De ideologie van ‘praktische schoonheid’ komt tot leven in zijn werk, dat niet alleen gemaakt is om naar te kijken maar ook om een plaats in het dagelijks leven van de moderne mens in te nemen. Zijn porselein wordt gekenmerkt door levendige kleuren, die het resultaat zijn van een combinatie van traditionele technieken en experimenten.


Keramiek studies
Geïnspireerd door zijn activiteiten op de keramiek club van zijn voormalige universiteit in Tokyo, studeerde Nobuhiko Tanaka keramiek studies op een vakschool, waarnaar hij gewerkt heeft bij een keramiek werkplaats waar artiesten honderden werken per dag produceerden. Deze ervaringen hebben geleid tot de opening van zijn eigen studio in 1994.


Onnavolgbaar werk
Van het mixen van de klei en het glazuur tot het vormen van objecten aan het pottenbakkerswiel, het maken van patronen, glazuur aanbrengen en het ovenproces, Tanaka vertrouwd op zijn bekwaamheid om onnavolgbaar werk te creëren. Tanaka’s porselein is slank, met duidelijke verhoudingen die de natuurlijke vormen belichamen. Wanneer u de werken oppakt, voelt u de aardse textuur van de klei tegen uw hand in zijn lichtheid.


Verscheidenheid aan kleuren
De verscheidenheid aan kleuren die zijn werk verfraaien zijn het resultaat van Tanaka’s gevoeligheid en nieuwsgierigheid. Door de warmte van de vlammen in de oven is zijn porselein doordrenkt met het rood en paars van koper, het blauw van kobalt en het groen en bruin van ijzer. De harmonie van kleuren van de verschillende glazuren en patronen, gecreëerd door gebruik te maken van traditionele technieken gecombineerd met duidelijke proporties brengen functionele schoonheid naar het moderne leven.

 

Fans
Zijn exposities in Time & Style Japan worden gretig bezocht door fans vanuit het hele land. Zijn meest recente werk betreft het creëren van servies, exclusief te gebruiken door een beroemd zojuist geopend restaurant in Tokyo. Deze expositie bij Time & Style is zijn eerste expositie in Europa. 

 

Time & Style
Time & Style is een Japans interieur merk dat de eerste winkel in Amsterdam geopend heeft in 2017. De winkel biedt een grote collectie zelf ontworpen Japanse meubelen en servies dat is gemaakt door de meesters van hun vak in Japan. De producten zijn functioneel en voor het moderne, dagelijkse leven - functioneel, en ontworpen om generaties lang mee te gaan zowel kwalitatief als esthetisch.

 

TIME & STYLE Amsterdam
Marnixstraat 148
1016 TE Amsterdam
+31 (0)20 210 3176  
www:timeandstyle.nl 
e-mail: info@timeandstyle.nl

 

Meer informatie over Time & Style is teven te vinden in de brochure: 

TIME & STYLE.pdf

Lees meer

01316.jpg

Biscuits van Theo Colenbrander in Museum Gouda

De veelzijdige vormgever Theo Colenbrander (1841-1930) wordt gezien als de grondlegger van de art nouveau in Nederland. Naast sieraardewerk ontwierp hij ook interieurs, tapijten en boekbanden. Zijn ontwerpen worden gekenmerkt door het gebruik van felle kleuren en grillige vormen.

 

Aan het einde van zijn lange carrière werkte hij kortstondig voor Plateelbakkerij Zuid-Holland in Gouda (1912-1913) en trad hij vervolgens in dienst van Plateelbakkerij Ram in Arnhem (1913-1928). In deze periode maakte Colenbrander een groot aantal modellen in biscuit waarop hij met potlood en waterverf uiteenlopende decors aanbracht. Deze modellen dienden als voorbeeld voor de plateelschilders. Hij gaf ze stuk voor stuk een naam, variërend van ‘aardbei’, ‘kantwerk’ of ‘krachtig’ tot aan ‘draaiing’, ‘bruisend’ of ’warrig’.

 

Een aantal van deze bijzondere modellen is nu te zien in Museum Gouda. De geëxposeerde biscuits zijn door Colenbrander zelf van een decor voorzien, inclusief de nodige aanwijzingen waar het de kleuren betreft. Ze bieden een bijzonder inkijkje in de wereld van de ontwerper en de vervaardiging van plateel in Gouda en Arnhem. De tentoonstelling Biscuits van Theo Colenbrander is tot en met 2 juni 2019 in Museum Gouda te zien.

 

Museum Gouda
Oosthaven 9 & Achter de Kerk 14
2801 JX Gouda
+31 (0)182 33 10 00

info@museumgouda.nl

museumgouda.nl

Lees meer

Glazen_Ida-Falckenberg-Liefrinck-540x724.jpg

Lezing 'Een stoere vrouw in het Interbellum' door Eveline Holsappel

Duik in het leven van Ida Falkenberg-Liefrinck (1901-2006), die furore maakte als ontwerper voor arbeiderswoningen en de alleenstaande werkende vrouw. De lezing wordt gehouden op 4 november 2018, om  14:00 uur in het Nationaal Glasmuseum in Leerdam. 

