Home

grandioos glas.jpg

Grandioos glas in Escher in Het Paleis

 

In Grandioos Glas toont Escher in Het Paleis het mooiste optisch glas uit de collectie van Stichting Modern Glas in samenwerking met Kunstmuseum Den Haag. De glassculpturen uit Tsjechië en Slowakije vergroten, verkleinen en verkleuren alles om zich heen en bieden letterlijk een nieuwe blik op de wereld. Optisch glas wordt meestal gebruikt om spiegels, brillenglazen en lenzen te maken, maar de Tsjechisch-Slowaakse kunstenaars toveren het materiaal om in harmonieuze kunstwerken. De abstract-geometrische objecten reageren sterk op licht en reflectie en nemen vanuit iedere hoek een andere vorm aan. Ze spelen met de ogen van de toeschouwer, net zoals M.C. Escher zijn toeschouwers meermaals vol verwondering laat kijken naar hetzelfde werk.

 

Tsjechië en Slowakije kennen een lange glastraditie. Van oudsher hebben de landen een levendige glasindustrie, waarin ambacht en precisie de boventoon voeren. Glas werd in het vroegere Tsjecho-Slowakije voornamelijk als materiaal gebruikt in toegepaste kunst, tot de Tsjechische kunstenaar Václav Cígler in 1965 de afdeling Glas in architectuur opricht aan de kunstacademie in Bratislava. Cígler leidt een nieuwe generatie glaskunstenaars op en creëert een eigen beweging binnen de internationale glaskunst. Deze kunstenaars laten zich meer leiden door het creatieve proces en maken vrije sculpturen van optisch glas vol licht en beweging.

 

De abstract-geometrische optische glaskunst van Václav Cígler (1929), Lubomír Arzt (1946-2015), Miloš Balgavý (1955), Pavol Hlôška (1953), Zora Palová (1947) en Štěpán Pala (1944) wordt van 7 juli t/m 8 november op meerdere plekken in het voormalige winterpaleis van Koningin-Moeder Emma tentoongesteld. Kijk, beweeg en bewonder.

 

Tentoonstelling Grandioos Glas: Optische glaskunst uit Tsjechië en Slowakije
7 juli t/m 8 november 2020

www.escherinhetpaleis.nl

 

 

Afbeelding: Václav Cígler, Pyramid, 1987, vacuüm metaal gespiegeld vensterglas, verlijmd, verzaagd en gepolijst. Collectie Kunstmuseum Den Haag, langdurig bruikleen Stichting Modern Glas

Lees meer

!cid_image001_jpg@01D682D0.jpg

In Memoriam Mr. Els Veder–Smit

 

In 1999 werd in Den Haag, ten overstaan van Notaris van Dullemen, de Stichting Hollands Porselein opgericht. Het doel was de bekendheid van dit facet van de productie van toegepaste kunst in het 18de-eeuwse Nederland te vergroten, o.a. door het stimuleren van onderzoek, publicaties en tentoonstellingen. Ook kon hulp worden geboden bij het doen van aankopen ten behoeve van openbare verzamelingen in Nederland.

 

Het was een initiatief van Mr. Els Veder–Smit die kort voor haar 99ste verjaardag op 29 augustus in Leeuwarden is overleden. De stichting, waarvan zij na haar terugtreden uit het bestuur beschermvrouwe was, heeft in de loop der jaren kunnen bijdragen aan de uitbreiding van de collecties Hollands porselein in het Museum Weesp, het Kasteel-Museum Sypesteyn, het Rijksmuseum, het Keramiekmuseum Princessehof en het Gemeeentemuseum (Kunstmuseum Den Haag).

 

Els Veder heeft de stichting opgericht ter herinnering aan haar echtgenoot Mr. C.J. (Kees) Veder met wie zij in 1947 in het huwelijk was getreden. Samen hadden zij een voorliefde opgevat voor dit verzamelgebied. Tijdens jaarlijkse bezoeken aan de Oude Kunst- en Antiekbeurs in het Prinsenhof te Delft werden regelmatig aankopen gedaan. Deze werden opgesteld in een vitrinekastje in Lodewijk XVI-stijl dat prominent aanwezig was in de zitkamer van beide huizen die het echtpaar achtereenvolgens aan de Harlingerstraatweg heeft bewoond.

