Mari-Andriessen.jpg

Dicht bij Mari Andriessen

Museum Haarlem

 

Van 24 september 2022 tot 20 maart 2023 is in Museum Haarlem een tentoonstelling van de Haarlemse beeldhouwer Mari Andriessen (1897 – 1979) te zien. Andriessen is vooral bekend geworden door zijn oorlogsmonumenten als De Dokwerker, de Man voor het vuurpeloton en het Bomslachtoffer. Naast grote werken heeft hij zijn hele leven kleine beelden van terracotta gemaakt. Veel van zijn beelden en voorontwerpen in gips bevinden zich in de privécollecties van zijn kleindochters, die ze voor één keer uitlenen aan Museum Haarlem. Deze voorstudies en beelden vertellen een heel persoonlijk verhaal over Andriessen. Voor het eerst zullen ook enkele van zijn tekeningen en schetsboeken te zien zijn. Met voorwerpen uit Mari’s atelier wordt een reconstructie gemaakt van zijn werkruimte. Dichter bij Mari Andriessen kun je niet komen.

 

Hoewel Andriessen zijn leven lang in steen heeft gewerkt, lag zijn grote kracht in het boetseren. Hij was een begenadigd ontwerper, die in zijn geboetseerde schetsen al de monumentaliteit wist te leggen die zich manifesteerde bij uitvoering in het groot. Zijn eruditie, gevoel voor humor, maar ook de filosofische kant van zijn karakter kwamen vooral tot uiting in zijn vele kleine beelden.

Mari Andriessen woonde zijn hele leven in Haarlem waar hij tot op hoge leeftijd bleef doorwerken. Hij stierf op 7 december 1979.

 

Naast veel familieverhalen zal er op de tentoonstelling ook aandacht zijn voor de Haarlemse kunstkringen waarin Mari actief was. Zijn vriendschap met Kees Verwey resulteerde in verschillende samenwerkingen en portretten van familieleden en elkaar.

 

De tentoonstelling wordt gemaakt in samenwerking met de Stichting Mari Andriessen. Diverse bruiklenen zijn afkomstig uit het Frans Hals Museum, Museum Beelden aan Zee en Teylers Museum.

 

24 september 2022 tot 20 maart 2023

 

museumhaarlem.nl

 

© Vormen uit vuur