Verslag bezoek depot Boijmans


Zaterdag 11 februari was het eindelijk zover! De excursie naar het “nieuwe” open depot van museum Boijmans van Beuningen. De excursie waar iedereen lang op heeft moeten wachten doordat COVID-19 roet in het eten gooide en we het bezoek daarna nog een keer moesten verzetten vanwege een miscommunicatie. We hebben veel mensen een plekje kunnen geven in één van de vier groepen en iedereen die er was had een volle en interessante dag. Zaterdagochtend 11 februari stond iedereen op tijd klaar om de dag te beginnen. Het was al druk bij het depot en het was met de begeleiding en roulatie van vier groepen deelnemers een hele onderneming. Anniek, Anna, Marleen en Jamilla hadden ieder een groep onder hun hoede en het is ons gelukt om alle deelnemers op de juiste tijd op de goede plek te krijgen. Om het programma nog completer te maken was er ’s ochtends ook een Speciale Algemene Ledenvergadering door ons georganiseerd, waarin we de nieuwe statuten in eerste versie met de daarin geïnteresseerde leden bespraken.

De excursie bestond uit een interessante lezing van conservator Alexandra van Dongen over de collectie van het Boijmans, maar ook over hoe kennis uit die collectie ervoor heeft gezorgd dat er nu meer en beter gekeken wordt naar objecten op schilderijen van bekende schilders. Ze vertelde onder andere over objecten op de schilderijen van Van Gogh die zelfs kunnen helpen bij het plaatsen van zijn werk in de tijd. Zo is bijvoorbeeld een schilderij met een Franse steengoed steelpan waarvan men eerst dacht dat het geschilderd was in Nederland, nu met zekerheid geplaatst in zijn Franse periode. Helaas had de eerste groep wat last van technische problemen, maar uiteindelijk heeft Alexandra ons veel kunnen leren over haar belangrijke en interessante onderzoek.

De rondleiding werd gegeven door een rondleider van het depot. Het gebouw is van buiten een kunstwerk op zich, maar van binnen is het een waar doolhof. Het voelde als het trappenhuis van Escher of dat in Zweinstein, van Harry Potter, alsof de trappen elk moment konden gaan draaien en naar een totaal andere verdieping zouden leiden. In het trappenhuis worden in verschillende vitrines (wisselende) objecten uit de collectie van het Boijmans getoond en rondom vindt u de verschillende depots. Deze depots zijn streng gecontroleerd op temperatuur en luchtvochtigheid waardoor bezoekers met gids tijdens een rondleiding maximaal 10 minuten naar binnen mogen. Wij hadden geregeld dat alle vier de groepen van onze vereniging het glas- en keramiekdepot in konden. Helaas moesten we op het grote middenpad blijven, maar wat een enorme hoeveelheid keramiek was daar te zien. Er stond helaas maar weinig glas, maar dit was gelukkig elders te ontdekken door het venster vanuit het trappenhuis. Er werd gretig gebruik gemaakt van de kennis van de leden om erachter te komen wat voor objecten er zoal te zien waren: Loosdrechts porselein, werk van Cees van Rensen, Geert Lap, Jan van der Vaart, archeologisch aardewerk; kortom, een geweldig brede collectie. Jammer dat we maar 10 minuten binnen konden blijven.

Alles bij elkaar was het een volle dag met veel indrukken en informatie. Wij hebben er zeker van genoten en we hopen iedereen die er was ook. Bent u nog niet geweest? Dan kunnen we zeker een bezoek aanraden. Het is aan te bevelen tevoren een ticket te komen en een plekje in een instaprondleiding te boeken. 

Kijk voor meer foto’s van deze excursie en andere excursies op ‘Impressies’