Tegeltoppers.jpgTentoonstelling Tegeltoppers in Otterlo

In het Nederlands Tegelmuseum in Otterlo is tot en met 3 maart 2019 de tentoonstelling Tegeltoppers te zien. Voor deze bijzondere tentoonstelling vroeg het museum bezoekers va de website en iedereen die het museum bezoekt het volgende: ‘Kijk eens wat u de mooiste keramische tegel in ons museum vindt en stuur ons een foto van de door u gekozen tegel en vertel natuurlijk ook waarom!’ 


Bert Struijk
 
Mijn geboortehuis en alle woningen rondom in Rotterdam West werden in 1943 door een historisch ‘Vergisbombardement’ getroffen en brandden allemaal af. Mijn vader kon later uit de puinhopen alleen nog maar onze kleine potkachel redden. Die heeft daarna lange tijd onze nieuwe woning in Rotterdam-Zuid verwarmd en er voor gezorgd dat onze was rondom gedroogd kon worden. Op deze unieke tegel zie ik dus mijn moeder terug die in moeilijke tijden een baken van zorg en rust was voor ons allen. Daarom is dit mijn Tegeltopper!


Frans Klein
Deze Ark van Noach vind ik een toptegel omdat hij zo mooi is geschilderd. Je kan mooi zien dat er in die tijd, de 18e eeuw, nog eenhoorns bestonden, althans dat dacht men. Als je goed kijkt zie je dat er wel drie aan boord gaan. Heel bijzonder. Dergelijke tegels spreken mij zeer aan omdat het een soort mini-schilderijen zijn. Ook de andere Bijbeltegels uit deze serie met anjerhoeken zijn kleine schilderijtjes. Deze is waarschijnlijk uit de werkplaats van Van der Kloet, herkenbaar aan het struikje op de voorgrond met de twee takjes met blaadjes aan weerszijden. Daarom is dit mijn Tegeltopper.


Ger de Ree
De eenhoorn is een mystiek wezen, niemand heeft die nog in het echt mogen zien. Sinds de Oudheid wordt het beschreven als een beest met een lange, puntige, spiraalvormige hoorn op zijn voorhoofd. In de Middeleeuwen en Renaissance staat de eenhoorn symbool voor zuiverheid en genade, omdat hij alleen kan worden gevangen door een maagd. In de Europese volkscultuur wordt de eenhoorn afgebeeld als een wit paard met een lange hoorn, een sik en gekloofde hoeven. Meestal zien wij op tegels echter de eenhoorn afgebeeld als een paard met een hoorn. Op deze tegel met een eenhoorn in een kwadraat, uit circa 1600, zien wij de echte kenmerken zo mooi uitgebeeld. Daarom is dit mijn Tegeltopper!

 

Nederlands Tegelmuseum 
Eikenzoom 12 
6731 BH Otterlo 
+31 (0)318 591 519
e-mail: info@nederlandstegelmuseum.nl
Website: www.nederlandstegelmuseum.nl

 

 

© Vormen uit vuur