Zomer in het Hetjens Museum
t/m 24 september
In het Keramiekmuseum Hetjens in Düsseldorf zijn in de aankomende zomerperiode vier tentoonstellingen te zien. Voor zowel liefhebbers van hedendaagse als historische keramiek is het de moeite waard om eens af te reizen naar dit interessante museum.

Bohemia H&C Original Rosa Porzellan. Foto: Atelier Eilergerhard.
Anke Eilergerhard – Dolcissima!
Van 5 Juni t/m 24 september zijn de bijzondere sculpturen van de spectaculaire werkreeks ‘Annas’ van kunstenares Anke Eilergerhard te bewonderen. Deze kunstenaar geniet sinds de samenwerking met het Italiaanse modehuis Fendi grote internationale faam. Alsof ze uit de hofzoetwaren van een barok prinselijk hof komen, spelen de oversized zoetwarenvormen met de ogen van het publiek. De kunstenaar heeft porselein van traditionele Duitse en Tsjechische fabrikanten aangebracht op het oppervlak van haar sculpturen, die lijken te zijn bespoten met wat crème. De suikerzoete sculpturen met de namen ‘Annalotta’, ‘Annadonna’, ‘Anastasia’ of ‘An Nadel’, fascineren niet alleen liefhebbers van hedendaagse keramiek, maar ook met intersse in de Europese porseleingeschiedenis.
Blütenstern und Arabeske – ein Sommer in Marokko
Om de 60e verjaardag van de wervingsovereenkomst tussen Duitsland en Marokko te vieren, versiert Hetjens zijn zomertafel met kleurrijke keramiek uit Marokko. De architectuur van het land staat bekend om zijn gevelversiering van glimmende tegelmozaïeken (Zellij), maar ook het keramiek voor de gedekte tafel behoudt de mooiste kleuren met groen, geel en een felblauw.
De typische beschilderingen dragen namen als ‘duizendpoot’ en ‘childpaddecor’en bestaan uit gevlochten linten, geometrische en florale ornamenten. Voor het serveren van individuele gerechten worden speciale vormen gebruikt, zoals trechterkommen, voorraadpotten met deksel of – waarschijnlijk de bekendste – de tajine, een soort braadpan met een trechtervormig deksel.
Het meeste gepresenteerde keramiek is in de 19e eeuw gemaakt en komt uit de voormalige koningsstad Fès, maar ook de aardewerkcentra Safi en Meknès, opgericht rond 1900, zijn vertegenwoordigd met voorbeelden van de Marokkaanse tafelcultuur en tonen hun eigen stijl op tafel. De tentoonstelling is te zien van 18 mei t/m 30 juli.


Nach der Schneeschmelze
Zoals bijna geen enkel ander land combineert Japan een traditionele cultuur met moderne technologieën. Voor het westen is het land van de rijzende zon fascinerend en vreemd tegelijk. De kunstenares Naomi Akimoto is een grensoverschrijder die in haar werk traditionele Japanse esthetiek combineert met westerse conceptuele kunst. Ze werd geboren in Ôsaka en studeerde beeldhouwkunst in Kyôto en later aan de kunstacademie van Düsseldorf bij prof. Christian Megert en prof. Georg Herold, nadat ze eerder in Japan kennis had gemaakt met de kunst van Joseph Beuys.
Naomi Akimoto neemt altijd natuurlijke fenomenen en hun materiële expressie als inspiratie voor haar werk. De veranderingen in leven, groei en verval, dienen als basis voor de gelaagde sculpturen, tekeningen en installaties.
Ter gelegenheid van Japan Day toont Hetjens niet alleen nieuwe werken van klei, maar ook werken op papier in verschillende technieken en een stop-motion film van de kunstenaar. Sommige werken zijn gemaakt tijdens de residentie van de kunstenaar als Artist in Residence in het Shigaraki Ceramic Culture Park (2021/2022). Shigaraki is een van de “zes oude ovens” en is een van de belangrijkste aardewerkcentra in Japan. Te zien van 11 mei t/m 13 augustus.
Azulejos
En dan komt u van 9 maart tot 27 augustus de tentoonstelling ‘Azulejos, geveldecoraties van het Iberisch schiereiland’ in het Hetjens museum tegen. Toen de Poolse graaf en gepassioneerd verzamelaar Atanazy Raczynski van 1842 tot 1848 in Lissabon was als ambassadeur in Pruisische dienst, schreef hij een verhandeling over de kunsten van Portugal. Daarin schrijft hij niet alleen over belangrijke kunstenaars in het land, maar ook over prachtige azulejos (tegels). Ze vormden het stadsbeeld zo dat ze een karakteristiek element werden in de Portugese architectuur. Sinds de 15e eeuw tot op de dag van vandaag fascineren de soms artistiek geschilderde en gekleurde geglazuurde wandtegels door hun helderheid en indrukwekkende integratie in de architectuur. Ze sieren interieurs, tuinen en op sommige plaatsen hele buitengevels.
De tentoonstelling is gewijd aan de tegelkunst van het Iberisch Schiereiland van de 16e tot de 20e eeuw met een focus op de ontwikkelingen in Portugal. Wederzijdse invloeden worden geïllustreerd aan de hand van een selectie tegels uit islamitische culturen en Nederland.

Hetjens Deutsches Keramikmusem
Schulstraße 4, Düsseldorf