Lanooy.pngExpositie ‘Gloeiende Glazuren’

T/m eind oktober brengt Streekmuseum de Meestoof een expositie over het werk van kunstenaar Chris Lanooy. Lanooy (1881-1948) is geboren in Sint-Annaland. De expositie toont een overzicht van het werk van de kunstenaar, zoals keramiek, glaskunst en schilderijen. Ook vertelt de expositie over de belangrijke rol die de internationaal bekende keramist en glaskunstenaar heeft gespeeld op het gebied van keramische technieken met experimentele glazuren die hun oorsprong vinden in Oost-Aziatische landen. 

 

De geboren Stallander was één van de belangrijkste keramisten van zijn tijd met internationale bekendheid. Hij ontwikkelde experimentele glazuren, die tot op de huidige dag nog worden toegepast. De expositie toont:

- Keramiek van plateelfabrieken Rozenburg, Purmerend  en de Zuid-Holland.

- Experimenten met Aziatische glazuren in Lanooy’s werkplaats. Internationale doorbraak met exposities in New York, Brussel en Amsterdam.

- Volledige ontplooiing in Epe met paddenstoelenborden en abstract sieraardewerk. Export naar Amerika.

- Werk in de traditie van Lanooy door Frans Slot, Paul Hobbel, Hein Andrée en Lea Halpern. Met de moderne keramisten Hans van Riessen en Laurens Goldewijk. Stukken uit de collectie Six, Amsterdam (van boek Geert Mak).

- Lanooy Glaswerk uit Leerdam, schilderijen, tekeningen en ontwerpen.

 

Voor deze expositie zijn naast bruiklenen van de familie Lanooy, ook stukken van het Glasmuseum in Leerdam, de Stichting Jan Six in Amsterdam, het Bremmerhuis in Den Haag, de kunsthandel en verzamelaars uit het gehele land te zien.

 

Voor het eerst worden in Streekmuseum De Meestoof het interieur van het glazuurlaboratorium, de toonzaal en de oven van Chris Lanooy getoond. Daarbij zijn ook een aantal bijzondere werken, die in het verleden op exposities in Art-Deco in Parijs, Stedelijk Museum Amsterdam, toonzaal Kleykamp Den Haag en biënnale Milaan hebben gestaan.

 

Als dank voor onze inspanningen heeft een kleindochter van Lanooy belangrijke stukken uit de nalatenschap aan streekmuseum De Meestoof geschonken. Daarnaast zijn diverse stukken uit het Nationaal Glasmuseum in Leerdam te zien.

 

De expositie is samengesteld door Willem Heijbroek uit Tholen. Aansluitend bij de expositie stelde Heijbroek een begeleidende boekje op. In deze brochure komen alle aspecten van Lanooy’s veelzijdig kunstenaarschap en zijn betekenis voor moderne keramisten aan de orde Het boekje is voor vijftien euro te koop in de museumshop.

 

Adres en openingstijden


Streekmuseum De Meestoof
Bierensstraat 6
4697 GE Sint-Annaland
Telefoon: 0166-652901/06-22826192
E-mail: info@demeestoof.nl

 

Openingstijden
Dinsdag t/m zaterdag geopend | Zondag en maandag gesloten | Vanaf Nationaal Museumweekend tot 1 november van 14.00 uur tot 17.00 uur | In juli en augustus van 13.30 uur tot 17.00 uur.

 

Meer informatie

www.demeestoof.nl

© Vormen uit vuur