Home

Vaas Lap.jpgThemamiddag Geert Lap in Museum Boijmans Van Beuningen

Op zaterdag 1 december wordt in Museum Boijmans Van Beuningen een themamiddag rond keramist Geert Lap gehouden. Diverse sprekers, waaronder conservatoren Mienke Tomas en Nora Leijen, zullen spreken over het werk en leven van Geert Lap. Na de pauze zal het laatste interview met Geert Lap vertoond worden in het auditorium.

 

Geert Lap
Geert Lap (Venlo 24 december 1951 – Amsterdam 26 april 2017) volgt zijn opleiding grotendeels aan de Rietveld Academie in Amsterdam onder leiding van de keramist Jan van der Vaart. Hij studeert af met de gerenommeerde keramisten Babs Haenen, Barbara Nanning en Irene Vonck. Hoewel elke keramist zijn eigen pad volgt, is het werk van Lap niet in een trend of tijdsgeest te plaatsen en neemt het een bijzondere plek in de keramiekgeschiedenis in. Zijn oeuvre straalt een ongekende sereniteit, eenvoud en harmonie uit. Geert Lap streeft een uitzonderlijke perfectie na. De vorm die hij in gedachten heeft, moet precies zo uitgevoerd worden. Het resultaat telt en niets wordt aan het toeval overgelaten. In het werk van Lap versterkt de juiste kleur de vorm. In zijn streven naar perfectie ontwikkelt hij een eigen vocabulaire taal en kleursysteem. De kleurendriehoek, te zien in de tentoonstelling, is dan ook een van zijn belangrijkste werken uit zijn oeuvre.

 

Juist omdat Geert Lap trouw blijft aan zijn eigen gedachten is zijn werk sterk en geliefd. Het is dan ook niet verwonderlijk dat zijn werk nationaal en - als een van de weinige Nederlandse keramisten - internationaal geroemd en verzameld wordt.

 

Programma en aanmelding
De toegang tot dit evenement is gratis (exclusief entreeticket tot het museum). Zie het programma op de website van Museum Boijmans Van Beuningen.


Excursie
Leden van de Nederlandse Vereniging van Vrienden van Ceramiek en Glas zijn reeds door de Excursiecommissie op deze interessante activiteit geattendeerd.

 

Lees meer

 Tegeltoppers.jpgTentoonstelling Tegeltoppers in Otterlo

In het Nederlands Tegelmuseum in Otterlo is tot en met 3 maart 2019 de tentoonstelling Tegeltoppers te zien. Voor deze bijzondere tentoonstelling vroeg het museum bezoekers va de website en iedereen die het museum bezoekt het volgende: ‘Kijk eens wat u de mooiste keramische tegel in ons museum vindt en stuur ons een foto van de door u gekozen tegel en vertel natuurlijk ook waarom!’ 


Bert Struijk
 
Mijn geboortehuis en alle woningen rondom in Rotterdam West werden in 1943 door een historisch ‘Vergisbombardement’ getroffen en brandden allemaal af. Mijn vader kon later uit de puinhopen alleen nog maar onze kleine potkachel redden. Die heeft daarna lange tijd onze nieuwe woning in Rotterdam-Zuid verwarmd en er voor gezorgd dat onze was rondom gedroogd kon worden. Op deze unieke tegel zie ik dus mijn moeder terug die in moeilijke tijden een baken van zorg en rust was voor ons allen. Daarom is dit mijn Tegeltopper!


Frans Klein
Deze Ark van Noach vind ik een toptegel omdat hij zo mooi is geschilderd. Je kan mooi zien dat er in die tijd, de 18e eeuw, nog eenhoorns bestonden, althans dat dacht men. Als je goed kijkt zie je dat er wel drie aan boord gaan. Heel bijzonder. Dergelijke tegels spreken mij zeer aan omdat het een soort mini-schilderijen zijn. Ook de andere Bijbeltegels uit deze serie met anjerhoeken zijn kleine schilderijtjes. Deze is waarschijnlijk uit de werkplaats van Van der Kloet, herkenbaar aan het struikje op de voorgrond met de twee takjes met blaadjes aan weerszijden. Daarom is dit mijn Tegeltopper.


Ger de Ree
De eenhoorn is een mystiek wezen, niemand heeft die nog in het echt mogen zien. Sinds de Oudheid wordt het beschreven als een beest met een lange, puntige, spiraalvormige hoorn op zijn voorhoofd. In de Middeleeuwen en Renaissance staat de eenhoorn symbool voor zuiverheid en genade, omdat hij alleen kan worden gevangen door een maagd. In de Europese volkscultuur wordt de eenhoorn afgebeeld als een wit paard met een lange hoorn, een sik en gekloofde hoeven. Meestal zien wij op tegels echter de eenhoorn afgebeeld als een paard met een hoorn. Op deze tegel met een eenhoorn in een kwadraat, uit circa 1600, zien wij de echte kenmerken zo mooi uitgebeeld. Daarom is dit mijn Tegeltopper!

