Verslag excursie Schertsglazen

Op zaterdag 20 augustus was het dan eindelijk zover: de excursie naar het Nationaal Glasmuseum in Leerdam. Na de uitnodiging per email en in VLAM! stroomden de aanmeldingen binnen. Zelfs zoveel dat we in overleg met het museum een derde groep hebben toegevoegd; een goed begin dus!

Op de zonnige zaterdag stonden op het programma: een bezoek aan de tentoonstelling Glas als ijsbreker onder leiding van Kitty Laméris, een bezoek aan de Glasblazerij waar Marc Barreda schertsglazen aan het maken was, en een ‘fopglas experience’ in de tuin van het museum waarbij we onder het toeziend oog van conservator Hélène Besançon een aantal van de reproductieglazen zelf konden uitproberen. Met drie groepen van zo’n dertien leden vulden we de museumzalen, de tuin en de glasblazerij.

Kitty Laméris leidde ons met haar bekende enthousiasme en grote kennis rond over de prachtige en interessante tentoonstelling. Samen met onder meer Marc Barreda deed ze veel onderzoek naar schertsglazen, zowel op kunsthistorisch gebied, als ook praktisch, door de vervaardiging van de glazen nauwgezet te bestuderen. Tijdens het onderzoek zijn grappige ontdekkingen gedaan en oude theorieën weerlegd, en die nieuwe inzichten worden uitvoerig in de tentoonstelling belicht.

Naast antieke glazen toont de expositie ook de reproducties gemaakt door Marc. Een aantal zaterdagen tijdens de loop van tentoonstelling was hij bovendien in de glasblazerij in de weer om meer van deze reproducties te maken. Onze groep heeft bijvoorbeeld gezien hoe een glas in de vorm van een hoorn en met een bolle stam werd gemaakt. Als Marc het doet lijkt het allemaal zo makkelijk, maar het tegendeel is waar. Helaas is Marc bij uitkomst van deze nieuwsbrief niet meer aan het werk in de glasblazerij.

En of dat allemaal nog niet genoeg was, mochten we ook nog enkele van de gereproduceerde fopglazen zelf uitproberen (met water, dat wel). Dit leverde hilarische taferelen op en zorgde voor een waar waterballet. Hélène was speciaal tijdens haar vakantie naar het museum gekomen om gezellig met ons met de glazen te spelen. Lachen, gieten en nat worden in de zon in de tuin van het museum: het was er een geweldige dag voor.

Zoals u kunt lezen was het een heel geslaagde dag! Heeft u de tentoonstelling nog niet gezien, dan raden we u zeker aan om binnenkort naar Leerdam te gaan. De tentoonstelling staat nog tot en met oktober 2022. Marc Barreda is helaas niet meer aan het werk in de glasblazerij, maar in de tentoonstelling zijn filmpjes te zien waarop Marc de fopglazen aan het maken is. Bij de tentoonstelling is een mooi boek uitgekomen Schertsglazen – vernuftig drinkvermaak.