 

Els (Elisabeth) Veder werd in 1921 geboren in Kinderdijk, in een familie van scheepsbouwers. Na het gymnasium alpha ging zij in 1940 in Leiden rechten studeren. Vanwege de oorlogssituatie zette zij haar studie voort in Utrecht. Daar deed zij in 1947 doctoraalexamen.

 

Met haar man vestigde zij zich in Huis ter Heide. Als lid van de VVD kwam Els Veder in 1954 in de Provinciale Staten van Utrecht. In 1958 werd zij wethouder in Zeist. Kees Veder maakte inmiddels carrière in de rechterlijke macht. Die voerde hem in 1961 naar de rechtbank in Leeuwarden, het enige tweetalige arrondissement in Nederland. Els volgde in 1962 en kwam het jaar daarop voor de VVD in de overwegend ‘rode’ gemeenteraad van Leeuwarden. In 1967 werd zij lid van de Tweede Kamer en in 1977 trad zij toe tot het Kabinet van Agt-Wiegel als staatssecretaris van Volksgezondheid, onder Ginjaar als Minister. Els Veder ambieerde geen tweede termijn, en nam zitting in de Eerste Kamer, van 1981 tot 1991.

 

In 1987 overleed haar man en woonde Els alleen in het door Ir. Jo Vegter in 1971 gebouwde huis. Naast de niet-aflatende belangstelling voor de politiek en haar partij kregen kunst, cultuur en natuur, vooral in het haar na aan het hart liggende Friesland haar aandacht. Zo maakte zij het in 1996 mede mogelijk om namens de Koninklijke Vereniging van Vrienden van de Aziatische Kunst dr. Christiaan Jörg te benoemen tot bijzonder hoogleraar in Leiden. Zijn leeropdracht was de materiële geschiedenis van de wisselwerking tussen Azië en Europa. Maar ook weidevogels hadden haar aandacht, en gasten op haar verjaardag werden uitgenodigd daaraan bij te dragen.

 

Een hoogtepunt voor Els Veder was de tentoonstelling in 2007, en het boekwerk, ‘Pretty Dutch’ in het Princessehof te Leeuwarden: een uitgebreid overzicht van de zeer gevarieerde productie van porselein in Weesp, Loosdrecht, Ouder en Nieuwer Amstel, en Den Haag.

 

Herbert Jan Hijmersma

Lees meer

Campagnebeeld NKO.jpg

Keramiektalent schittert in expositie in Museum Gouda 

 

Achtentwintig oud-cursisten die bij de Nederlandse Keramiekopleiding (NKO) in de afgelopen 15 jaar het extra leerjaar ‘handvormen’ hebben gevolgd, zijn geselecteerd voor een veelzijdige expositie in Museum Gouda, die vanaf vrijdag 4 september te zien is.

 

De Nederlandse Keramiekopleiding in Gouda is de enige professionele opleiding tot keramist in Nederland. Cursisten komen uit het hele land om zich dit ambacht eigen te maken. Na een driejarige opleiding kunnen de keramisten zich verder specialiseren met een extra leerjaar handvormen. Een vrij jaar, waarin zij op zoek gaan naar hun eigen stijl. Hoe hebben zij zich verder ontwikkeld na het afronden van hun opleiding tot keramist?

 

Conservator Ingmar Reesing van Museum Gouda en NKO-docent Mieke de Groot maakten een selectie uit het werk van oud-cursisten: de talenten van de Nederlandse Keramiekopleiding. De expositie is tot en met 10 januari 2021 te bezoeken.

 

www.museumgouda.nl

 

 

Lees meer

 Keramische_Pracht.jpg

Keramische pracht; tegels in het interieur

Uitnodiging online interieurplatform

 

Beste geïnteresseerde,

 

Graag nodigen we u uit voor het online Interieurplatform op vrijdagmiddag 18 september 2020 van 13.30 tot 16.45 uur. Het thema is ‘Keramische pracht; tegels in het interieur’. De Rijksdienst organiseert het dit keer in samenwerking met de ErfgoedAcademie.

