Oracles from Far and Near
Leeuwarden 30 -11 t/m 26-10
Van 30 november 2024 t/m 26 oktober 2025 onderzoekt Keramiekmuseum Princessehof de verwantschap en diversiteit tussen soorten en wezens. Of we nu mensen, dieren, planten of andere levensvormen zijn; wat verbindt ons? Oracles from Far and Near omarmt de ideeën van de Amerikaanse filosofe Donna Haraway, die ervoor pleit om onze relaties met andere aardbewoners anders vorm te geven in plaats van de mens centraal te stellen. De tentoonstelling omvat grote keramische sculpturen, tekeningen en batiks, die het vormgeven van deze nieuwe verbindingen aanmoedigen.
Voor Oracles from Far and Near zijn kunstenaars geselecteerd met een gemeenschappelijke interesse in het verkennen van diverse levensvormen. Er is bestaand en nieuw werk te zien van Heinze van Dijken (1987-2023, Nl), Dan Ernst (1948, Sr), Zeger Reyers (1966, Nl), Yoann Estevenin (1992, Fr), Anemoon Fokkinga (2003, Nl), Hannie Terpstra (1929-2022, Nl), Pauline Wiertz (1955-2019, Nl), Rachel de Joode (1979, Nl) en Michel Gouéry (1959, Fr).
Oracles from Far and Near
Speciaal voor deze tentoonstelling wordt nieuw werk gemaakt door Anemoon Fokkinga en Rachel de Joode. Zo toont Fokkinga een installatie die doet denken aan een mangrove waarin tientallen wezens krioelen. Als gevolg van klimaatverandering stijgt het water en moeten dieren zich aanpassen om te overleven, waardoor volgens de kunstenaar nieuwe diersoorten ontstaan, zoals de door haar bedachte lotusbladkrab. Rachel de Joode maakt figuren, bestaande uit expressieve contouren van vrouwelijke vormen, gegenereerd in dialoog met AI op basis van eerder werk. Voor het eerst is in het Princessehof een kunstwerk te zien waarin gebruik werd gemaakt van kunstmatige intelligentie. Van de vorig jaar overleden kunstenaar Heinze van Dijken zijn kleurrijke sculpturen en werken op papier te zien die draaien om kunst, sport, familie en fantasie. Dan Ernst toont een zwarte pot waarmee hij de verbinding zoekt met zijn voorouders en fantasievolle batiks waarin de natuur de hoofdrol speelt. Een krachtige, levensgrote ‘buitenaardse’ figuur wordt gepresenteerd door de beroemde Franse beeldhouwer Michel Gouéry. Dit is het tweede werk dat Princessehof van deze iconische beeldhouwer heeft verworven. Verder tonen de komische sculpturen van Zeger Reyers onze emotionele relatie met honden als huisdier. Yoann Estevenin laat een fantasiewereld zien van surrealistische dieren; een dubbelkoppige python en een groene girafachtige met een lange hals versierd met juwelen. Van wijlen Hannie Terpstra zijn twee series opgenomen in deze tentoonstelling. De eerste gaat over parasieten, terwijl de tweede een ludieke serie is bestaande uit (neuro)diverse portretkoppen. Tot de recente aanwinsten uit de nalatenschap van de innovatieve kunstenaar Pauline Wiertz behoort tot slot een groot stilleven bestaande uit glanzend groenblauw getinte kippenkarkassen en groenten.