Home

Haagse Bluf.jpg

Haagse bluf

Porselein 1776 - 1790

 

Sierlijk en kleurrijk porselein, gemerkt met een ooievaar. Je zou denken dat dit overduidelijk porselein uit Den Haag is, maar eigenlijk is het een staaltje Haagse bluf uit het einde van de achttiende eeuw. Onderzoek in de twintigste eeuw wees namelijk uit dat de decoraties weliswaar zijn aangebracht in de hofstad, maar dat het porselein zelf is geïmporteerd uit onder andere het Duitse Ansbach en het Belgische Doornik. Dat neemt echter niet weg dat het Haagse porselein destijds perfect aansloot op de internationale mode en erg geliefd was. Kunstmuseum Den Haag bezit een grote collectie Haags porselein en toont een ruime selectie in de tentoonstelling Haagse bluf – Porselein 1776-1790.


Crèmepotjes met Haagse stadsgezichten, serviezen met decoraties van vogels en terrines die rijkelijk versierd zijn met bloemen: het is slechts een greep uit de collectie Haags porselein die te zien is in Haagse bluf. Kenmerkend voor dit porselein zijn de sierlijke rococostijl, neoclassicistische Lodewijk XVI-elementen en decoraties in voornamelijk fuchsia en groen. Haags porselein werd tussen 1776 en 1790 geproduceerd in een van de vier porseleinfabrieken die vanaf de tweede helft van de achttiende eeuw in Nederland werden opgericht, toen door heel Europa het geheim van het porselein maken was ontrafeld en verspreid. De fabriek in Den Haag werd geleid door de Duitse familie Lijncker en was voortgekomen uit een in 1772 opgerichte winkel in keramiek en textiel. Vanaf 1776 begon de familie met het decoreren van porselein waarvoor voornamelijk Duitse schilders werden aangetrokken. Als fabrieksmerk werd de Haagse ooievaar gevoerd.


Anton Lijncker probeerde in 1778 een octrooi te verkrijgen van de Staten van Holland om hem het alleenrecht tot porseleinproductie in de provincie en een aantal belastingvrijstellingen te geven. Toen deze verzoeken werden behandeld, bleek de fabriek helemaal geen porselein te vervaardigen, ook al beweerde Lijncker dat wel. De verzoeken werden dan ook afgewezen en zijn nooit opnieuw ingediend. Reden om aan te nemen dat de werkwijze later niet is veranderd. Ook niet nadat de porseleinfabriek naar een groter pand aan de Dunne Bierkade verhuisde. Bronnenonderzoek in de twintigste eeuw bevestigde dit en er zijn bovendien ook nooit ovens gevonden op de plek waar de fabriek heeft gestaan. Tegenwoordig wordt Haags porselein dan ook omschreven als ‘porselein dat in Den Haag is gedecoreerd’.


Haags porselein is bij verzamelaars nog altijd geliefd en het is ruim vertegenwoordigd in diverse musea in binnen- en buitenland. De collectie van Kunstmuseum Den Haag is een van  de belangrijkste. In 2014 is de collectie dankzij de steun van de Stichting Hollands Porselein verrijkt met een set van tien crèmepotjes met Haagse stadsgezichten, waaronder van het Lange Voorhout en het Mauritshuis. Deze zijn ook te zien in Haagse bluf. De Rotterdamse firma Snijders & Co zal speciaal voor deze tentoonstelling handbeschilderd behang maken, geïnspireerd op Haags porselein met de ooievaar als centraal middelpunt. 


19 december 2020 t/m 24 mei 2021

www.kunstmuseum.nl

Lees meer

De nieuwe kunst 2.jpg

Tentoonstelling De Nieuwe Kunst

Museum Kennemerland

 

De Nieuwe Kunst toont een negental combinaties van objecten uit twee bijzondere collecties van Museum Kennemerland: Kinheim Tapijten en Velser Aardewerk.

