wie was de mol.png

Wie was De Mol?

Ambities in Hollands Porselein

21 mei t/m 27 oktober 2019

 

Het levensverhaal van dominee Johannes de Mol is dramatisch als een opera. Ambities en verheven idealen bepalen het verhaal dat uiteindelijk geen successtory werd. Was er misschien een mol in het spel?

 

Tentoonstelling

Het dorp Loosdrecht kreeg in 1753 een markante nieuwe dominee, namelijk Johannes de Mol. De Mol was daarnaast ook een sociaal ondernemer. Hij creëerde werkgelegenheid voor de verarmde bevolking van Loosdrecht door de oprichting van een porseleinfabriek.

 

Het porselein dat in de Loosdrechtse fabriek van De Mol is gemaakt tussen 1774 en 1784 onderscheidt zich door kwaliteit, zuiverheid, sierlijke vormen en verfijnde decoratie.

Hoe kan het dan, dat het verhaal van het Loosdrechts porselein voor de stichter geen successtory was? Werd de onderneming van binnenuit tegengewerkt? Was er een mol in de fabriek van De Mol?

In een schrijven voor de staten van Holland en West-Friesland noemt De Mol de naam van een productiemedewerker, Kilber, die hij ontmaskerde als een spion voor de concurrentie in Den Haag. Toch lijkt déze mol een beperkte rol te hebben gespeeld in het failliet gaan van de porseleinfabriek.

Was het de ambitie van dominee de Mol om een zo volledig en uitgebreid mogelijk eersteklas aanbod op de markt te brengen een te groot risico? In 1782 draagt hij verzwakt en moegestreden zijn levenswerk over aan de schuldeisers. Een paar maanden later sterft hij in een herberg aan de Amstel. Het bijzondere verhaal van Joannes de Mol en het Loosdrechts porselein verdient opnieuw verteld te worden in “Wie was De Mol?”, waarin naast prachtig porselein, ook documenten en memorabilia een hoofdrol spelen.

 

Kasteel-Museum Sypesteyn

 

https://www.sypesteyn.nl/

 

 

© Vormen uit vuur