Terugblik excursie Grand Dessert
Op zaterdag 5 juli hebben we in twee groepen een rondleiding gekregen van conservator Suzanne Lambooy door de kleurrijke tentoonstelling ‘Grand Dessert, De geschiedenis van het toetje’ in het Kunstmuseum. De tentoonstelling presenteert de geschiedenis van de nagerechten in al haar facetten. De taalkundige oorsprong van het ‘dessert’ – van deservir = afruimen, dus na het afruimen van de eettafel – en een kant-en-klaar nagerechtje dat je ‘toe’ krijgt, een ‘toetje’. De ontwikkeling van de desserttafel: van suikerwerk dat langzaam wordt verdrukt door o.a. Meissen porselein en penny lick-glaasjes die worden vervangen door ijshoorntjes omwille van de hygiëne.

De meestal kleurrijke, blije en feestelijke sfeer rondom het dessert werd met alle felle kleuren in de tentoonstelling alleen maar versterkt. De vitrines stonden vol met kleurrijke (imitaties van) gebakjes, puddinkjes, geleien, ijsjes en nog veel meer zoetigheden. In samenwerking met een groot aantal hedendaagse kunstenaars is de geschiedenis van het toetje doorgetrokken naar het heden. Zo hebben we tassen van Rommydebommy gezien in de vorm van allerlei bekende gebakjes en ijscoupes, hebben we de meest uiteenlopende Franse en Amerikaanse nagerechtjes gezien die levensecht zijn uitgevoerd in glas door Shayna Leib en deed de video van ‘dansende’ drilpuddinkjes van Scott Grummett ons allemaal lachen.
Naast al deze excentrieke extravagantie, was er ook aandacht voor de donkere kant van deze weelde die zich in de 17e en 18e eeuw ontwikkelde. De suiker, één van de belangrijkste ingrediënten voor zoete nagerechten, kwam van de plantages, gewonnen en verwerkt tot suikerbroden door tot slaaf gemaakten. Door zoete suikerbloemen te combineren met het bittere verhaal van al het suikerwerk dat ten koste ging van de tot slaaf gemaakten, werd ook deze kant van het toetje belicht. Alle keramische puddingvormen, de prachtige serviezen, de decoratiestukken voor op de tafels en het bijhorende glaswerk konden we zo zien in een context van kleur, smaak, historie en gebruik, waarover we nog met veel enthousiasme napraatten onder het genot van een taartje.
Klik hier om meer foto’s van de excursie te bekijken: https://vormenuitvuur.nl/impressies