 

Nederlands Tegelmuseum 
Eikenzoom 12 
6731 BH Otterlo 
+31 (0)318 591 519
e-mail: info@nederlandstegelmuseum.nl
Website: www.nederlandstegelmuseum.nl

 

 

Lees meer

Nobuhiko Tanaka.jpeg

Expositie Nobuhiko Tanaka
Modern Japans porselein in Amsterdam

Bij Time & Style in Amsterdam wordt tot en met 9 december a.s. het werk van de artiest Nobuhiko Tanaka geëxposeerd. Er zijn in totaal 400 werken te zien en te koop, variërend van theepotten en koppen tot borden, schalen en vazen. Elk object in deze expositie is handgemaakt door Tanaka.

 

Schoonheid
De ideologie van ‘praktische schoonheid’ komt tot leven in zijn werk, dat niet alleen gemaakt is om naar te kijken maar ook om een plaats in het dagelijks leven van de moderne mens in te nemen. Zijn porselein wordt gekenmerkt door levendige kleuren, die het resultaat zijn van een combinatie van traditionele technieken en experimenten.


Keramiek studies
Geïnspireerd door zijn activiteiten op de keramiek club van zijn voormalige universiteit in Tokyo, studeerde Nobuhiko Tanaka keramiek studies op een vakschool, waarnaar hij gewerkt heeft bij een keramiek werkplaats waar artiesten honderden werken per dag produceerden. Deze ervaringen hebben geleid tot de opening van zijn eigen studio in 1994.


Onnavolgbaar werk
Van het mixen van de klei en het glazuur tot het vormen van objecten aan het pottenbakkerswiel, het maken van patronen, glazuur aanbrengen en het ovenproces, Tanaka vertrouwd op zijn bekwaamheid om onnavolgbaar werk te creëren. Tanaka’s porselein is slank, met duidelijke verhoudingen die de natuurlijke vormen belichamen. Wanneer u de werken oppakt, voelt u de aardse textuur van de klei tegen uw hand in zijn lichtheid.


Verscheidenheid aan kleuren
De verscheidenheid aan kleuren die zijn werk verfraaien zijn het resultaat van Tanaka’s gevoeligheid en nieuwsgierigheid. Door de warmte van de vlammen in de oven is zijn porselein doordrenkt met het rood en paars van koper, het blauw van kobalt en het groen en bruin van ijzer. De harmonie van kleuren van de verschillende glazuren en patronen, gecreëerd door gebruik te maken van traditionele technieken gecombineerd met duidelijke proporties brengen functionele schoonheid naar het moderne leven.

 

Fans
Zijn exposities in Time & Style Japan worden gretig bezocht door fans vanuit het hele land. Zijn meest recente werk betreft het creëren van servies, exclusief te gebruiken door een beroemd zojuist geopend restaurant in Tokyo. Deze expositie bij Time & Style is zijn eerste expositie in Europa. 

 

Time & Style
Time & Style is een Japans interieur merk dat de eerste winkel in Amsterdam geopend heeft in 2017. De winkel biedt een grote collectie zelf ontworpen Japanse meubelen en servies dat is gemaakt door de meesters van hun vak in Japan. De producten zijn functioneel en voor het moderne, dagelijkse leven - functioneel, en ontworpen om generaties lang mee te gaan zowel kwalitatief als esthetisch.

 

TIME & STYLE Amsterdam
Marnixstraat 148
1016 TE Amsterdam
+31 (0)20 210 3176  
www:timeandstyle.nl 
e-mail: info@timeandstyle.nl

 

Meer informatie over Time & Style is teven te vinden in de brochure: 

TIME & STYLE.pdf

Lees meer

01316.jpg

Biscuits van Theo Colenbrander in Museum Gouda

De veelzijdige vormgever Theo Colenbrander (1841-1930) wordt gezien als de grondlegger van de art nouveau in Nederland. Naast sieraardewerk ontwierp hij ook interieurs, tapijten en boekbanden. Zijn ontwerpen worden gekenmerkt door het gebruik van felle kleuren en grillige vormen.

 

Aan het einde van zijn lange carrière werkte hij kortstondig voor Plateelbakkerij Zuid-Holland in Gouda (1912-1913) en trad hij vervolgens in dienst van Plateelbakkerij Ram in Arnhem (1913-1928). In deze periode maakte Colenbrander een groot aantal modellen in biscuit waarop hij met potlood en waterverf uiteenlopende decors aanbracht. Deze modellen dienden als voorbeeld voor de plateelschilders. Hij gaf ze stuk voor stuk een naam, variërend van ‘aardbei’, ‘kantwerk’ of ‘krachtig’ tot aan ‘draaiing’, ‘bruisend’ of ’warrig’.