 

De combinaties van tapijt en aardewerk hebben een grote verwantschap in stijl, kleur en vormgeving. De tapijten en het sieraardewerk laten de vernieuwingen zien die rond 1900 ontstaan in de Nederlandse kunstnijverheid en architectuur:

 

De Nieuwe Kunst

Na de de eeuwwisseling vestigen deze twee toonaangevende bedrijven zich in Kennemerland. De Handtapijtknoperij Kinheim in 1909 in Beverwijk en de Potterie Kennemerland in 1920 in Velsen-Noord. De kunstnijverheidsproducten die zij maken zijn typerend voor het veranderende tijdsbeeld aan het begin van de 20ste eeuw.

 

Creatieve Broedplaats Studio O

Drie jonge kunstenaars van Studio uit Beverwijk hebben zich laten inspireren door het tapijt en de serie schetsontwerpen van Frits Spanjaard. Hun inspiratie hebben zij omgezet in nieuwe ontwerpen. Het textiel-ontwerp duo JAS&CAL, Jasmijn Wester en Calvin Kooiman, tonen hun ‘paper carpets’ en leggen met de fotoserie ‘in detail’ hun blik op de collectie vast. Annelies Kwaak is keramiste en ontwikkelde een serie tegels met herhalende motieven.

 

Hun werk laat zien dat de tijdgeest van toen ook nu nog doorwerkt.

 

tot 31 juli 2021

 

museumkennemerland.nl

Lees meer

BK6566465211.jpg

Keramiek uit de Rijkscollectie

Vier decennia BKR - 1949-1987

 

Dit najaar staat in het teken van de herwaardering van de Beeldende Kunstenaarsregeling (BKR). Het Purmerends Museum en het Gorcums Museum organiseren vanaf december 2020 in samenwerking met de Rijksdienst Cultureel Erfgoed (RCE) twee tentoonstellingen waarin Nederlandse kunst centraal staat die tussen 1949 en 1987 werd gemaakt dankzij de BKR. Daar waar in Gorcum vooral schilderijen en tekeningen worden getoond, richt het Purmerends Museum zich geheel op het tonen van bijzondere werken in keramiek.

 

De aanleiding voor beide tentoonstellingen is het verschijnen van het boek Monument voor de BKR in december 2020 van Fransje Kuyvenhoven, waarin het negatieve imago van de Beeldende Kunstenaarsregeling 1949-1987 wordt afgeschud. Het RCE beheert de kunstcollectie van het Rijk en bestaat uit zowel beeldende als toegepaste kunst. Veel van de voorwerpen zijn te vinden in musea, openbare gebouwen, ministeries en Nederlandse ambassades of in het depot van de RCE. Aangezien het Purmerends Museum een belangrijke kerncollectie keramiek bezit, lag het voor de hand om in dit landelijk project aan te sluiten met een tentoonstelling over de BKR-keramiekcollectie van het Rijk.

 

Beeldende Kunstenaarsregeling

De Beeldende Kunstenaarsregeling voorzag er van 1949 tot 1987 in dat armlastige kunstenaars in ruil voor een artistieke tegenprestatie - een kunstwerk, al dan niet in opdracht, of een dienst zoals het organiseren van een tentoonstelling - tijdelijk een inkomen kregen, zodat ze zich aan de kunst konden blijven wijden. Diverse kunstenaars die later naam verwierven, konden aan het begin van hun kunstenaarschap werken dankzij deze steun. Door de regeling verwierf het Rijk veel kunstwerken, variërend van gemiddelde kwaliteit tot zeer hoge kwaliteit. Bijna 6000 kunstenaars maakten er op enig moment gebruik van. Na 38 jaar stopte de regeling vanwege de hoge kosten. Inmiddels heeft de RCE flink de bezem gehaald door de BKR collectie, waardoor het huidige bestand alleen nog werk van artistiek goed tot hoog niveau bevat.

 

Tentoonstelling

De tentoonstelling Keramiek uit de Rijkscollectie. Vier decennia BKR - 1949-1987 toont werken met uiteenlopende onderwerpen en stijlen en laat hiermee ook een veelzijdig beeld zien van deze discipline. Enkele van de kunstenaars die zijn vertegenwoordigd in de tentoonstelling zijn Lotti van der Gaag, Vilma Henkelman, Geert Lap, J.A. Mantje, Johan Polet, Han Rädecker, Pablo Rueda Lara, Theo Schabbing, Louis Visser en Irene Vonck. De tentoonstelling toont een mooie dwarsdoorsnede van de Nederlandse keramiekgeschiedenis uit de tweede helft van de vorige eeuw.

