c9f0cb1c-a902-fd39-ac85-7586d7bd41ba.jpg

Expositie 'Glas als ijsbreker' geopend

Nationaal Glasmuseum

 

Het resultaat van het jarenlange onderzoek van glasblazer Marc Barreda en glasexpert Kitty Laméris, is van 1 april tot 1 november te bewonderen tijdens ‘Glas als ijsbreker’ in het Nationaal Glasmuseum. In deze tentoonstelling staat het plezier dat glas kan geven centraal en draait alles om een bijzondere categorie glazen: de schertsglazen. Deze glazen fungeerden in de zestiende en zeventiende eeuw als ijsbreker tijdens feesten en diners.

 

Schertsglazen verrassen of verwonderen de drinker en wij hebben in onze expositie een indrukwekkend overzicht van zowel historische als hedendaagse schertsglazen. Daarnaast wordt ook het maakproces en het gebruik van de glazen getoond. De hedendaagse schertsglazen zijn afkomstig van ontwerpers Bas Kosters, Jólan van der Wiel, Shaakira Jassat, Manon van Hoeckel en Wieki Somers. 

 

Demonstratie

 

Iedere zaterdag van april is glasblazer Marc Barreda in de glasblazerij van het Nationaal Glasmuseum aanwezig om het maakproces van schertsglazen te demonstreren. En jij kan daar bij zijn!

 

Marc past bij het glasblazen de verschillende technieken toe die waarschijnlijk in de zestiende en zeventiende eeuw zijn gebruikt bij het vervaardigen van schertsglazen. Door zijn werk en uitgebreide praktijkonderzoek is het nu mogelijk om uit schertsglazen te drinken én erdoor gefopt te worden zoals men in de 16e en 17e eeuw gefopt werd.

 

www.nationaalglasmuseum.nl

© Vormen uit vuur