IJspret op tegels

Otterlo t/m 12 maart

De opkomst van de handgeschilderde Nederlandse wandtegels in de zeventiende eeuw viel middenin de periode die de Kleine IJstijd wordt genoemd. Kunstenaars als Pieter Bruegel de Oude (ca. 1525-1569) en Hendrick Avercamp (1585-1634) maakten prenten en schilderijen waarop een krioelende menigte zich vermaakt op de bevroren grachten en rivieren. Het zijn vaak echte zoekplaten waar je oog door steeds andere taferelen getroffen wordt. Zoals met een ijsslee, een wak, het onderbinden van de schaatsen, de koek en zopie, deftige wandelaars op het ijs, het zwieren en vallen.

Tegelschilders lieten zich inspireren door prenten en gebruikten afbeeldingen van schaatsers voor hun tegels met voorstellingen over het dagelijks leven. Veel van deze tegels werden vervolgens toegepast in de achterwand van een vuurplaats, juist de enige plaats in huis waar men zich in de koude winters weer een beetje kon opwarmen. En nog altijd spreken die typische winterse voorstellingen uit het verleden tot de verbeelding. We worden daarbij wellicht aangelokt door een geromantiseerd beeld, een wereld met hele dorpen collectief op het ijs, met alle rangen en standen door elkaar, waar je even ontsnapt aan de dagelijkse routine en zorgen. 

Voor de samenstelling van de expositie wordt samengewerkt met Verzamelkring De Poolster, waar vele verzamelaars van schaatsgerelateerde artikelen lid van zijn. Daarnaast zijn er vele bruiklenen van het Eerste Friese Schaatsmuseum in Hindeloopen en van tal van particuliere verzamelaars.

26 november tot en met 12 maart 202

nederlandstegelmuseum.nl