Nummer 252 is uit!…

Vers van de pers: de tweede uitgave van Vormen uit Vuur van dit jaar. In nummer 252 leest u onder andere een boeiend portret door Vicoria Anastasyadis over keramiste en beeldhouwer Sarah Pschorn. Geen terugblik, maar eerder een vooruitzicht over wat zij de komende tien jaar gaat maken.         

Was er sprake van één of twee Jacob Sang’s? Een mysterie waar Anna Laméris een definitieve oplossing voor aandraagt. Spoiler: er was er maar één! Maar er is nog veel meer te ontdekken blijkt uit haar verhaal.

Conservator glas van het Rijksmuseum, Maartje Brattinga, interviewt glaskunstenaar Brigitte Kleyn-Altenburger, waardoor we meer te weten komen over haar leven met glas. Kleyn-Altenburger is een glaskunstenaar oorspronkelijk afkomstig uit Tirol, die zo in de smaak viel bij Andreas Copier, dat hij haar onmiddellijk naar Leerdam haalde.

Een bijdrage van Sebastiaan Ostkamp mag uiteraard niet ontbreken. In dit artikel neemt hij ons mee naar de Plateelbakkerij Haga. Aan de hand van een onbekend uit de vrije hand geboetseerd beeldje toont hij aan dat we nog zeker niet alles weten over de productie van keramiek.

‘Dan liever de lucht in!’ riep onze nationale held van Speijk ooit uit voor hij de lont in het vuur stak. Held of geen held?, daar zijn de meningen over verdeeld. Aan de hand van serviesgoed en tabakspijpen gemaakt ter ere van kapitein Jan van Speijk, (1831-1839) neemt archeoloog Wytze Stellingwerf ons mee naar de verering die Jan van Speijk na zijn daad ten deel viel.

En verder, favoriete nummers, een ‘dat mag gezien worden’ over Olivier van Herpt en nog veel meer…

Liefhebber van keramiek, glas en de geschiedenis daarvan? Mis dan geen nummer van Vormen uit Vuur. Nog geen lid?, wordt het nu!