 

In bijna alle monumentale interieurs bevinden zich tegels, op de vloer of aan de wand. Tegels hebben een grote verscheidenheid in vormen, materialen en toegepaste technieken. Het uiterlijk en de erop aangebrachte patronen zijn nog altijd in ontwikkeling. Of het nu gaat om karakteristieke Delfts blauwe tegels, de kenmerkende 20ste-eeuwse cementtegels of de nostalgische tegels uit de badkamer van onze jeugd: veel mensen hebben iets met tegels. Deze fascinatie blijkt alleen al uit het grootschalige hergebruik van oude tegels.

 

Tijdens de bijeenkomst zullen vier sprekers vanuit verschillende invalshoeken hun kennis met ons delen en ingaan op vragen als: waarom waren de vroege Nederlandse tegels internationaal zo gewild, wat was het geheim van de productie ervan, welke technische ontwikkelingen hebben de tegels zoal doorgemaakt en met welke uitdagingen heeft de restaurator tegenwoordig te maken.

 

Helaas is het door COVID-19 nu nog niet mogelijk om een fysiek interieurplatform in Amersfoort te organiseren. Daarom bieden we een online versie aan. Een voordeel hiervan is dat we relatief eenvoudig twee buitenlandse sprekers aan het woord kunnen laten. Zoals gebruikelijk zal ook dit online platform gratis zijn.

 

Speciaal voor de deelnemers aan dit Interieurplatform biedt uitgeverij Primavera Pers vijf publicaties van de grote tegelkenner Jan Pluis aan met korting. Tijdens het online platform delen we een kortingscode waarmee u een of meer van deze boeken met 20 procent korting kunt aankopen.

 

 

Wij zien uit naar uw deelname op 18 september!

 

Met vriendelijke groet,

 

Namens de programmacommissie,

 

Eloy Koldeweij en Harrie Schuit

Interieurspecialisten RCE

 

Programmacommissie Interieurplatform: Jaap van der Burg, Valentijn Carbo, Eloy Koldeweij, Harrie Schuit, Willem te Slaa.

 

Programma

 

13.00

Start inloop online wachtruimte

13.30

Welkom door de dagvoorzitter             

13.35

Kostbaar en zeer geliefd, de Nederlandse tegel in de Gouden Eeuw. door Hans van Lemmen, zelfstandige tegelhistoricus in Leeds, Engeland

14.05

Vragen & discussie

14.15

Korte pauze

14.20

'Een verkeerde loop in 't vuur': onderzoek naar de problemen bij de productie van 17e en 18e eeuwse Nederlandse tinglazuur tegels. door Kate van Lookeren Campagne, hoofddocent conservering en restauratie glas en keramiek Universiteit van Amsterdam

14.50

Vragen & discussie

15.00

Pauze

15.15

Glanzende wanden en slijtvaste tapijten. Tegels in het 19e- en 20e-eeuwse interieur. door Mario Baeck, zelfstandig postdoctoraal onderzoeker en gastdocent Universiteiten Gent en Antwerpen

15.45

Vragen & discussie

15.55

Korte pauze

16.00

Van oplopende spanningen tot scherven; over de restauratie van tegels in monumentale interieurs. door Michiel Overhoff, restaurator/eigenaar Restauratieatelier Overhoff

16.30

Vragen & discussie

16.40

Afsluiting door dagvoorzitter

16.45

Gelegenheid om online na te praten

 

Aanmelden kan via deze link

 

 

 

Lees meer

Galerie Carla Koch foto Maarten Eshuis (1).jpg

Galerie Carla Koch 25 jaar

 

Waar menig galeriehouder niet toe in staat is gebleken, is het Carla Koch met haar glas- en keramiekgalerie wel gelukt: ze bestaat 25 jaar. Sterker nog: ze zit al zo’n 50 jaar in het vak. Zij werkte voor Galerie In-Art bij de firma Indoor in de Paulus Potterstraat te Amsterdam tegenover het Stedelijk Museum. Deze was als een van de eerste galerieën in Nederland gespecialiseerd in glas en keramiek. Hier had ze vooral na 1990 de leiding over de galerie. Zij overlegde natuurlijk altijd met de eigenaar, mijnheer Cohen. In-Art was een chique black box-galerie op de eerste verdieping, een novum voor die tijd. In dat jaar verhuisde de galerie naar de begane grond waardoor de aandacht voor dit aspect van de kunst groeide.

