Verslag excursie Feest!


Zaterdag 14 januari 2023 was de eerste excursie van het jaar. Een klein groepje leden reisde af naar Leeuwarden voor de tentoonstelling Feest! Van Pesach en Ketikoti tot Carnaval en Divali in het Princessehof. We werden welkom geheten door conservator Laura Smeets, samensteller van de expositie. Onder het genot van een kopje thee/koffie vertelde Laura over hoe de tentoonstelling tot stand is gekomen en welke keuzes zijn gemaakt en waarom. Een presentatie die draaide om tafelschikkingen, objecten met emotionele waarde vanuit de eigenaars, maar ook veel, heel veel, keramiek uit de eigen collectie van het Princessehof. Vervolgens kwamen alle verhalen samen in de audiotour. Een prachtige, gelaagde tentoonstelling met veel herkenning en inzichten waar je je helemaal in kon laten onderdompelen.

De tentoonstelling kreeg een extra laag door het verhaal van Laura over de totstandkoming van het geheel. We zagen onder andere een kinderverjaardag met snoepjes in keramiek, theeserviesjes en teddyberen, een prachtige Pesach tafel, een carnavalsoptocht, een studentenhuis met onder andere de schoonmaakkar van Koos Buster en de koninklijke tafelschikking uit Paleis het Loo. Na de rondleiding wachtte ons een heerlijk kopje koffie en thee met een feestelijk taartje. Een mooie afsluiter van een prachtige middag!

Het is dan wel een hele reis naar Leeuwarden, maar het is het altijd meer dan waard en we willen dan ook iedereen op het hart drukken om zeker eens per jaar dit prachtige museum vol keramiek in alle soorten en maten te bezoeken. De tentoonstelling Feest! Is nog te zien tot half augustus 2023. 

Kijk op deze website onder ‘Activiteiten’ en ‘Impressies’ voor meer foto’s.