Draken & Demonen 

Groningen t/m 4 januari 2026


Het Groninger Museum toont in de tenstoonstelling ‘Draken & Demonen – 5000 Jaar Aziatische Keramiek uit de Collectie Anders’ hoogtepunten uit de meer dan 1.400 stukken tellende collectie keramische objecten van het echtpaar George Anders en Netty Bücher. Elk object vertelt iets over de belevingswereld, dagelijkse gewoonten en rituelen en de drang tot versieren in Aziatische culturen. Van theedrinken tot voorouderverering en van draken tot demonen.

Kom, Guangxu-Xuantong, Qing dynastie, 1875-1912, Collectie Anders
© Foto Arjan Verschoor

Diverse thema’s
De tentoonstelling vertelt diverse verhalen aan de hand van een breed scala aan thema’s. Sommige objecten zijn gegroepeerd op basis van hun functie, zoals het drinken van thee, branden van wierook en vereren van voorouders. Dieren krijgen ook speciale aandacht, variërend van echte dieren, zoals leeuwen, kippen en vissen, tot mythische wezens als de Chinese draak en feniks. Hiernaast worden meer spirituele en filosofische onderwerpen aangesneden. Chinese verhalen en legenden zijn ook een belangrijk onderdeel van de tentoonstelling.


Een tastbare ervaring
In de tentoonstelling krijgen bezoekers de kans om keramische objecten aan te raken. Door het voelen van het materiaal kan de textuur, vorm en fijnheid van de objecten beter worden begrepen en gewaardeerd. Om te laten zien dat keramiek nog steeds een belangrijke rol speelt in ons dagelijks leven, worden er speciale theedrink-evenementen georganiseerd. Hier kun je theedrinken volgens de oorspronkelijke Chinese methode, met hetzelfde soort theegoed als in de tentoonstelling te zien is.

De collectie van familie Anders
George Anders, hoogleraar humane genetica uit Luxemburg en Netty Bücher, bioloog uit Zwitserland, woonden jarenlang in Haren (vlakbij Groningen) en waren enthousiaste verzamelaars van Chinese en Japanse keramiek. Ze reisden de hele wereld over om musea te bezoeken en bouwden een uitgebreide bibliotheek op. Via veilingen verzamelden ze meer dan 1.400 keramische objecten, variërend van heel vroege tot hedendaagse Aziatische keramiek. De Stichting voor Aziatische Kunst en Kunstnijverheid, opgericht door het echtpaar, zorgt samen met het Groninger Museum voor de collectie na hun overlijden en koopt regelmatig nieuwe stukken aan.

Draken & Demonen – 5000 Jaar Aziatische Keramiek uit de Collectie Anders is te zien in het Starck-paviljoen.
Groninger Museum, Groningen
t/m 4 januari 2026