rens.jpeg

Cor Unum, een bijzondere werkgemeenschap

Topontwerp in keramiek bij Yksi Expo

 

Cor Unum in Den Bosch is nationaal en internationaal een begrip in de wereld van keramiek, met een collectie van kwalitatief hoogwaardige producten, ontworpen door toonaangevende designers, architecten en beeldende kunstenaars. Yksi Expo toont een selectie van recent werk uit de prachtige collectie van Cor Unum, en geeft een kijkje in de keuken van deze bijzondere sociale onderneming. Te zien van 7 februari t/m 31 mei. Opening op woensdag 19 februari vanaf 16.30 uur tijdens de maandelijkse Meet Up, met presentaties van ontwerpers Sofie Boonman en Geke Lensink uit de stal van Cor Unum.

 

De geschiedenis van Cor Unum gaat terug tot de jaren ’50 van de vorige eeuw. En nee, Cor Unum is niet de naam van de oprichter of eigenaar maar is Latijn voor ‘één van hart’. Het keramiekatelier, opgezet door vormgever Zweitse Landsheer en momenteel gerund door zijn dochter Lotte Landsheer, heeft zijn wortels namelijk in de Sociale Werkvoorziening. Vandaar ook het logo met de levensboom.

 

In de binnenstad

Het vaste team bestaat van oudsher uit zowel professionals als mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Daarnaast zijn er ook vrijwilligers werkzaam. Halverwege de jaren ’90 werd gekozen voor exclusief design door of in nauwe samenwerking met bekende ontwerpers. En sinds 2010 leren studenten van Sint Lucas College in Boxtel bij Cor Unum de kneepjes van het vak; tekenen, modelleren, mallen maken, produceren en reproduceren.

 

In 2018 verhuisde het atelier van de voormalige de Gruyterfabriek op een bedrijventerrein naar een mooie locatie in de binnenstad van Den Bosch, met behalve de werkplaats ook ruimte voor een winkel. Zo groeide deze bijzondere werkgemeenschap uit tot een toonaangevend atelier op het gebied van hedendaags keramiek. Eigentijds ook in de opzet als sociale onderneming.

 

Al een aantal jaren presenteert Cor Unum telkens een nieuwe collectie in het mekka van het design, de internationale Salone del Mobile in Milaan. Bij Yksi Expo is de presentatie van het afgelopen jaar te zien, aangevuld met recent nieuw werk en winnaars van de ontwerpwedstrijd die Cor Unum jaarlijks uitschrijft voor studenten aan internationale kunst- en designopleidingen. Onder de deelnemers onder andere Studio RENS, Alex de Witte, Kiki van Eijk, Roderick Vos, Bas van Beek, Satyendra Pakhalé, David Derksen, Floris Hovers, Geke Lensink, Humade, Maarten Baas en Klaas Kuiken.

 

http://www.yksi.nl/

© Vormen uit vuur