‘Try and Treasure’ Babs Haenen 

Nieuwe uitgave


Babs Haenen maakt expressieve en impressionistische keramiek waarin kleur, lijn en vorm evenveel belang hechten. Haar werken zijn op schilderkunstige wijze verfraaid, waardoor de invloed van abstracte schilderkunst en landschapsmotieven, zoals kabbelend water, op haar praktijk wordt benadrukt. Haenen studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie, Amsterdam 1974-1979, en later gaf ze daar ook les van 1994-2013. In 1990 en 2003 ontving Haenen een subsidie ​​van het Nederlands Fonds voor Beeldende Kunst, Vormgeving en Bouwkunst. Ze ontving in 1991 de Inax Design Prize for Europeans, Japan. In 2012 werd haar een fonds toegekend van de Mondriaan stichting voor Beeldende Kunst en Cultureel Erfgoed. In 2020 ontving Haenen de Achterbergh Prijs. Deze nieuwe publicatie, uitgegeven door Jap Sam Books, geeft een goed overzicht van haar werk, naast enkele vazen, voornamelijk haar architectuurprojecten en sculpturen, de Scholar’s Rocks. Onlangs werd een Scholar’s Rock aangekocht door de AkzoNobel Art Foundation en had zij een half jaar lang een expositie in het Kunstmuseum die haar Scholar’s Rocks exposeerde samen met antiek Chinees porselein uit Dehua. Deze uitgave is tot stand gekomen in samenwerking met partner Archivorum- een Archivorum kunstenaarsboek/ publicatieserie ontworpen voor Magic Megeve.

Babs Haenen (geboren in 1948) begon vrij laat op 27-jarige leeftijd, na een aantal jaren opleiding tot dansleraar en twee jaar studie aan een mode-academie, om zich het pottenbakkersvak eigen te maken. Terwijl ze van 1974 tot 1979 haar vaardigheden aanscherpte aan de beroemde Rietveldacademie in Amsterdam, onder leiding van haar keramiekleraar Jan van der Vaart, verliet ze al snel het traditionele pottenbakkerswiel en begon ze andere technieken en vormen te verkennen en te veroveren. Hierdoor kon ze in de daaropvolgende jaren – waarin ze haar diploma behaalde, zelfstandig keramiste werd en zelf jarenlang als lerares werkte – haar eigen stijl ontwikkelen.

Met een zich uitbreidend oeuvre van kleurrijke en spectaculaire porseleinen vazen, verspreidde haar reputatie zich, en vanaf 1991 – het jaar waarin haar de Japanse Inax Design Prize werd toegekend – maakte een stroom van tentoonstellingen haar tot een vernieuwende kunstenaar met een onmiskenbare stijl en techniek, twee elementen die in haar werk nauw en zichtbaar met elkaar verbonden zijn. Wat vooral de aandacht trok van critici, curatoren en verzamelaars was de energie, de danskwaliteit, of zoals sommigen het noemden, de ‘turbulentie’ in haar behandeling van de porseleinklei, en de rijke en subtiele kleureffecten die ze uit de porseleinen klei ontlokte. 

Babs Haenens volledig ontwikkelde status als kunstenaar en boegbeeld van de hedendaagse Nederlandse keramische kunst werd bevestigd door prominente solotentoonstellingen in het Stedelijk Museum Amsterdam, het Princessehof in Leeuwarden en andere musea en prestigieuze galeries over de hele wereld. Haar vazen ​​hebben een plaats gevonden in de collectie van tientallen nationale en internationale musea (waaronder het MET, Cooper-Hewitt en Carnegie Institute in de VS, Hetjens-Museum in Düsseldorf, Shigaraki in Japan), en in de collectie van verzamelaars.


Try and Treasure
Babs Haenen
ISBN978-94-93329-16-4
Tekst Maarten Asscher
Fotografie Luuk kramer
Vormgeving Levie van der Meer
Redactie Eleonoor Jap Sam
Prijs € 39,95
Aantal pagina’s 96
Formaat 21,5 x 29,6 cm
Taal Engels
Releasedatum juni 2024
Te bestellen bij Uitgever Jap Sam Books https://search.app/LC7MvX5b2TAG7Mph9