Gertjan van der Stelt.JPG

Gertjan van der Stelt

ACEC Apeldoorn

 

In de ACEC Salon is van 21 mei t/m 26 juni de expositie Gertjan van der Stelt – Niets gaat verloren, alles laat zijn sporen na te zien. Gertjan van der Stelt is in mei 2021 plotseling overleden. Deze tentoonstelling is een eerbetoon aan de maker en zijn werk, vanwege zijn verdiensten voor de Nederlandse keramiek.

 

De opening van deze tentoonstelling vindt plaats op zondag 22 mei van 14.00u tot 16.00u. Direct aansluitend is de presentatie van het boek dat over het werk van Gertjan van der Stelt is samengesteld. De opening wordt verricht door Netty Vink, Galerie Montana (2001-2011).

 

Als je de objecten van Gertjan van der Stelt bekijkt, lijken ze allemaal uitsneden uit een groter geheel. Als fragmenten van een steeds doorgaande verplaatsing die gestold is in de tijd. Dat is niet zo vreemd, want de suggestie van een oneindige beweging is het centrale uitgangspunt in zijn werk. Die beweging komt enerzijds voort uit de gedraaide vorm, maar is anderzijds gebaseerd op vormen uit de natuur (zoals de spiralende draaiing van schelpen en slakkenhuizen), de architectuur (zoals gewelven en draaitrappen), en objecten uit de beeldende kunst.

 

“Niets gaat verloren, alles laat zijn sporen na. Golven die komen nemen het water weer op van de golven die gaan. De golven zie ik als metafoor voor de generaties,” vond Van der Stelt. “Ik ben nooit op zoek naar inspiratiebronnen, maar gebruik wat me is bijgebleven uit de kunstgeschiedenis en de wereld om me heen. Wat me aansprak en boeide.”

 

 

acec.nl

 

© Vormen uit vuur