 

Ida Falkenberg-Liefrinck, architect en vormgever (1901 – 2006),  is een van de weinige vrouwen die als ontwerper voor de Glasfabriek Leerdam werkt. Maar Liefrinck is een stoere vrouw, die net als Lucienne Bloch, wel haar mannetje staat. Haar maatschappelijke betrokkenheid is enorm en in haar ogen is dit ook de taak van iedere architect/vormgever. In 1940 maakt ze op uitnodiging van Copier verschillende ontwerpen voor gebruiksglas.

 

Aan het begin van haar carrière werkt ze enige tijd op het bureau van architect J.J.P. Oud, en komt sterk onder de invloed van het Nieuwe Bouwen te staan. In de jaren dertig legt ze zich toe op het ontwerpen van meubelen en verwerft met name met de rotan stoel veel bekendheid. Ze werkt dan onder meer voor de firma Metz & Co. Naast ontwerpen voor deze rijke clientèle, houdt ze zich bezig met het ontwerpen van interieurs voor arbeiderswoningen. Dat heeft haar passie. Allen, die door de crisisjaren klein behuisd waren,  kunnen terecht bij de ontwerpen van Liefrinck en ook voor de alleenstaande werkende vrouw ontwerpt zij een kamer. Een novum voor die tijd.

 

In dit licht moeten we ook haar glaswerk zien. Copier nodigt Liefrinck uit voor de tentoonstelling ‘Het Glas’ (1940 in het Stedelijk Museum te Amsterdam). Hiervoor wordt een nieuwe kleur, staalblauw, ontwikkeld. Liefrinck krijgt de keuze om in deze nieuwe kleur óf unica óf seriematig geproduceerd glas te ontwerpen. Uiteraard kiest ze seriematig geproduceerd glas met speelse vormen, bedoeld voor iedereen.

 

Nieuwsgierig geworden naar deze stoere vrouw?
Duik op 4 november samen met Eveline Holsappel in het leven van Ida Falkenberg-Liefrinck en bekijk daarna met deze kennis de tentoonstelling ‘Art Deco Glas, belofte voor het moderne’. Holsappel is conservator van het Fries Museum & Keramiekmuseum Princessehof en auteur van het boek ‘Ida Falkenberg-Liefrinck (1901-) De Rotan Stoel Als Opmaat Voor Een Betere Wooninrichting’.

 

Tijd: De lezing start om 14.00 uur en is rond 15.00 uur afgelopen.
Kosten: De kosten voor deze lezing bedragen € 5,00 p.p. exclusief entree museum.

 

Reserveren
Voor deze activiteit is maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar, dus reserveren is noodzakelijk! Dit kan via e-mail: reserveringen@nationaalglasmuseum.nl of telefonisch van dinsdag t/m zondag via: + 31 (0) 345 614 960.

Lees meer

image004.jpg

Verkoopexpositie Naoorlogse keramisten: Keramiek als kunstvorm

Vanaf de jaren 50 stond een generatie kunstenaars op die de keramiek neerzette als autonome kunstvorm. Met de verkoopexpositie Naoorlogse Keramisten schetst Kunstconsult hoe de Nederlandse keramiek zich ontwikkelde in de tweede helft van de twintigste eeuw. De tentoonstelling is van 24 oktober tot en met 30 december te zien in de galerie van Kunstconsult in Amstelveen.

 

Onder de tentoongestelde werken – die dus allemaal te koop zijn – zijn unica van toonaangevende keramisten als Jan van der Vaart, Hans de Jong, Babs Haenen, Lies Cosijn, Etie van Rees, Johan van Loon, Johnny Rolf, Veronika Pöschl en Suzanne Taub. Veel van deze kunstenaars hebben gestudeerd of gedoceerd aan de Gerrit Rietveld Academie.

 

Gerrit Rietveld Academie gezichtsbepalend voor Nederlandse keramiek
De keramiekopleiding van de Gerrit Rietveld Academie heeft een groot aantal keramische kunstenaars afgeleverd die gezichtsbepalend zijn voor de Nederlandse keramiek in de twintigste eeuw. Hans de Jong, Lies Cosijn en Suzanne Taub studeerden hier in de jaren 50. Van 1968 tot 1993 was de begaafde keramist Jan van der Vaart hoofd van de afdeling keramiek. Onder zijn studenten waren Veronika Pöschl (jaren 80) en Babs Haenen (jaren 70). De laatste was van 1992 tot 2013 zelf docent aan de academie.

