Verslag bezoek Royal Delft


Op 11 maart j.l. was het weer tijd voor de Algemene Ledenvergadering van de vereniging, een jaarlijks terugkomend evenement dat we graag organiseren in combinatie met een leuke excursie. Dit jaar hadden we onszelf uitgenodigd bij Royal Delft. Royal Delft kent u vast en zeker, misschien onder hun andere naam: de Koninklijke Porceleyne Fles, één van de laatst overgebleven Delfts blauw fabrieken in Delft. We werden ontvangen in een mooie vergaderzaal met een kopje koffie of thee. Deze vergadering stond er een belangrijke bestuurswisseling op het programma. Voorzitter Cees Broekhof en secretaris Roosmarijn van Beemen traden af.

We bedankten beide voor hun enthousiasme en jarenlange inzet voor de vereniging. Netty Bussink en Karen Broekhof werden ingestemd als nieuwe bestuursleden. Netty zal (naast dat ze al een tijdje de ledenadministratie verzorgt) de taak van voorzitter op zich nemen, met Karen als secretaris naast haar. We kijken uit naar een nieuwe periode voor het bestuur en de vereniging. Na de vergadering werd er nagepraat met een kop koffie of thee met een heerlijke koek of muffin erbij.

Na de koffie werden we opgehaald voor een rondleiding door het museum en de fabriek. Het gebouw waar het museum en de fabriek in zijn gevestigd werden vroeger ook gebruikt als showroom waardoor er nog steeds veel bouwkeramiek in-situ te zien is, waaronder een prachtige monumentale trap in de oude entreehal en verschillende zuilen en bogen in één van de museumzalen. Ook werd er veel verteld over de geschiedenis van de fabriek en zijn eigenaren en schilders. 

In de fabriek werd uitgelegd hoe het huidige Delfts aardewerk wordt gemaakt. Normaal ligt de fabriek op zaterdag stil, maar het geluk was met ons, want in de schilderzaal was nog een van de weinige meesterschilders aan het werk aan een prachtige grote vaas waar hij met de hand een indrukwekkende bloemversiering op schilderde. In het museum was een prachtige tentoonstelling te zien over schilderijen van Frytom en hoe deze als inspiratie voor Delfts blauw tegeltableaus hebben gediend. Deze tentoonstelling is inmiddels helaas afgelopen, maar een bezoek aan het museum en de fabriek van Royal Delft kan nog steeds en is erg leuk en leerzaam.

Voor meer foto’s van deze excursie en andere excursies, kijk onder ‘Impressies’.