 

Een aantal van deze bijzondere modellen is nu te zien in Museum Gouda. De geëxposeerde biscuits zijn door Colenbrander zelf van een decor voorzien, inclusief de nodige aanwijzingen waar het de kleuren betreft. Ze bieden een bijzonder inkijkje in de wereld van de ontwerper en de vervaardiging van plateel in Gouda en Arnhem. De tentoonstelling Biscuits van Theo Colenbrander is tot en met 2 juni 2019 in Museum Gouda te zien.

 

Museum Gouda
Oosthaven 9 & Achter de Kerk 14
2801 JX Gouda
+31 (0)182 33 10 00

info@museumgouda.nl

museumgouda.nl

Lees meer

Glazen_Ida-Falckenberg-Liefrinck-540x724.jpg

Lezing 'Een stoere vrouw in het Interbellum' door Eveline Holsappel

Duik in het leven van Ida Falkenberg-Liefrinck (1901-2006), die furore maakte als ontwerper voor arbeiderswoningen en de alleenstaande werkende vrouw. De lezing wordt gehouden op 4 november 2018, om  14:00 uur in het Nationaal Glasmuseum in Leerdam. 

 

Ida Falkenberg-Liefrinck, architect en vormgever (1901 – 2006),  is een van de weinige vrouwen die als ontwerper voor de Glasfabriek Leerdam werkt. Maar Liefrinck is een stoere vrouw, die net als Lucienne Bloch, wel haar mannetje staat. Haar maatschappelijke betrokkenheid is enorm en in haar ogen is dit ook de taak van iedere architect/vormgever. In 1940 maakt ze op uitnodiging van Copier verschillende ontwerpen voor gebruiksglas.

 

Aan het begin van haar carrière werkt ze enige tijd op het bureau van architect J.J.P. Oud, en komt sterk onder de invloed van het Nieuwe Bouwen te staan. In de jaren dertig legt ze zich toe op het ontwerpen van meubelen en verwerft met name met de rotan stoel veel bekendheid. Ze werkt dan onder meer voor de firma Metz & Co. Naast ontwerpen voor deze rijke clientèle, houdt ze zich bezig met het ontwerpen van interieurs voor arbeiderswoningen. Dat heeft haar passie. Allen, die door de crisisjaren klein behuisd waren,  kunnen terecht bij de ontwerpen van Liefrinck en ook voor de alleenstaande werkende vrouw ontwerpt zij een kamer. Een novum voor die tijd.

 

In dit licht moeten we ook haar glaswerk zien. Copier nodigt Liefrinck uit voor de tentoonstelling ‘Het Glas’ (1940 in het Stedelijk Museum te Amsterdam). Hiervoor wordt een nieuwe kleur, staalblauw, ontwikkeld. Liefrinck krijgt de keuze om in deze nieuwe kleur óf unica óf seriematig geproduceerd glas te ontwerpen. Uiteraard kiest ze seriematig geproduceerd glas met speelse vormen, bedoeld voor iedereen.

 

Nieuwsgierig geworden naar deze stoere vrouw?
Duik op 4 november samen met Eveline Holsappel in het leven van Ida Falkenberg-Liefrinck en bekijk daarna met deze kennis de tentoonstelling ‘Art Deco Glas, belofte voor het moderne’. Holsappel is conservator van het Fries Museum & Keramiekmuseum Princessehof en auteur van het boek ‘Ida Falkenberg-Liefrinck (1901-) De Rotan Stoel Als Opmaat Voor Een Betere Wooninrichting’.

 

Tijd: De lezing start om 14.00 uur en is rond 15.00 uur afgelopen.
Kosten: De kosten voor deze lezing bedragen € 5,00 p.p. exclusief entree museum.

 

Reserveren
Voor deze activiteit is maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar, dus reserveren is noodzakelijk! Dit kan via e-mail: reserveringen@nationaalglasmuseum.nl of telefonisch van dinsdag t/m zondag via: + 31 (0) 345 614 960.

Lees meer

image004.jpg

Verkoopexpositie Naoorlogse keramisten: Keramiek als kunstvorm

Vanaf de jaren 50 stond een generatie kunstenaars op die de keramiek neerzette als autonome kunstvorm. Met de verkoopexpositie Naoorlogse Keramisten schetst Kunstconsult hoe de Nederlandse keramiek zich ontwikkelde in de tweede helft van de twintigste eeuw. De tentoonstelling is van 24 oktober tot en met 30 december te zien in de galerie van Kunstconsult in Amstelveen.

