carla koch.jpeg

Carla Koch (1940-2022)

 

Galeriehoudster Carla Koch is op 5 maart jl. overleden na een kort ziekbed.

 

Het verkopen van kunst zat in haar genen. Haar vader had een kunsthandel in Bergen (NH). Na diverse baantjes bij het toneel ging zij werken bij Indoor in de Paulus Potterstraat te Amsterdam, recht tegenover het Stedelijk Museum. Dit bedrijf was gespecialiseerd in Scandinavische verlichting en design. Aan deze winkel was een galerie verbonden, een zwarte ruimte, waar glas en keramiek werd getoond.

 

In de loop der jaren kreeg Carla Koch de artistieke leiding over de galerie en verhuisde de expositieruimte naar het souterrain. Hier toonde zij onder andere glas en keramiek van kunstenaars van het eerste uur zoals Jan van der Vaart, Johan van Loon en Willem Heesen. Ook werkte Carla veel samen met musea.

 

In 1995 opende zij haar eigen galerie aan de Prinsengracht in Amsterdam. Hier toonde zij tientallen jonge kunstenaars die aan de glas- en keramiekafdeling van de Gerrit Rietveld Akademie afstudeerden. De lijst is schier eindeloos. Om er een paar te noemen: Hanneke Fokkelman, Susan Hammond, Barbara Nanning, Wouter Dam, Wietske van Leeuwen en Esther Stasse. Daarnaast was er ook werk te zien van gerenommeerde buitenlandse keramisten zoals Bodil Manz, Steven Heinemann, Kayoko Hoshino en Morten Løbner Espersen. Carla Koch bleef veel kunstenaars hun hele carrière tot op heden trouw volgen.

 

Een belangrijke activiteit van Carla Koch was deelname aan talrijke beurzen zoals de KunstRAI, de PAN, beide in Amsterdam, en de Glaskunstbeurs in Leerdam. Haar verzorgde stands oogstten altijd veel bewondering waarmee zij zowel fanatieke als beginnende verzamelaars bereikte. Carla Koch was een spil in de disciplines die zij vertegenwoordigde.

 

Thimo te Duits

© Vormen uit vuur