 

In 1995 besloot zij voor zichzelf te beginnen. Galerie Carla Koch was tot 2007 gevestigd aan de Prinsengracht 510 en bezat twee aparte witte licht-overgoten ruimtes. De voorruimte met vitrines en een enkele sokkel werd gebruikt voor een steeds wisselende stock, de ruimte achter voor steeds wisselende tentoonstellingen met kunstenaars van naam. Aan vele kunstenaars is zij al die jaren trouw gebleven.

 

In 2007 is zij vanuit de Prinsengracht vertrokken naar de Veemkade aan de IJ-oevers om een galerie aan huis te beginnen. Dit is een beslissing die door veel galerieën in die tijd is genomen. Om toch voeling te houden met de kunstwereld ging zij zich, net als veel andere galerieën, actief te richten op beurzen. Zo nam zij deel aan de KunstRAI, de PAN, Art Twente, Art Rotterdam, Rotterdam Contemporary, Collect Londen, Qade, Art Breda, en Art the Hague. Tegenwoordig heeft zij nu veel klanten, die breed verzamelen en niet exclusief geïnteresseerd zijn in glas en/of keramiek.

 

Carla Koch werkt al die 25 jaren consequent samen met tal van kunstenaars uit binnen- en buitenland. Haar voorkeur gaat nog altijd uit naar containervormen, die zich bevrijd hebben van hun functie. Een heel helder uitgangspunt waardoor musea en particuliere verzamelaars altijd wisten waar ze aan toe waren. Niet alleen liet zij Nederlandse kunstenaars zien als Jan van der Vaart, Johan van Loon, Barbara Nanning en Wouter Dam. Ook besteedde zij met grote regelmaat aandacht aan internationale sterren als de Canadees Steven Heineman, de Denen Bodil Manz en Morten LØbner Espersen en de Japanse Kayoko Hoshino.

 

Aanvankelijk had zij veel contact met de Rietveld Academie en liet zij ook regelmatig eindexamenwerk zien. Dat kwam mede omdat zij bevriend was met de docenten Jan van der Vaart van de keramiekafdeling en Mieke Groot en Richard Meitner van de glasafdeling. Maar naarmate die opleidingen zich meer op het conceptuele, vrije werk gingen richten, bleek dat zo ver van wat zij wilde tonen, dat het contact langzaam verzandde.

 

De laatste jaren ziet zij op veilingen veel objecten voorbij komen die zij in het verleden verkocht heeft. Veel verzamelaars op leeftijd zijn aan het ‘ontzamelen’. Daarnaast krijgen musea veel schenkingen, hetgeen voor haar als galeriehouder de spoeling ook weer dun maakt. Een onomkeerbaar gegeven dat haar weemoedig maakt.

 

Maar de altijd actieve Carla Koch blijft niet bij de pakken neerzitten. Ze is onvermoeid actief om gerenommeerde kunstenaars onder de aandacht te brengen van haar verzamelaars.

Om haar jubileum te vieren had zij dit jaar op de KunstRAI een speciale stand gepland met 20 kunstenaars waar zij de afgelopen 25 jaar actief mee heeft samengewerkt, en heeft ze een publicatie uitgebracht waarin aandacht wordt geschonken aan deze kunstenaars.

 

Thimo te Duits

www.carlakoch.nl

 

De KunstRAi is in verband met de coronacrisis gecanceld. Momenteel vindt de jubileumtentoonstelling plaats in eigen huis: Veemkade 500. Tot en met 1 oktober bent u op afspraak welkom door een mailtje te sturen ckoch@xs4all.nl of door even te bellen 06- 42397440. Wanneer u niet wilt of kunt komen, mag u Carla vragen een exemplaar van de jubileumpublicatie naar u op te sturen.

 

Kayoko Hoshino keramiek 20x39x35cm   (1).jpg

Containervorm, door Kayoko Hoshino


Openingsbeeld: Galerie Carla Koch, foto Maarten Eshuis

 

 

 

 

 

Lees meer

2-diepe-kom-met-krekel-op-rots-en-kendi-met-decor-van-geluksymbolen-en-bloemen-in-vakken.jpg

Tentoonstelling Gezonken Schatten in Keramiekmuseum Princessehof verlengd  

 

De tentoonstelling Gezonken Schatten: geheimen van de Maritieme Zijderoute in het Princessehof in Leeuwarden wordt verlengd t/m 30 augustus 2020. De tentoonstelling zou deze maand voor het laatst te zien zijn, maar wordt verlengd in verband met de aangepaste programmering vanwege het coronavirus. De expositie laat keramiek en andere voorwerpen zien die gevonden zijn aan boord van acht scheepswrakken uit de 9de tot en met de 19de eeuw. Daarmee gaat een verborgen wereld open van internationale handel en uitwisseling.