 

Onder de tentoongestelde werken – die dus allemaal te koop zijn – zijn unica van toonaangevende keramisten als Jan van der Vaart, Hans de Jong, Babs Haenen, Lies Cosijn, Etie van Rees, Johan van Loon, Johnny Rolf, Veronika Pöschl en Suzanne Taub. Veel van deze kunstenaars hebben gestudeerd of gedoceerd aan de Gerrit Rietveld Academie.

 

Gerrit Rietveld Academie gezichtsbepalend voor Nederlandse keramiek
De keramiekopleiding van de Gerrit Rietveld Academie heeft een groot aantal keramische kunstenaars afgeleverd die gezichtsbepalend zijn voor de Nederlandse keramiek in de twintigste eeuw. Hans de Jong, Lies Cosijn en Suzanne Taub studeerden hier in de jaren 50. Van 1968 tot 1993 was de begaafde keramist Jan van der Vaart hoofd van de afdeling keramiek. Onder zijn studenten waren Veronika Pöschl (jaren 80) en Babs Haenen (jaren 70). De laatste was van 1992 tot 2013 zelf docent aan de academie.

 

Experimentele Afdeling De Porceleyne Fles
Docent Theo Dobbelmann – hij had in de jaren 50 onder meer De Jong, Cosijn en Taub in zijn klas – was niet alleen verbonden aan de Gerrit Rietveld Academie, maar ook betrokken bij de oprichting van de Experimentele Afdeling van de Porceleyne Fles in Delft. In opdracht van deze fabrikant van traditioneel Delfts aardewerk creëerde hij in 1956 een afdeling die zich volledig zou richten op moderne unica. Hiervoor rekruteerde hij een aantal van zijn beste studenten. Tot de kunstenaressen van het eerste uur behoorden Lies Cosijn, Harriët Sielcken (later bekend als Jet de Maar-Sielcken) en Adriek Westenenk. Later kwam Suzanne Taub de afdeling versterken. Van al deze kunstenaars zijn werken opgenomen in de expositie. De unieke werken van de Experimentele Afdeling hadden grote aantrekkingskracht op verzamelaars, waaronder de bekende keramiekcollectioneur J.W.N. Van Achterbergh.

 

De J.W.N. Van Achterbergh collectie
Een aantal stukken in de expositie – van onder meer Babs Haenen, Veronika Pöschl en Jan de Rooden – komt uit de belangrijke J.W.N. van Achterbergh collectie. Van Achterbergh was een groot verzamelaar, kenner en mecenas en had met zijn collectie een enorme invloed op de Nederlandse en internationale studiokeramiek. Een aantal kunstenaars bleef hij intensief volgen gedurende hun carrière. Van de Amsterdamse keramisten Hans de Jong, Jan van der Vaart, Johan van Loon, Johnny Rolf en Jan de Rooden kocht hij doorlopend nieuw werk. Toen Van Achterbergh in de jaren zestig druk was met verzamelen, publiceren en tentoonstellen, rekende hij de figuratieve keramiek van Etie van Rees en het werk van Lies Cosijn tot de absolute top. Van Achterbergh bewonderde Lies Cosijn mateloos en verwierf tot in de late jaren negentig regelmatig stukken die ze in haar eigen atelier vervaardigde.

 

Porselein alsof het textiel is
Van de voormalige Rietveld-docenten Jan van der Vaart en Babs Haenen is een groot aantal werken op de expositie aanwezig. Jan van der Vaart behoorde tot de eerste generatie keramisten die in de jaren 50 de beoefening van de keramiek in Nederland nieuw leven inblies. Met zijn abstracte geometrische keramiek introduceerde hij een nieuwe visie op vorm en kleur, gebaseerd op de Bauhaus-traditie. Een zuivere vorm en gebruiksfunctie hadden voor hem de hoogste prioriteit. Hij bouwde vormen op uit geometrische elementen, zoals zijn beroemde stapelbare tulpenvaas. Naast unieke objecten ontwierp hij series, ofwel ‘multipels’, toegankelijk voor een breder publiek.

Het werk van Babs Haenen is expressief van aard. Haenen gebruikt een unieke techniek waarbij ze porselein behandelt als textiel. Ze bewerkt het porselein met de hand; ze kleurt eerst de klei en rolt deze uit tot dunne lappen. Door deze lappen vervolgens weer samen te voegen en te vormen tot een geheel creëert ze schilderachtige abstracte ontwerpen. 

 

Verkoopexpositie: Naoorlogse Keramisten, 24 oktober t/m 30 december 2018, Kunstconsult - 20th century art | objects, Smederij 4, Amstelveen, 020-3416476, www.kunstconsult.nl.

 

Openingstijden: elke woensdag-, donderdag- & vrijdagmiddag, 13:00 - 17:00 uur of op afspraak. Open zaterdagen: 27 oktober, 24 november en 29 december 2018, 13:00 - 17:00 uur.