 

Experimentele Afdeling De Porceleyne Fles
Docent Theo Dobbelmann – hij had in de jaren 50 onder meer De Jong, Cosijn en Taub in zijn klas – was niet alleen verbonden aan de Gerrit Rietveld Academie, maar ook betrokken bij de oprichting van de Experimentele Afdeling van de Porceleyne Fles in Delft. In opdracht van deze fabrikant van traditioneel Delfts aardewerk creëerde hij in 1956 een afdeling die zich volledig zou richten op moderne unica. Hiervoor rekruteerde hij een aantal van zijn beste studenten. Tot de kunstenaressen van het eerste uur behoorden Lies Cosijn, Harriët Sielcken (later bekend als Jet de Maar-Sielcken) en Adriek Westenenk. Later kwam Suzanne Taub de afdeling versterken. Van al deze kunstenaars zijn werken opgenomen in de expositie. De unieke werken van de Experimentele Afdeling hadden grote aantrekkingskracht op verzamelaars, waaronder de bekende keramiekcollectioneur J.W.N. Van Achterbergh.

 

De J.W.N. Van Achterbergh collectie
Een aantal stukken in de expositie – van onder meer Babs Haenen, Veronika Pöschl en Jan de Rooden – komt uit de belangrijke J.W.N. van Achterbergh collectie. Van Achterbergh was een groot verzamelaar, kenner en mecenas en had met zijn collectie een enorme invloed op de Nederlandse en internationale studiokeramiek. Een aantal kunstenaars bleef hij intensief volgen gedurende hun carrière. Van de Amsterdamse keramisten Hans de Jong, Jan van der Vaart, Johan van Loon, Johnny Rolf en Jan de Rooden kocht hij doorlopend nieuw werk. Toen Van Achterbergh in de jaren zestig druk was met verzamelen, publiceren en tentoonstellen, rekende hij de figuratieve keramiek van Etie van Rees en het werk van Lies Cosijn tot de absolute top. Van Achterbergh bewonderde Lies Cosijn mateloos en verwierf tot in de late jaren negentig regelmatig stukken die ze in haar eigen atelier vervaardigde.

 

Porselein alsof het textiel is
Van de voormalige Rietveld-docenten Jan van der Vaart en Babs Haenen is een groot aantal werken op de expositie aanwezig. Jan van der Vaart behoorde tot de eerste generatie keramisten die in de jaren 50 de beoefening van de keramiek in Nederland nieuw leven inblies. Met zijn abstracte geometrische keramiek introduceerde hij een nieuwe visie op vorm en kleur, gebaseerd op de Bauhaus-traditie. Een zuivere vorm en gebruiksfunctie hadden voor hem de hoogste prioriteit. Hij bouwde vormen op uit geometrische elementen, zoals zijn beroemde stapelbare tulpenvaas. Naast unieke objecten ontwierp hij series, ofwel ‘multipels’, toegankelijk voor een breder publiek.

Het werk van Babs Haenen is expressief van aard. Haenen gebruikt een unieke techniek waarbij ze porselein behandelt als textiel. Ze bewerkt het porselein met de hand; ze kleurt eerst de klei en rolt deze uit tot dunne lappen. Door deze lappen vervolgens weer samen te voegen en te vormen tot een geheel creëert ze schilderachtige abstracte ontwerpen. 

 

Verkoopexpositie: Naoorlogse Keramisten, 24 oktober t/m 30 december 2018, Kunstconsult - 20th century art | objects, Smederij 4, Amstelveen, 020-3416476, www.kunstconsult.nl.

 

Openingstijden: elke woensdag-, donderdag- & vrijdagmiddag, 13:00 - 17:00 uur of op afspraak. Open zaterdagen: 27 oktober, 24 november en 29 december 2018, 13:00 - 17:00 uur.

Lees meer

logo_sticky-nieuw.png 

De Glas- en Keramiekbeurs in Leerdam

Glas- en Keramiekbeurs in Leerdam is dit jaar van 2 tot en met 4 november. Wat de bezoeker ook nu weer kan verwachten: binnen- en buitenlandse glasobjecten, minder oud maar vooral nieuw glas, gebruiksglas en unica, recente glasobjecten in uiteenlopende technieken, keramische sculpturen, objecten en gebruiksgoed.

 

Kunstenaars presenteren hun nieuwste objecten, verzamelaars hun mooiste stukken. Met als motto De kunsten van het vuur worden glaskunst en keramische kunst niet als gescheiden disciplines maar door en naast elkaar gepresenteerd in de Berenschotzaal. Tot de deelnemende glaskunstenaars en galerieën behoren onder meer Sabine Lintzen, Richard Price, Bernard Heesen, Barbara Nanning, Susan Hammond, Maurice La Rooy, Josja Caecilia Schepman, Fons Uytdehaag, Albert Seubring, Bert Grotjohann, Ellen Kuijl, Marjan Smit, Jelena Popadic, Willem van Oyen en Rachel Daeng Ngalle, Simsa Cho, Hermine van der Does, Joek van Draanen, Thea Figee, Kim ten Oever, Galerie Via Venezia, Festinalente, Ingrid Beemsterboer, Marja Steinmetz, Studio Gent Glas, Vereniging van Vrienden van Modern Glas, Royal Leerdam Crystal, Nationaal Glasmuseum Leerdam en De Glasblazerij.