 

De tentoonstelling is alleen te bezoeken met een online ticket via princessehof.nl/tickets

Lees meer

200525schuette1.jpg

Thomas Schütte. Keramik

Das Hetjens – Deutsches Keramikmuseum präsentiert vom 30. Mai bis 23. August seine neue Sonderausstellung

 

Das Hetjens – Deutsches Keramikmuseum, Schulstraße 4, präsentiert mit der Sonderausstellung "Thomas Schütte. Keramik" neue, bisher nicht gezeigte Arbeiten des deutschen Künstlers Thomas Schütte (geboren 1954, lebt in Düsseldorf). Im Festsaal des Palais Nesselrode werden überlebensgroße keramische Köpfe und Büsten Schüttes gemeinsam mit einer Auswahl weiterer Werkgruppen des Künstlers in einer eigens dafür konzipierten, temporären Architektur gezeigt. Die in enger Zusammenarbeit mit Schütte entstandene Präsentation bildet ein besonderes Highlight im 111. Jubiläumsjahr des Hetjens.

Die Werke des international hoch angesehenen Künstlers sind vom 30. Mai bis 23. August zu sehen.

 

www.duesseldorf.de/hetjens

Lees meer

!cid_image004_jpg@01D6293B.jpg

Tentoonstelling ‘GLAS’ in Rijksmuseum van Oudheden op herhaling

Het mooiste glaswerk uit de collectie opnieuw te zien


De tentoonstelling ‘GLAS’ van het Rijksmuseum van Oudheden gaat deze zomer op herhaling. Het mooiste glaswerk uit de collectie was eerder te zien in de zomer van 2019 en prijkt nu opnieuw, in iets aangepaste opstelling, in de museumzalen zodra het museum weer opengaat.

Bezoekers kunnen er genieten van de schoonheid, kleurenrijkdom en uitzonderlijke vormen van eeuwenoude glazen voorwerpen uit onder andere het oude Egypte en Nabije Oosten, de klassieke wereld en Nederland. Nieuw is de topselectie glaswerk in bruikleen van een van Nederlands grootste privé-glasverzamelingen.

Uit de eigen collectie zijn er eeuwenoude luxe drinkbekers, parfumflesjes en schalen, maar ook eenvoudige gebruiksvoorwerpen zoals dobbelstenen en kralen van glas. Een luxe Romeinse kom van amberkleurig glas, fijn gegraveerd glaswerk, een kinderfiguurtje van inlegwerk en een geblazen aapje uit Egypte, en een ‘buidelbeker’ uit de Middeleeuwen behoren tot de topstukken.

 

‘GLAS’ is te zien tot en met 28 februari 2021.

Kaarten reserveren is noodzakelijk, via www.rmo.nl

Lees meer

2016C0118-1.jpg

Toorops tegeltableau Jong Holland

Bezoek aan het virtuele Kunstmuseum Den Haag 

 

Het kon niet anders dan dat de grote verstedelijking en de komst van een nieuwe massacultuur in de laatste decennia van de negentiende eeuw hun weerslag hadden. Gelijk opgaand met de groei van de steden, groeide dan ook de fascinatie voor het leven buiten de stad: de natuur en het platteland. Als reactie op een nieuwe massacultuur van gecultiveerde efficiency ontstond een fascinatie en waardering voor het ongerepte en onbeschaafde.

 

Een ‘ware’, onbedorven cultuur

Bewust en onbewust werd het leven buiten de stad van een archaïsch en idyllisch imago voorzien. Bezien vanuit de stad zag het platteland er heel anders uit dan het beeld dat de ‘plattelanders’ er zelf van hadden. De stedeling zag het platteland als de buitenkant van een andere, onbekende wereld die nog ontdekt moest worden. Op het platteland, en onder de plattelanders, meende men nog een ‘ware’, onbedorven cultuur aan te treffen. ‘Onder den rook van Amsterdam wonen menschen, vele zelfs, voor wie die stad geenerlei bekoring heeft, wien het slenteren langs de winkels verveelt en de roezige drukte benauwt’, schrijft Rudolph Tutein Nolthenius in 1909. Tutein Nolthenius was waterstaatkundig ingenieur, maar zette zich rond de eeuwwisseling ook in voor de ‘volkskunde’ en de waardering van het ‘echte volk’. ‘Beklaag die menschen niet’, vermaant hij. ‘Hun ziel is anders gestemd dan de onze, (…) [maar] hun leven [is] rijker dan dat van menig stedeling. Zij vormen het eigenlijke “volk” (…)’