 

Samenwerking

De tentoonstelling in het Purmerends Museum is te bezoeken van 19 december 2020 t/m 16 mei 2021. Van 12 december 2020 tot en met 9 mei 2021 is de tentoonstelling Een monument voor de BKR te zien in het Gorcums Museum. Rondom de beide exposities zullen tal van activiteiten plaatsvinden. Kijk hiervoor binnenkort op de website van het Purmerends Museum.

 

19 december 2020 - 16 mei 2021

www.purmerendsmuseum.nl

Lees meer

nieuwe-kerk-1.jpg

De Delftse Keramiek Dagen

Keramiekmarkt in 2021

 

For English or French text: please scroll down.

 

Tot 2019 werd er jaarlijks een keramiekmarkt in Delft georganiseerd. Na het overlijden van de organisator van dit evenement willen wij dit gaan voortzetten. Wij zijn de SKPD (Stichting Keramiek Promotie Delft) en de ondersteunende werkgroep.

 

We hebben een jaarlijkse kwaliteitsmarkt voor ogen. Hiervoor willen we 60 tot 80 kramen/stands op de Markt in Delft opstellen. E.e.a. met inachtneming van de regels om het evenement corona-proof uit te voeren, indien noodzakelijk.

 

Voor deze eerste editie van De Delftse Keramiek Dagen nodigen we internationaal keramisten van statuur uit om mee te doen. Keramisten die zichzelf aanmelden zullen geballoteerd worden. Zo kunnen we de kwaliteit en variatie bewaken. We voorzien een mooi evenement waarbij het publiek kan rekenen op een ruime diversiteit in keramiek waarbij verschillende technieken en onderwerpen aan bod komen.

 

Al dit moois wordt gepresenteerd op het prachtige marktplein in het historisch centrum van Delft. De gezellige terrassen rondom de Markt en het aanbod van de winkels, musea en galeries in de stad maken een meerdaags bezoek aan het evenement ook de moeite waard. Met De Delftse Keramiek Dagen wordt de rol van Delft Keramiekstad opnieuw ingevuld en versterkt.

 

Voor informatie neemt u contact op met de SKPD via delft@skpd.nl.

 

We are planning to realize a annualy ceramic event on the market in the historical city center of Delft. For this first edition in 2021 of De Delftse Keramiek Dagen (The Delft Ceramic Days), we invite international ceramists of stature to participate. Ceramists who register themselves will be balloted. This way we can monitor quality and variation. We foresee a great event where the public can count on a wide diversity in ceramics, with different techniques and subjects being offered.

 

For more information please contact the organisation by delft@skpd.nl

 

Nous envisageons d'organiser un événement céramique annuel sur la place du Marché dans le centre historique de Delft. Pour cette première édition en 2021 de De Delftse Keramiek Dagen, nous invitons des céramistes internationaux d'envergure à participer. Les céramistes qui s'inscrivent seront mis aux voix. De cette façon, nous pouvons surveiller la qualité et la variation. Nous prévoyons un grand événement où le public pourra apprécier une grande diversité de céramiques, avec de différentes techniques et de sujets proposés. Pour plus d'informations, veuillez contacter l'organisation par delft@skpd.nl

 

26 + 27 juni 2021

Markt, Delft

delft@skpd.nl

015-2147072 / 06-22436237

SKPD p/a Nieuwstraat 7, 2611 HK Delft

skpd.nl

 

 

Lees meer

TMILLER-01.jpg

Chinese Ceramics – A Hong Kong Perspective

A series of free online lectures

 

The Oriental Ceramic Society in Hong Kong have kindly invited our members to join a series of lectures starting this Thursday, 5th November.  The lectures will be given by Prof. Peter Y. K. Lam, Honorary Fellow, Institute of Chinese Studies, The Chinese University of Hong Kong. Before his retirement in 2013 he had been with the Art Museum of the Chinese University for four decades and was its Director for fourteen of those years.

