Copier Likeurkaraf.jpg

Bijzondere aanwinst van Andries Copier in Kunstmuseum Den Haag

Conservator Jan de Bruijn vertelt

 

Minder bekend dan de op het Nieuwe Bouwen geïnspireerde ontwerpen van Andries Copier (1901-1991), met hun eenvoud, transparantie en kale functionaliteit, zijn enkele radicaal-experimentele ontwerpen.

 

Daaronder is een zeer in het oog springende meerblauwe likeurkaraf die, als onderdeel van een reeks producten, in samenwerking met zilverfabriek Gero wordt geproduceerd. Net als bij het terrarium ‘hergebruikte’ Copier in dit geval een eerder ontwerp. De likeurkaraf van het servies Wijnbes (1929) werd ontdaan van zijn aangezette voet en in een montuur geplaatst. Dat verzilverde montuur geeft de karaf echter een totaal andere uitstraling. Het ontwerp doet plots aan laboratoriumglas denken, en zou zo aan het Bauhaus kunnen zijn bedacht. Het idee om de karaf schuin in het montuur te plaatsen is vermoedelijk echter uit Scandinavië afkomstig.

 

De likeurkaraf is aandoenlijk in zijn subtiliteit. Het karafje meet niet meer dan 14 cm, en in zijn wankele en kwetsbare voorkomen is het bijna een wonder dat het overgeleverd is, temeer omdat het zo zeldzaam is. Waar andere producten uit de Gero-samenwerking prima verkopen, blijkt er voor dit vooruitstrevende ontwerp namelijk nauwelijks een afzetmarkt. Als gevolg daarvan wordt de productie al snel gestaakt.

 

Lange tijd is het avant-gardistische ontwerp alleen op papier bekend, totdat een nietsvermoedende particulier haar karafje in 2014 op Marktplaats aanbiedt. Wanneer de biedingen snel oplopen en verzamelaars over elkaar heen buitelen om het stuk te kopen, krijgt ze in de gaten dat er iets aan de hand moet zijn. Ze neemt contact op met het Nationaal Glasmuseum, dat het karafje uiteindelijk met steun van de Vereniging Rembrandt verwerft. Inmiddels zijn er nog twee andere exemplaren opgedoken, waarvan dit exemplaar vorig jaar door een genereuze particulier aan Kunstmuseum Den Haag werd geschonken.

 

De likeurkaraf van Copier is samen met enkele andere ontwerpen sinds kort te zien in de collectiepresentatie ‘Mondriaan & De Stijl’ in Kunstmuseum Den Haag.

 

www.kunstmuseum.nl

© Vormen uit vuur