Deelnemende keramisten zijn onder meer Carla Dijk, Tessa Droog, Dien Jorien Geertsma, Lei Hannen, Wied en Diederik Heyning, Pauline Hoeboer, Noortje Meijerink, Sarah Michael, Mirjam van Oostveen, Eefje van den Braak, Willeke Dokter, Ellen Rijsdorp, Carla de Vrijer, Vera Zegerman, Arja Hoogstad en Judith de Vries. Vrijwel alle keramisten zijn lid van de NVK, de Nederlandse Vakgroep Keramisten.

Beursobject
De van oorsprong Noorse, maar in Leerdam wonende Geir Nustad is de ontwerper van het beursobject van dit jaar. Het beursobject is een reflectie over het gebruik van contrasten in zijn werk. Geir werkt vaak met contrasterende kleuren en vormen en wilde dit gegeven gebruiken in het beursobject: het contrast tussen het donker en het licht in de kleuren en het tranparante glas, hoe het licht wordt vastgelegd in het object. Maar ook het contrast tussen de zacht afgeronde vorm van het hete glas en de rechte, strakke lijnen van het slijpen van het koude glas. Het maken van een sterk object reflecteert zowel op zijn artistieke inzicht en kennis als op de eigenschappen van het materiaal glas.

Belgische glaskunst
Jaarlijks is in de grote zaal een presentatie van Belgische glaskunstenaars. Dit jaar stellen vier afgestudeerden van het Instituut voor Kunst en Ambacht (IKA) in Mechelen zich voor: Gaby Berger, Fred Fortuin, Renée Rasson en Gert Renkin. IKA is een deeltijdopleiding waar onderwijs wordt gegeven in glas, keramiek, fotografie e.a.

Glas en keramiek in de polder
Vorig jaar werd voor het eerst de buitententoonstelling Glas en Keramiek in de Polder georganiseerd. Beelden van glas en keramiek waren opgesteld in het polderpark achter Het Dak. Dit jaar wordt weer zo’n buitententoonstelling georganiseerd. Deelnemende kunstenaars zijn onder andere Sacha Brienesse, Sebastiaan Coppens, Willeke Dokter, Daniëlle Henger van Rijssen, Co Latumahina, Rob van der Ven en Karin Wijnand. En natuurlijk is er de catalogus, zijn er lezingen en presentaties en blijft de beurs dé ontmoetingsplek voor glas- en keramiekminnend Nederland en omstreken.Glas- en Keramiekbeurs Leerdam, Cultureel Centrum Het Dak, Tiendweg 9a, 4142 EG Leerdam, t +31 (0)345-613626; info@hetdak.nl | Op 2, 3 en 4 november 2018. Open: vrij 14.00-20.00 uur, za + zo 10.00-17.00 uur. www.hetdak.nl | www.glaskunstbeurs.nl


Internationale Glas en Keramiek Beurs 2018

Cultureel centrum het Dak, Tiendweg 9A, 4142 EG Leerdam, tel. 0345-613626. 
Open: vrijdag 2 november 14.00-20.00 uur, zaterdag 3 en zondag 4 november 10.00-17.00 uur. 
Toegang € 10,- | kinderen tot 12 jaar onder begeleiding gratis. 

Lees meer

 cover voor website[9279].JPG

Nummer 247

 

Inhoudsopgave nummer 247 (2021/3):

 

'Wat we doen is delicaat'
Een interview bij het afscheid van Karin Gaillard
Victoria Anastasyadis

Imitaties uit Jingdezhen
Een reportage van de Chinese porseleinindustrie
Suzanne Klüver

Marion S. van Aken-Fehmers, ambassadeur van Delfts aardewerk
Een beknopte geschiedenis van het onderzoeksproject Delfts aardewerk
Titus Eliëns

Verzamelaars favoriet
Willem van Traa, Luciën G.A. Schrapels Schram, Eddie Nijhof, Hans en Inge van Asperen

Van Japan tot Sayonara
Een eeuw Japanse invloed op Maastrichts aardewerk
Wim Dijkman

Een convoi exceptionnel als droom
De bellendrang van Marinke van Zandwijk
Victoria Anastasyadis

Von Siebold's Nippon: Plates and Crafts
Miki Sakuraba

 

Inhoud/lid worden

Victoria Anastasyadis

© Vormen uit vuur