 

The OCSHK is excited to announce this six-part lecture series by Prof. Peter Y. K. Lam introducing the history of Chinese ceramics through archaeological sites in Hong Kong. This unique and informative series aims to introduce members to common terminology, vessel forms as well as to the connoisseurship of ceramics through artefacts excavated in Hong Kong. Conducted in plain language comprehensible to the layman, the series will also appeal to scholars, archaeologists, collectors and lovers of Chinese art.

 

The lectures will be streamed via Teams and no booking is necessary.  They will start at 11:00 UK GMT

 

1.  Nov 5, 7:00 PM (HKT): Introduction to Chinese ceramics and early traditions
Definitions of some technical terms and jargon in Chinese ceramic art, general development of ceramics in China over the millennia, methodology in the study and connoisseurship of Chinese ceramics. 

 

2.  Nov 12, 7:00 PM (HKT): Han ceramics including the Li Cheng Uk Tomb finds and related issues
Introduction to ceramic industry in China during the Han period, local traditions, Han sites and burials in HK

 

3.  Nov 19, 7:00 PM (HKT): Late Song to Yuan Ceramic Finds in Kowloon Bay (To Kwa Wan MTR site)
Song and Yuan sites in HK focusing on the recent finds from Kowloon Bay, and their connections with the last Emperors of Song and overseas trade.

 

4.  Nov 26, 7:00 PM (HKT): Penny’s Bay Finds in Lantau Island (Ming finds at Disneyland site)
Massive quantities of Ming ceramic finds had been discovered at Penny’s Bay prior to the construction of the Disneyland. The ceramic types (some from SE Asia), their dating as well as significance and function of the site will be discussed.

 

5.  Dec 3, 7:00 PM (HKT): Made in Hong Kong – the Tai Po Wun Yiu kilnsite
The site, known to locals and students for decades, had been responsible for the firing of blue and white porcelain since the 17th Century. Type-forms, dating and kiln site activity remains will be discussed.

 

6.  TBC: Detecting the Fakes – Dating of Chinese Ceramics (Requires registration)
From very early in the history of collecting Chinese antiquities, fakes and forgeries have existed. But the situation has become worse in recent years, following the opening-up of China and the escalation of prices of good collectors’ items. This lecture will discuss practical methods for dealing with these fakes.  (This final lecture will be presented at a meeting once social distancing measures have been lifted.)

 

For more information, and links to the lectures, see orientalceramics.org.hk

 

Lees meer

20-10 Olav Slingerland -1.jpg

Olav Slingerland: ‘Settings’

Solo bij Galerie Terra Delft

 

In de collectie van Galerie Terra Delft neemt het oeuvre van Olav Slingerland een bijzondere plaats in. Zijn helder kleurgebruik en duidelijke vormgeving is een combinatie van ambacht en design. De objecten zijn betaalbaar, soms functioneel, en laten zich goed combineren; de settings.

 

Zijn serie ‘Drops’ is nieuw en bijzonder; tijd voor een solo-presentatie bij Terra Delft!

 

Slingerland: “In een wereld die gedomineerd wordt door afbeeldingen zal mijn werk steeds meer zijn bestaan moeten rechtvaardigen in de werkelijkheid. Hierdoor worden vorm, materiaal, maat en plaatsing essentieel.

 

Door het gieten in mallen kan ik kleine tot middelgrote series maken, die door verschillende afwerkingen nog steeds de hand van de maker laten zien. Door herhaling van de producten in verschillende settings laat ik steeds een nieuw beeld ontstaan. Een beeld met dezelfde heldere vormgeving als de producten zelf.

 

Zoals in ‘Dot Circle’, een setting van puntkommen aan de muur. De puntkom speelt met een vertekening in diepte die wordt versterkt door het verloop van het glazuur. De opstelling van de puntkommen in ‘Dot Circle’ herhaalt die optische vertekening, zowel in detail als op grote schaal.