Lees meer

logo_sticky-nieuw.png 

De Glas- en Keramiekbeurs in Leerdam

Glas- en Keramiekbeurs in Leerdam is dit jaar van 2 tot en met 4 november. Wat de bezoeker ook nu weer kan verwachten: binnen- en buitenlandse glasobjecten, minder oud maar vooral nieuw glas, gebruiksglas en unica, recente glasobjecten in uiteenlopende technieken, keramische sculpturen, objecten en gebruiksgoed.

 

Kunstenaars presenteren hun nieuwste objecten, verzamelaars hun mooiste stukken. Met als motto De kunsten van het vuur worden glaskunst en keramische kunst niet als gescheiden disciplines maar door en naast elkaar gepresenteerd in de Berenschotzaal. Tot de deelnemende glaskunstenaars en galerieën behoren onder meer Sabine Lintzen, Richard Price, Bernard Heesen, Barbara Nanning, Susan Hammond, Maurice La Rooy, Josja Caecilia Schepman, Fons Uytdehaag, Albert Seubring, Bert Grotjohann, Ellen Kuijl, Marjan Smit, Jelena Popadic, Willem van Oyen en Rachel Daeng Ngalle, Simsa Cho, Hermine van der Does, Joek van Draanen, Thea Figee, Kim ten Oever, Galerie Via Venezia, Festinalente, Ingrid Beemsterboer, Marja Steinmetz, Studio Gent Glas, Vereniging van Vrienden van Modern Glas, Royal Leerdam Crystal, Nationaal Glasmuseum Leerdam en De Glasblazerij.

Deelnemende keramisten zijn onder meer Carla Dijk, Tessa Droog, Dien Jorien Geertsma, Lei Hannen, Wied en Diederik Heyning, Pauline Hoeboer, Noortje Meijerink, Sarah Michael, Mirjam van Oostveen, Eefje van den Braak, Willeke Dokter, Ellen Rijsdorp, Carla de Vrijer, Vera Zegerman, Arja Hoogstad en Judith de Vries. Vrijwel alle keramisten zijn lid van de NVK, de Nederlandse Vakgroep Keramisten.

Beursobject
De van oorsprong Noorse, maar in Leerdam wonende Geir Nustad is de ontwerper van het beursobject van dit jaar. Het beursobject is een reflectie over het gebruik van contrasten in zijn werk. Geir werkt vaak met contrasterende kleuren en vormen en wilde dit gegeven gebruiken in het beursobject: het contrast tussen het donker en het licht in de kleuren en het tranparante glas, hoe het licht wordt vastgelegd in het object. Maar ook het contrast tussen de zacht afgeronde vorm van het hete glas en de rechte, strakke lijnen van het slijpen van het koude glas. Het maken van een sterk object reflecteert zowel op zijn artistieke inzicht en kennis als op de eigenschappen van het materiaal glas.

Belgische glaskunst
Jaarlijks is in de grote zaal een presentatie van Belgische glaskunstenaars. Dit jaar stellen vier afgestudeerden van het Instituut voor Kunst en Ambacht (IKA) in Mechelen zich voor: Gaby Berger, Fred Fortuin, Renée Rasson en Gert Renkin. IKA is een deeltijdopleiding waar onderwijs wordt gegeven in glas, keramiek, fotografie e.a.

Glas en keramiek in de polder
Vorig jaar werd voor het eerst de buitententoonstelling Glas en Keramiek in de Polder georganiseerd. Beelden van glas en keramiek waren opgesteld in het polderpark achter Het Dak. Dit jaar wordt weer zo’n buitententoonstelling georganiseerd. Deelnemende kunstenaars zijn onder andere Sacha Brienesse, Sebastiaan Coppens, Willeke Dokter, Daniëlle Henger van Rijssen, Co Latumahina, Rob van der Ven en Karin Wijnand. En natuurlijk is er de catalogus, zijn er lezingen en presentaties en blijft de beurs dé ontmoetingsplek voor glas- en keramiekminnend Nederland en omstreken.Glas- en Keramiekbeurs Leerdam, Cultureel Centrum Het Dak, Tiendweg 9a, 4142 EG Leerdam, t +31 (0)345-613626; info@hetdak.nl | Op 2, 3 en 4 november 2018. Open: vrij 14.00-20.00 uur, za + zo 10.00-17.00 uur. www.hetdak.nl | www.glaskunstbeurs.nl


Internationale Glas en Keramiek Beurs 2018

Cultureel centrum het Dak, Tiendweg 9A, 4142 EG Leerdam, tel. 0345-613626. 
Open: vrijdag 2 november 14.00-20.00 uur, zaterdag 3 en zondag 4 november 10.00-17.00 uur. 
Toegang € 10,- | kinderen tot 12 jaar onder begeleiding gratis. 

