The Large Glass

Leerdam t/m 27 augustus


De glasopleiding van de Gerrit Rietveld Academie, The Large Glass, toont werk van studenten in het Nationaal Glasmuseum in Leerdam. De tentoonstelling ‘When It’s Too Hot, A Score Starts To Unfold’ is volledig door de studenten gecurateerd en vormgegeven. De titel verwijst naar de ervaring van werken in een team in de glasstudio, waar het soms lijkt alsof er een soort dans ontstaat waarbij iedereen in een bepaald tempo om elkaar heen beweegt en probeert elkaar niet in de weg te staan. Lichamen die dicht langs elkaar heen bewegen en reageren op iedere actie om de nader te assisteren. Net als in een dans waarbij je afhankelijk bent van elkaars bewegingen. Deze collectieve dans ontstaat in de nabijheid van de hete glasoven en creëert een moment van intense hitte. Als iedereen in deze flow zit, voelt het alsof zich een muzikale compositie ontvouwt.

Deze expositie komt voort uit een project van studenten van de Large Glass department van de kunstacademie Gerrit Rietveld in Amsterdam. De studenten werken daar samen in de glasblazerij van de academie. Dit is de eerste glasblazerij in Nederland waar alleen kunst werd gemaakt, opgericht in 1969 door docent en ontwerper van de Leerdam Glasfabriek Sybren Valkema. In deze glasblazerij komen verschillende individuen en lichamen samen. Het is een plek waar veel verschillende benaderingen van het materiaal glas samenkomen en naast elkaar bestaan.

Dit project gaat over de uitdagingen die glas met zich mee brengt. De studenten treffen zelf soortgelijke obstakels en uitdagingen aan en willen met dit project een diepere verbinding aangaan met elkaar, zichzelf en het medium waarin ze werken. Kan observatie en verkenning hen in nieuwe richtingen leiden en hun werkwijze verder helpen ontwikkelen?

Door middel van een meerdaagse workshop bleek dat de belangrijkste punten in dit project communicatie, vertrouwen, begrip en inclusiviteit naar jezelf en degenen om je heen zijn. Allemaal verbonden door het materiaal. De kunstwerken in deze expositie komen voort uit de workshop. De ervaringen, de vernieuwde (zelf)kennis en begripsvorming worden meegenomen in de eigen kunstpraktijken van de studenten en werken verbindend in het omgaan met glas en het bewegen door gedeelde ruimtes.

Nationaal Glasmuseum Leerdam  
van 1 april t/m 27 augustus