 

‘Drops’ is een serie schalen ontwikkeld in samenwerking met ontwerper Jacqueline Heidanus. Zij is gespecialiseerd in dessinontwerp. Samen hebben we gezocht naar een manier om vanuit het materiaal en de techniek van het gieten de schalen een tweede huid te geven. Doordat we vanaf het begin van het proces nauw samenwerken is een serie schalen ontstaan waarbij de twee disciplines met elkaar verweven zijn en elkaar versterken. Door het handmatig bewerken van de mal ontstaat een reliëf van druppels (Drops) in verschillende patronen. In combinatie met de kleurverlopen in het glazuur ontstaan er unieke schalen met wisselende optische effecten.”

 

Galerie Terra Delft / Nieuwstraat 7 / 2611HK  Delft

31 oktober t/m 28 november 2020

www.terra-delft.nl

Lees meer

lalique 2020 10.jpg

La Réunion - juwelen voor de beau monde

Lallique Museum

 

Sinds dinsdag 27 oktober jongstleden is de nieuwe juwelententoonstelling 'La Réunion - juwelen voor de beau monde' te zien in het Lalique Museum. In deze tentoonstelling worden zeldzame topstukken van René Lalique en tijdgenoten getoond. Een van de topstukken is een onlangs door het museum verworven 'plaque de cou' (halssieraad), dat heeft toebehoord aan een Franse markiezin.

 

Het onlangs verworven juweel is samen met talrijke andere juwelen van Lalique en tijdgenoten te zien in een tijdelijke juwelententoonstelling, die een nieuw onderdeel vormt van ‘Koninklijk Licht’. De tentoonstelling is mede tot stand gekomen dankzij juwelenhistoricus Martijn Akkerman, bekend van onder andere het televisieprogramma Tussen Kunst & Kitsch, die in samenwerking met de conservator van het Lalique Museum bij het publiek onbekende Nederlandse private juwelencollecties in kaart heeft gebracht.

 

Speciaal voor degenen die ons museum momenteel niet kunnen of durven te bezoeken, iser een prachtige Lalique-video/digitale tour gemaakt. Deze is mogelijk gemaakt door de Provincie Gelderland. In de video wordt aandacht besteed aan het leven en werk van René Lalique en krijgt de toeschouwer een inkijk in ons museum. Daarnaast komt een tweetal vrijwilligers aan het woord. Het resultaat is zeer de moeite waard!

De video is te bekijken op youtube.

 

www.laliquemuseum.nl

 

Lees meer

Nicolaasflesje.jpeg

Glinsterend Glas            

Museum Kennemerland

 

Vanaf zondag 1 november is de tentoonstelling Glinsterend Glas te bewonderen in Museum Kennemerland. De tentoonstelling wordt zaterdag 31 oktober geopend door de Velsense glaskunstenares Carina Riezebos.

 

Glinsterend Glas neemt u mee in de wondere wereld van glas. Er is een uitgebreid scala aan gebruiksglas te zien; van fraai tafel- en sierglas, bijzondere geïriseerde glasvondsten uit Beverwijk tot moderne toegepaste kunst.

 

Al van jongs af aan is Jeroen Zoetmulder, bestuurslid van Museum Kennemerland, een bevlogen amateurarcheoloog. In de loop der tijd heeft hij een mooie verzameling archeologisch en antiek glas vergaard.

In de tentoonstelling  is een selectie van deze verzameling samengebracht met de al even bijzondere collectie van het museum zelf. Het geheel is aangevuld met museumwaardig 20ste eeuws gebruiksglas van particulieren, die gereageerd hebben op een oproep van het museum. Met als kers op de taart een fraaie selectie toegepaste kunst van glaskunstenares Carina Riezebos.

 

Glasvondsten uit opgravingen kunnen iets vertellen over de bewoning van de streek. Aan de hand van een aantal tijdsperiodes leggen we de geschiedenis van de streek naast de geschiedenis van glas: van duur en exclusief product naar gemeengoed. Daarnaast laat de tentoonstelling zien hoe glas, waarvan vergelijkbare objecten in de tentoonstelling staan, op schilderijen, prenten en in reclames voorkomen.

 

Het proces van het maken van glas is vertegenwoordigd met de nog steeds onverminderd prachtige documentaire ‘Glas’ van Bert Haanstra uit 1958.

