Kamer vol klei

Schilde (B) t/m 4 juni


Het Museum Albert Van Dyck in Schilde (vlakbij Antwerpen) start op 28 februari met een uitgebreide tentoonstelling rond keramiek. ‘Kamer vol klei’ brengt het werk van acht toonaangevende kunstenaars samen. ‘Kamer vol klei’ brengt de verscheidenheid binnen keramiek naar voren. Ze toont het sculpturale werk van vier pioniers die vanaf de jaren vijftig niet alleen de toegepaste keramiek heruitvonden maar bovenal het medium als kunstvorm op de kaart zetten: José Vermeersch (wiens honderdste verjaardag in 2022 uitvoerig gevierd werd), Pierre Culot, Lutgart De Meyer en Rogier Vandeweghe.

Pierre Culot ‘Zonder titel’ 1982, foto Brice Vandermeeren

Daarnaast toont ze het werk van de daaropvolgende generatie kunstenaars die installatie, land art, performance, video en fotografie in keramiek integreren: Anne Ausloos, Nathalie Doyen, Alexandra Engelfriet en Bie Michels. Het is onder invloed van de milieubeweging van de jaren zeventig dat hun aandacht ook uitgaat naar het materiaal, de klei. Ze maken de rijkdom aan verhalen die klei in zich draagt, zichtbaar, en daarmee de kostbaarheid van de aarde. 

Alexandra Engelfriet ‘Immerse, impress, imprint’ 2020, Viervaart, Groede, Nederland/the Netherlands, foto Iris Cornelis

Keramiek is vandaag populairder dan ooit. Hierin speelt het tactiele karakter van klei een belangrijke rol. In een wereld die steeds digitaler wordt, gaat de tentoonstelling op zoek naar tastbaarheid.

De grote belangstelling voor keramiek heeft ook te maken met de archetypische betekenis van de pot: het symbool voor samenbrengen en samenkomen. ‘Kamer vol klei’ knoopt beide gegevenheden aan elkaar in een centraal thema: de verbondenheid tussen mens en aarde. Die komt niet enkel tot uitdrukking in de vorm van objecten zoals de kom en de vaas; als geen ander materiaal leent ook klei zelf zich tot thema. Klei ís aarde. Kunstenaars brengen klei in beeld en maken op die manier de relatie met de aarde tastbaar. Voor ‘Kamer vol klei’ groef Anne Ausloos bijvoorbeeld klei op in de omgeving van het Museum Albert Van Dyck. De resultaten van haar onderzoek naar de eigenschappen en gedragingen ervan zijn te zien in de tentoonstelling. Ook Alexandra Engelfriet, die eind 2022 de prestigieuze Van Achterberghprijs in de wacht sleepte voor haar bijdrage aan keramiek, brengt klei dichterbij. Ze begeeft zich met haar hele lichaam in de klei. Via video brengt ze deze transformerende ervaring over op de kijker. Traditioneel staat keramiek voor gebakken klei, maar het begrip wordt steeds meer opgerekt en ook werk met klei die niet gebakken is, valt hieronder. ‘Kamer vol klei’ tast de grenzen af van wat keramiek is.

José Vermeersch

Naar aanleiding van de tentoonstelling verschijnt de publicatie ‘Hands, Eyes, Ceramics’, in samenwerking met uitgeverij MER. (Borgerhoff en Lamberigts). Die gaat dieper in op het werk van de deelnemende kunstenaars. De uitgebreid geïllustreerde uitgave bevat teksten van Lotte Brown, Lut Pil en Liesbet Waegemans. Tweetalig (Nederlands/Engels), hardcover, 136 p., 39 euro

Museum Albert Van Dyck
Brasschaatsebaan 30 Schilde
Toten met zondag 4 juni
www.schilde.be/locatie/museum-albert-van-dyck