Onderscheiding voor Niek Hoogland


In 2024 viert Niek Hoogland zijn veertig-jarig jubileum als Tegelse pottenbakker. Op de laatste expositie dag werd Niek verrast met de uitreiking van de waarderingsonderscheiding ‘De Venlose Kanjer’ uitgereikt door wethouder Marij Pollux. De waarderingsonderscheiding “De Venlose Kanjer” is een erkenning voor een inwoner die ten minste tien jaar vrijwilligerswerk doet bij een organisatie uit de gemeente Venlo en die zich op die manier bijzonder heeft onderscheiden.

Vanaf 1987 is Niek Hoogland al verbonden aan Keramiekcentrum Tiendschuur in Tegelen als lid van de tentoonstellingscommissie maar ook als vraagbaak over alles wat met klei en keramiek te maken heeft. Zijn werkzaamheden binnen de tentoonstellingscommissie variëren van adviseren en bijstaan van de conservator binnen de Tiendschuur tot het samenstellen van het tentoonstellingsprogramma aan de hand van een aantal richtlijnen die samen het tentoonstellingsbeleid vormen. Het tentoonstellingsbeleid is bepalend bij het samenstellen van het expositieprogramma. Diversiteit en kwaliteit zijn hierbij richtinggevend. 

Hij start zijn loopbaan als Keramist bij de Keramische Leer-/Werkplaats Tegelen (tegenwoordig Keramiekcentrum Tiendschuur Tegelen) middels het volgen van Keramieklessen in 1985 door docent The van Rens. In 1991 start hij samen met zijn vrouw Pim van Huisseling hun eigen pottenbakkerij in Tegelen waar ze zich toeleggen op het maken van slibversierd aardewerk. Naast gebruiksaardewerk maken ze ook vrij werk en werk in opdracht. Sinds 1997 wonen en werken ze op een steenworp afstand van de Maas in het kloosterdorp Steyl.


Pottenbakkerij Hoogland bezoeken?
Een bezoek aan De Tiendschuur is goed te combineren met een bezoek aan Pottenbakkerij Hoogland. De Pottenbakkerij zit op ongeveer 15 minuten loopafstand.

Keramiekcentrum Tiendschuur
Kasteellaan 8, Tegelen. 
Openingstijden: di t/m zo 11.00 – 17.00 uur