Lees meer

lezing-Lucienne-Bloch-4-november.jpg

Lezing 'Lucienne Bloch’s belofte voor het moderne'

Op 3 november geeft Laurens Geurtz - namens het Nationaal Glasmuseum - een lezing over Lucienne Bloch bij de Glas- en Keramiekbeurs in Leerdam. Aanvang 14.00 uur. 

  

Geïntrigeerd door het verbluffende oeuvre van glazen automascottes en beeldjes van Lucienne Bloch ging Laurens Geurtz (co-auteur van ‘Copier compleet’ en ‘Glasschool Leerdam’) op zoek naar de sporen van haar leven. Hij bezocht haar kleindochter in Amerika en kreeg daar toegang tot het familiearchief, waar hij schetsen, brieven en foto’s kon inzien. Samen met Luciennes dagboeken ontstaat een goed beeld van haar leven, haar verblijf in Leerdam en het glaswerk dat ze hier maakte. Dit werk vormt de basis voor de tentoonstelling ‘Art Deco Glas, belofte voor het moderne’, die tot en met 2 december 2018 te zien is in het Nationaal Glasmuseum. Naast enkele zeldzame plastieken bevat de tentoonstelling ook enkele nieuwe vondsten.

 

Tijd: De lezing start om 14.00 uur.
Locatie: Cultureel Centrum Het Dak, Tiendweg 9, 4141 EG  Leerdam.

 

Kosten
Speciaal voor bezoekers die niet alleen graag naar glas en keramiek kijken maar er ook meer over willen weten, stelt de Glas en Keramiek Beurs elk jaar een lezingenprogramma samen. Tijdens Art College spreken diverse experts, waaronder dus Laurens Geurtz, op het gebied van glas, keramiek, kunst en design over hun vakgebied. Geschikt voor iedere beginnende of gevorderde kunstliefhebber! Art College is vrij toegankelijk voor bezoekers van de Glas en Keramiek Beurs.

 

Reserveren
Er is ruimte voor maximaal 30 personen, dus wees er snel bij. Houd voor meer informatie en het programma de website van de Glas en Keramiek Beurs in de gaten: glaskunstbeurs.nl 

Lees meer

Panorama Joep Nicolas.jpg

‘Panorama Joep Nicolas’ De wereldwijde productie van de glazenier uit Roermond

Het Historiehuis in Roermond toont een niet eerder gepresenteerd overzicht van de omvangrijke productie van de nationaal en internationaal bekende glazenier Joep Nicolas. De vele foto’s en dia’s en notities in het privé-archief van Joep Nicolas bieden de mogelijkheid te laten zien wanneer en waar hij wat uitvoerde; in zijn geboorteplaats Roermond, in de rest van Limburg, in heel Nederland, in België en in de Verenigde Staten. Gebrandschilderde ramen zijn niet of nauwelijks te verplaatsen, enkele stukken in musea daargelaten. Wie dus op één plek een beeld wil krijgen van zijn productie op dit gebied kan dat nu  als een panorama in deze expositie bekijken.

 

Joep Nicolas wordt in 1897 in Roermond geboren en groeit op in een familie die al twee generaties in het glazeniersambacht werkzaam is. Eerst voelt Joep Nicolas niets voor dit dienstbare ambacht en gaat filosofie en kunstgeschiedenis studeren in Fribourg en daarna rechten in Amsterdam. In beide steden ontmoet hij mensen met vernieuwende ideeën en opvattingen die hem beïnvloeden. In Amsterdam gaat hij ’s avonds naar de kunstacademie; hij begint steeds meer te tekenen en te schilderen. Hij ontdekt ook de mogelijkheid om het gebrandschilderde glas-in-loodraam als kunstvorm te hanteren. Voor een internationale kunstnijverheidsexpositie in 1925 te Parijs maakt hij een revolutionair raam met de voorstelling van een Sint-Maartensoptocht. Zijn inzending wordt enthousiast ontvangen en beloond met de ‘Grand Prix’.

 

Het Sint-Maartensraam betekent zijn internationale doorbraak en er volgen zeker vijftig opdrachten in Nederland en België. Gemeentehuizen in Antwerpen, Breda, Heerlen, Hilversum en Tilburg, scholen in Amsterdam, Enschede, Tiel en Utrecht, ziekenhuizen in Nijmegen, Roermond, bedrijfsgebouwen in Rotterdam, Schiedam, Amsterdam, Eindhoven, Heerlen en Maastricht, en vooral veel kerken. Joep Nicolas vindt een vrijere manier om de religieuze voorstellingen in beeld te brengen, met meer ruimte voor emotie, drama, levendigheid.