 

1 november 2020 - 28 februari 2021  

 

Kijk voor reserveren op www.museumkennemerland.nl

Lees meer

rousseau-service-plate-v.2hm.png

Aestheticism on the Dinner Table: The ‘Etching Revival’ and Transferware.

Transferware Worldwide Lecture Series

 

The Transferware Collectors Club (TCC) is pleased to sponsor an exciting new educational initiative: Transferware Worldwide Lecture Series.                              

 

In a monthly program of online lectures, experts in the field of ceramics will present scholarly talks on transferware topics to include, history, process, makers, patterns, marketing and distribution, as well as special collections. The lectures, designed to have broad appeal to ceramic enthusiasts worldwide, will be conveniently accessible online via the Zoom format. A unique presentation will be offered monthly. Each session will last one hour in duration and will include time for a lecture followed by Q & A.

 

On Thursday, November 5, 2020, Jeffrey Ruda will discuss he ‘Etching Revival’ and Transferware.

 

In 1867-68, French artist Félix Bracquemond etched the transfer prints for Europe’s first table service in a new Japonesque style. The service was a huge critical and commercial success, and was quickly embraced by potters in Staffordshire. The design breakthrough has always been recognized, but not the choice and effect of etched transfer prints instead of engravings. The talk will discuss the scope, look, and meaning of this unconventional medium when etching itself was an art-world fashion.

 

Non-members are also welcome to view future Transferware Worldwide lectures: simply provide your email address to receive the Zoom links and news and information about future TCC programming.)…

 

www.transferwarecollectorsclub.org

 

 

Lees meer

Bernardine-de-Neeve-prijs-logo.jpg

Bernardine de Neeve Prijs

Ambacht als aanjager van vernieuwing

 

Voor de 9e Bernardine de Neeve Prijs heeft de jury 11 kunstenaars geselecteerd: Ellen Brouwers, Anne Buscher, Paul Funcken, Carl Hees, Krista Israel, Sanja Medic, Barbara Nanning, Judith Roux, Jenny Ritzenhoff, Nataliya Vladichkoo en Elke van Werde. Zij zullen hun werk presenteren in de tuin van het Nationaal Glasmuseum.

 

Tijdens deze tentoonstelling kiest dezelfde jury maximaal drie genomineerden om nieuw werk te maken voor de definitieve keuze. De genomineerden krijgen ieder een bijdrage van € 2000,- voor het maken van dat werk. In september 2021 presenteren de genomineerden zich met dit nieuwe werk, aangevuld met oudere werken, in Museum JAN in Amstelveen. Tijdens die tentoonstelling wijst de jury de winnaar van de Bernardine de Neeve Prijs 2021 aan. De winnaar ontvangt een cheque van € 5.000,-.

 

6 november 2020 – 3 januari 2021

Het glasmuseum

www.nationaalglasmuseum.nl

 

Lees meer

 Cover VUV 248 voor website.JPG

Nummer 248

 

Inhoudsopgave nummer 248 (2022/1):


Een onvoltooide stippelgravure van David Wolff?
Maartje Brattinga

Glasonderzoek: traditioneel en geavanceerd
René van Beek, Guus Verhaar

Glazen met David en Jonathan: een dronk op vriendschap en soms liefde?
Anna Laméris

De fysica van glas blijft allesbehalve glashelder
Vincent Debets, Liesbeth Janssen, Ilian Pihlajamaa

De bue beads van Sint Eustatius
Een tweegesprek
Marc Barreda, Job Meihuizen, Jens Pfeifer

Glasziekte in hol glas: een kwestie van de lange adem
Bodill Lamain, Margot van Schinkel, Guus Verhaar

De toekomst van glas in de ontwikkeling van de kunst- en ontwerppratijk
Een discussie
Marc Barreda, Job Meihuizen, Jens Pfeifer

Gefopt door onze eigen glazen
Marc Barreda, Kitty Laméris

Gegoten of geperst?
Roosmarijn van Beemen, Hélène Besançon, Gert Bullée

Jong talent
Annegreet Kalteren, Lisa Spooren, Marieke van Winkelhoff

 

Inhoud/lid worden

© Vormen uit vuur