Kunst met Glas

Lunteren t/m 4 maart

In Museum Lunteren is de tentoonstelling “Kunst met glas” een aanrader. Deze expositie omvat drie collecties van respectievelijk de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed en de hedendaagse kunstenaars Ewout Vis en Truusje Kuenen. De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed is verantwoordelijk voor de zorg van het Nederlands erfgoed, boven de grond, onder de grond, onder water en in musea dat door vorige generaties is gebouwd of gemaakt en wat nu nog bestaat. Vanuit hun depot heeft Museum Lunteren 23 bijzondere historische glas-in-lood ramen in bruikleen gekregen waaronder ramen uit de 19e eeuw. Een bekende naam uit deze collectie is P.J.H. Cuypers, van hem exposeren wij een onderdeel van een kerkraam dat vervaardigd is in 1884. Mogelijk komt dit raam uit de Sint Hippolytuskerk van Delft.

Ewout Vis
glaskunstenaar, Ewout Vis maakt wandpanelen en objecten van vlakglas. In het kort duidt hij zijn werk als volgt: “In het breukvlak komt de essentie van glas het sterkst naar voren, hard, scherp en fonkelend. Deze expressieve kant van het glas is het uitgangspunt van mijn werk. Met de onverwachte schoonheid van dit alledaagse materiaal maak ik beelden die niet gaan over glas, maar die bezield zijn met het wezen van glas”. Ewout Vis studeerde in de tweede helft van de jaren ’80 aan de Academie van Beeldende Kunsten te Arnhem en is sinds zijn afstuderen begin 1991 werkzaam als beeldend kunstenaar. Sinds 2010 werkt hij uitsluitend nog met glas.

Truusje Kuenen
Glaskunstenares Truusje Kuenen, maakt met grote passie werkstukken van glas-en-lood en tiffany. Naast haar eigen atelier geeft zij vanaf 2008 les bij Creativiteitscentrum De Brink te Nijkerk. Haar collectie wordt ondersteunt door werken van Greet Termaat, Rita van Rijn en nog meerdere amateurglazeniers.  De een heeft passie voor het traditionele glas-in-lood, de ander loopt warm voor glas-in-lood ramen die we kennen uit de jaren ‘30 huizen en weer een ander gaat voor het vrije werk. Truusje Kuenen heeft aan de Academie voor Beeldende Kunsten te Anderlecht de opleiding Kunstambachten – restauratie-conservatie glas-in-lood, artistiek glas-in-lood en brandschilderen – gevolgd.