thumbnail_Matthieu van der Giessen-mijnpotten2%5b1%5d.jpg

“Liefkozingen met penseel” 

Mathieu van der Giessen demonstreert slibschilderen in de Tiendschuur

 

Mathieu van der Giesen verzorgt een demonstratie slib schilderen, zondag 17 december tussen 14 en 16u. in Keramiekcentrum Tiendschuur Tegelen. Hij is een gepassioneerd ambachtsman met een grote liefde voor het materiaal. Hij doceert het vak op de enige keramiekopleiding in ons land. Zijn vaardigheden in het  hanteren van draaischijf en penseel zijn in binnen en buitenland beroemd. Mathieu exposeert momenteel zijn werk in het museum. Hij maakt onderdeel uit van de groepsexpositie: “Kleischilders”. Deze is nog te zien tot en met 14 januari.

 

Mathieu van der Giessen (1952, Schiedam) is opgeleid als tekenleraar, maar besluit pottenbakker te worden in 1972. Hierin is hij voornamelijk autodidact. Hij leert veel van boeken, keramiek in de musea en collega pottenbakkers. In 1976 opent hij een eigen pottenbakkerij in Schiedam. Naast zijn eigen werkplaats werkt hij 20 jaar lang één of meerdere dagen als productie pottenbakker, de beste manier om het pottenbakken onder de knie te krijgen. In die jaren heeft hij ongeveer 200.000 potten gedraaid. Sinds 2002 is hij als docent verbonden aan de keramiekafdeling van de Stichting Bevordering Beroepsopleidingen (SBB) in Gouda. Hij exposeert zijn werk regelmatig en neemt deel aan veel keramiekmarkten. Daarnaast verzorgt hij regelmatig gastlessen. Over zijn werk zegt hij: “Ik wil mooie gebruiksvoorwerpen maken! Een handgemaakt kommetje onderscheidt zich van een fabriekspot, het vertelt de gebruiker het verhaal van de maker, z'n ideeën, z'n gedachten, z'n stemmingen. Het laat de hand van de maker zien. Het is waarschijnlijk daarom, dat veel pottenbakkers voor hun dagelijks gebruik ook potten van collega's gebruiken; hun eigen verhaal kennen ze, het is boeiend om ook dat van een ander te horen.”

 

Mathieu van der Giessen is een van de kunstenaars die deelnemen aan de expositie: “Kleischilders”-Hedendaagse slibgedecoreerde keramiek die momenteel in de Tiendschuur te zien is. Decoreren met kleislib is een techniek die eeuwenoud is, komt in veel keramiekplaatsen ter wereld voor en is en nog altijd geliefd. Deze expositie toont werk van hedendaagse slibschilders. Deze moderne ambachtsmensen uit heel Europa zijn kunstenaars met klei en slib. Ze beschilderen hun handgevormd werk met een papje van klei al dan niet ingekleurd met kleurpigmenten of oxides. Soms afgewerkt met een glanzend laagje transparant glazuur, soms blijft bewust de ruwe klei zichtbaar. Hun warme gebruiksgoed is de kroon op de gedekte tafel. De autonome objecten zijn imposant en een lust voor het oog.

 

Zoveel schilders zoveel stijlen. Het werk dat in deze expositie te zien is loopt uiteen van klassiek ogend zeer minutieus beschilderd werk tot de expressieve werken waar je de klei slib bijna letterlijk om de oren vliegt. De deelnemende kunstenaars: Dylan Bowen (GB), Patia Davis (GB), Francoise Dufayard (FA), John Higgins (GB), Niek Hoogland (NL), Michel Gardelle (FA), Mathieu van der Giessen (NL), Grita Götze (DE), Nigel Lambert (GB), John Pollex(GB), Peder Rasmussen(DK), Elke Sada (DE).

 

De expositie is nog te zien tot en met 14 januari 2018. 

Keramiekcentrum Tiendschuur Tegelen 
Openingstijden:  dinsdag tot en met  zondag 11.00 uur - 7.00 uur.
Kasteellaan 8, 5932 AG Tegelen (Venlo)
 www.tiendschuur.net

 

© Vormen uit vuur