 

Als de Tweede Wereldoorlog dreigt, besluit Joep Nicolas om te verhuizen naar de Verenigde Staten. Hij vestigt zich met zijn gezin in New York. Na een moeilijke start gaat hij vanaf 1941 werken voor een ondernemer in religieuze kunst, Harold Rambusch. In opdracht van zijn firma verzorgt Joep Nicolas de beglazing van meer dan twintig katholieke en protestantse kerken in de oostelijke helft van de Verenigde Staten; van New York tot Maryland en van Massachusetts tot Michigan.

 

Na de oorlog blijft Joep Nicolas een tijdje pendelen tussen Amerika en Nederland om aan beide kanten opdrachten uit te voeren. In 1953 krijgt hij in Nederland weer zijn eerste opdracht: drie ramen voor de Sint-Christoffelkathedraal in zijn geboorteplaats Roermond en het jaar daarop nog eens drie. Dan volgt de opdracht voor ramen voor de basiliek van Sint Odiliënberg en andere opdrachten volgen; Tubbergen, de Nieuwe Kerk in Delft en wat later het Bevrijdingsraam voor de Oude Kerk in Delft. Naast vele andere opdrachten voor kerken en voor andere gebouwen zal de beglazing van deze Oude Kerk zijn levenswerk gaan worden.

 

2019 in het teken van de glazenierskunst in Roermond
De expositie in het Historiehuis van Roermond is de eerste in een reeks van activiteiten die Roermond als glazeniersstad presenteert. Komend jaar krijgt de expositie een pendant met de uitgave van een atlas van de glazenierskunst in Roermond. Waar de expositie laat zien hoe een glazenier uit Roermond zijn kunst over de wereld verspreidde, brengt de atlas juist in kaart wat nationale en internationale glazeniers in Roermond tezamen realiseerden.

 

Volgend jaar staan twee grote exposities gepland, in het Cuypershuis en het Historiehuis, rond het recent ontsloten en gedigitaliseerde archief van glazeniersatelier Frans Nicolas en Zonen en rond twee archeologische vondsten in Roermond van middeleeuws en negentiende-eeuws gebrandschilderd glas.

 

Gemeente Roermond maakt bijzondere projecten mogelijk, waarbij kunst en cultuur in een nieuwe dimensie worden gebracht. De uitvoering is in handen van het Cuypershuis. Voor de realisatie van de projecten trekt het Cuypershuis telkens andere gastconservatoren of projectleiders aan. Het vierde project richt zich op het belang van de glazenierskunst voor Roermond. Dit heeft als werktitel ‘Glas’, met Rob Kooiman als gastconservator en projectleider.

 

‘Panorama Joep Nicolas’
De wereldwijde productie van de glazenier uit Roermond
28 september 2018 t/m 10 februari 2019

 

Bezoekersinformatie
Neerstraat 11-13
6041 KA in Roermond
Tel: 0475-333496
Entree: gratis.

 

museum@roermond.nl
www.historiehuisroermond.nl

Lees meer

vb-plaatje-400x267.png

Symposium Historisch Gebruiksglas 2018

De Stichting Het Historisch Gebruiksglas organiseert op zaterdag 3 november a.s. het derde symposium, waarvoor u van harte wordt uitgenodigd. De deelname is gratis.

 

Het symposium wordt weer gehouden in het Rijksmuseum van Oudheden (RMO), Rapenburg 28, 2301 EC Leiden (www.rmo.nl) van 13.00 tot 16.00 uur en wordt afgesloten met een borrel tot uiterlijk 17.00 uur, als het museum gaat sluiten. Het RMO vraagt u een museumjaarkaart mee te nemen of een kaartje te kopen.

 

Programma 

Van 12.30 tot 13.00 uur is er inloop met koffie. Daarna volgens een viertal lezingen. Na elke lezing is er gelegenheid om enkele vragen te stellen.

 

  • Kitty Laméris, Het a rete staafje, een staafje onder de loep

Filigrana glas is gemaakt van staafjes. Er zijn verschillende soorten staafjes, maar twee ervan worden verreweg het meest gebruikt: staafjes met een interne decoratie van een draad (a fili) en staafjes met een externe decoratie van een spiraal van verschillende draden (a rete). In de lezing wordt het a rete (Italiaans voor 'net') staafje geanalyseerd aan de hand van soms adembenemende glazen voorwerpen.

Sinds 2012 doet Kitty Laméris onderzoek naar filigrana glas. Toen schreef ze de catalogus ‘A collection of filigrana glass’ naar aanleiding van de tentoonstelling van de collectie Henk Germs. Samen met haar zus en broer is zij eigenaar van de Kunst en Antiekhandel Frides Laméris. Ze houdt zich vooral bezig met Romeins glas, Venetiaans- en Façon de Venise glas en tegels. Regelmatig treedt ze op als expert glas en tegels bij het televisieprogramma ‘Tussen Kunst en Kitsch’.