 

 

Lees verder op de website van het Kunstmuseum

 

afb. Tegeltableau ‘Jong Holland’, ontwerp Jan Toorop, uitvoering i.s.m. Plateelbakkerij Rozenburg, 1903, veelkleurig geglazuurd grès cérame met ingegrift decor, 105 x 160 cm, Kunstmuseum Den Haag

Lees meer

20161121_14.jpg

Een bemind dier

Bezoek aan het virtuele Kunstmuseum Den Haag

 

Piekerend als Rodins wereldberoemde De Denker, kwetsbaar als een foetus, broos als een oude man die even wegdommelt; beeldhouwer Joseph Mendes da Costa (1863-1939) boetseert rond 1894 een aapje met ontroerend echte karaktertrekken. Het beeld is gemodelleerd naar de dierentuindieren in Artis waar hij op dat moment om de hoek woont. De losse, impressionistisch aandoende stijl en de dikke laag glazuur zijn kenmerkend voor het vroege oeuvre van Mendes (vóór 1898), waarvan dit de enige overgeleverde zelfstandige dierplastiek is. Conservator Jan de Bruijn dook in de archieven en reconstrueerde het verhaal achter dit bijzondere collectiestuk.

 

In maart 1894 bezoekt een Amsterdamse fotograaf in opdracht van het genootschap Architectura et Amicitia op de Nieuwe Prinsengracht het atelier van beeldhouwer Joseph Mendes da Costa. Zijn opdracht is simpel: maak “een opname van het model van het kachelschut dat op de jongste Genootschapstentoonstelling geëxposeerd was”. Binnengekomen in het atelier van de dertigjarige Mendes wordt een gordijn opgehangen en het haardscherm voor de camera geplaatst. Om het geheel wat aan te kleden worden nog twee beeldhouwbokken bijgeschoven, waarover snel nog een doek wordt gedrapeerd. Twee aapsculpturen worden erop geplaatst en blijken prachtig te worden bestreken door het invallend licht van links. De fotograaf drukt snel af en enkele weken later verschijnt de lichtdruk in De Architect, het tijdschrift van het genootschap.

 

Lees verder op de website van het Kunstmuseum

 

afb. Joseph Mendes da Costa, voorovergebogen, zittende aap, ca. 1894, geglazuurd, fijn gechamotteerd wit steengoed, 23,5 cm x 16,9 cm x 22,7 cm, Kunstmuseum Den Haag. Foto Erik & Petra Hesmerg

Lees meer

 Cover VUV 248 voor website.JPG

Nummer 248

 

Inhoudsopgave nummer 248 (2022/1):


Een onvoltooide stippelgravure van David Wolff?
Maartje Brattinga

Glasonderzoek: traditioneel en geavanceerd
René van Beek, Guus Verhaar

Glazen met David en Jonathan: een dronk op vriendschap en soms liefde?
Anna Laméris

De fysica van glas blijft allesbehalve glashelder
Vincent Debets, Liesbeth Janssen, Ilian Pihlajamaa

De bue beads van Sint Eustatius
Een tweegesprek
Marc Barreda, Job Meihuizen, Jens Pfeifer

Glasziekte in hol glas: een kwestie van de lange adem
Bodill Lamain, Margot van Schinkel, Guus Verhaar

De toekomst van glas in de ontwikkeling van de kunst- en ontwerppratijk
Een discussie
Marc Barreda, Job Meihuizen, Jens Pfeifer

Gefopt door onze eigen glazen
Marc Barreda, Kitty Laméris

Gegoten of geperst?
Roosmarijn van Beemen, Hélène Besançon, Gert Bullée

Jong talent
Annegreet Kalteren, Lisa Spooren, Marieke van Winkelhoff

 

Inhoud/lid worden

© Vormen uit vuur