Geertje Jacobs.jpg

Geertje Jacobs nieuwe directeur van het Nationaal Glasmuseum in Leerdam


Het Nationaal Glasmuseum heeft een nieuwe directeur-bestuurder gevonden: Geertje Jacobs. Op 17 mei a.s. zal zij starten in Leerdam.


Geertje Jacobs: “Het mooie van het Glasmuseum is dat er naast het presenteren en beheren van de collectie nog een kerntaak is: het levend houden van een ambacht. Niet veel musea hebben deze extra taak en het werken in een museum met een werkplaats spreekt mij enorm aan. In Leerdam is het ambacht verweven met het verleden én het heden van de stad. Het materiaal glas vind ik bij uitstek interessant vanwege de vele verschillende mogelijkheden en toepassingen. De samenwerking met architecten, vormgevers, studenten, onderzoekers en/of kunstenaars kan leiden tot nieuwe kennis van materialen en toepassingen. Ik heb ongelofelijk veel zin om samen met het team van het Glasmuseum aan de slag te gaan in dit mooie museum, in het prachtige Leerdam”


Over Geertje Jacobs


Geertje Jacobs (39) heeft kunstgeschiedenis gestudeerd in Utrecht. De basis en haar liefde voor het museumwerk werd gelegd in het Rijksmuseum in Amsterdam waar ze van 2006 tot 2014 werkzaam was. Van 2014 tot 2017 werkte zij in Tilburg als Hoofd Museumzaken in het TextielMuseum - ook een museum met een werkplaats. De laatste jaren was zij in de rol van Hoofd Collectie, Tentoonstellingen en Educatie in Het Noordbrabants Museum in ’s-Hertogenbosch verantwoordelijk voor de collectie, het aankoopbeleid, de tentoonstellingen, de vaste presentatie en het educatiebeleid.

 

Over het Nationaal Glasmuseum


Het Nationaal Glasmuseum is in 1953 ontstaan als museum van de “Glasfabriek Leerdam” in de woning van fabrieksdirecteur P.M. Cochius aan de Lingedijk in Leerdam. In de afgelopen decennia is de museumlocatie aanzienlijk uitgebreid om de (rijks)collectie te kunnen herbergen en is de glasblazerij aan de Zuidwal onderdeel geworden van de organisatie. Het Nationaal Glasmuseum brengt verbinding tot stand tussen verleden, heden en toekomst; tussen glas, vormgeving en kunst; tussen ambacht, creatie en productie en tussen kennis, presentatie en educatie.

 

www.nationaalglasmuseum.nl

© Vormen uit vuur