 

  • Peter Bitter, Drinkglazen en hun gebruikers in de Gouden Eeuw van Alkmaar

 

In 1987 werd in Alkmaar door vrijwilligers beerputonderzoek op gang gebracht. Sinds 1991 vindt opgraving plaats door gemeentelijk archeologen en is onderzoek van materiële cultuur een van de structurele onderdelen van het gemeentelijk beleid. Inmiddels zijn er honderden beerputten, afvalkuilen en andere vondstcomplexen opgegraven en beschreven, waaronder veel glaswerk. In de voordracht staan naast de vondsten ook de vindplaats centraal. Veel vondstcomplexen zijn te verbinden met specifieke adressen en huizen, en zo met archivalische gegevens over eigenaren en bewoners die het glas hebben gebruikt, gebroken en gedumpt. De vondsten weerspiegelen de glasconsumptie door verschillende groepen gebruikers. De focus ligt op de ‘lange Gouden Eeuw’ (1500 tot 1650) waarin Alkmaar in grootte verdrievoudigde en de tegenwoordige binnenstad tot stand kwam.

 

Peter Bitter is sinds 1991 gemeentelijk archeoloog van Alkmaar en auteur van vele publicaties over stadsarcheologie en over Alkmaar in het bijzonder. In 2002 promoveerde hij aan de Universiteit van Amsterdam op een proefschrift over de Alkmaarse Grote Kerk tot 1468, het ontstaan en de ontwikkeling van Alkmaar en over begrafenisgebruiken in de 18e en vroege 19e eeuw.

 

Pauze, waarin iedereen het Jaarboek 2017 ontvangt met de voordrachten van het voorgaande symposium.

 

 

  •  Patricia CocorrisDe Wonderbaarlijke Geschiedenis van het Bloembollenglas

 

Een bloembollenglas? Dat is toch een Victoriaanse uitvinding, waar winkels als de Blokker vol mee staan?  Patricia Cocorris begon met twee geblutste en door water aangevreten glazen en haar verzameling omvat nu zo’n 700 juweeltjes. Genoeg om een boek over te schrijven: The Curious History of the Bulbvase! Daarin blijkt de geschiedenis van het bloembollenglas tot in het midden van de 18e eeuw terug te gaan.

Een tuin vol bloemen in het midden van de winter? Dat kan, maar wel binnenshuis. Die kunst beoefent Patricia Cocorris al zo’n 25 jaar. Door de bollen op speciaal ervoor gemaakte glazen te zetten staat vanaf Kerst thuis alles waar de Keukenhof pas in april mee naar buiten komt.

 

Na deze voordrachten wordt de tweede Prof. Dr Ina Isingsprijs uitgereikt. De winnaar houdt vervolgens -in het Engels- een voordracht over zijn prijswinnende artikel: “Das mehrkantige Stangenglas, eine Grundform der Trinkgefäße der Renaissance in Europa”.

 

Om 16.00 uur wordt afgesloten met een borrel in de hal van het museum. Voor de goede voorbereiding van het symposium wordt u verzocht om u tevoren aan te melden bij contact@hethistorischgebruiksglas.nl.  

 

Het Historisch Gebruiksglas richt zich op onderzoek naar historisch gebruiksglas, glas dat een functie had in het dagelijks leven of gebruikt is bij bijzondere of feestelijke gelegenheden en niet als uiting van kunstzinnigheid is bedoeld. 

 

Lees meer

 Cover VUV 248 voor website.JPG

Nummer 248

 

Inhoudsopgave nummer 248 (2022/1):


Een onvoltooide stippelgravure van David Wolff?
Maartje Brattinga

Glasonderzoek: traditioneel en geavanceerd
René van Beek, Guus Verhaar

Glazen met David en Jonathan: een dronk op vriendschap en soms liefde?
Anna Laméris

De fysica van glas blijft allesbehalve glashelder
Vincent Debets, Liesbeth Janssen, Ilian Pihlajamaa

De bue beads van Sint Eustatius
Een tweegesprek
Marc Barreda, Job Meihuizen, Jens Pfeifer

Glasziekte in hol glas: een kwestie van de lange adem
Bodill Lamain, Margot van Schinkel, Guus Verhaar

De toekomst van glas in de ontwikkeling van de kunst- en ontwerppratijk
Een discussie
Marc Barreda, Job Meihuizen, Jens Pfeifer

Gefopt door onze eigen glazen
Marc Barreda, Kitty Laméris

Gegoten of geperst?
Roosmarijn van Beemen, Hélène Besançon, Gert Bullée

Jong talent
Annegreet Kalteren, Lisa Spooren, Marieke van Winkelhoff

 

Inhoud/lid worden

© Vormen uit vuur