Handle with Care

Leeuwarden t/m 29 oktober

Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden presenteert van 26 november 2022 t/m 29 oktober 2023: Handle with Care. Deze tentoonstelling draait om de hand en gebaren – uitingen van intimiteit, mededogen, stilte, dwang, arbeid en feest. De universele rol van handen en vingers in het leven van mens en dier is in deze tentoonstelling gevangen in keramiek. Curator Dr. Wendy Gers selecteerde voor Handle with Care 37 werken rond dit thema. De tentoongestelde werken variëren van archeologische vondsten tot de nieuwste hedendaagse aanwinsten, bruiklenen van up-and-coming kunstenaars en parels uit het depot van het Princessehof. Een eclectische verzameling uit verschillende tijden en streken, waarin bekende en onbekende makers hun indrukken soms letterlijk in de klei hebben achtergelaten.

‘Handle with Care’ laat werk zien van niet- geïdentificeerde kunstenaars uit China, Peru, Suriname, Nigeria, Dagestan, Turkije en Nederland. Daarnaast is er werk te zien van onder anderen Rob Birza, Johan Creten, Marie-Josée Comello, Daniël De Bruin, Bing & Grøndahl, Satoru Hoshino, Bastienne Kramer, Neha Kudchadkar, Hanna Mobach, Charlotte Eta Mumm, Pablo Ponce, Rosenthal & co, Akio Takamori, Studio Tjep, Simone van Bakel, Hans van der Ham, Hans van Houwelingen, Couzijn van Leeuwen, Sharon van Overmeiren, Irene Vonck, Pauline Wiertz en Betty Woodman. Het leeuwendeel van de gepresenteerde werken komt uit de collectie van Keramiekmuseum Princessehof, maar er zijn ook stukken bij uit de collectie van het Fries Museum, Fries Verzetsmuseum en een bruikleen van Boijmans van Beuningen.

Cesar Millan en Handjob
Onder de werken bevindt zich Handjob van Neha Kudchadkar. De up-and-coming beeldend- en performance kunstenaar uit Mumbai, India, creëerde een ‘multitool’ voor de hand. Tien tengere instrumenten, elk voor een specifieke vinger, elk met een eigen functie. Om te strelen, te voeden, te bedienen en te koesteren. Dit is de eerste keer dat werk van Kudchadkar te zien is in Nederland. Ook een recente aankoop van het Princessehof, een sculptuur van Sharon van Overmeiren (België), is voor het eerst in Handle with Care te zien. De hondenfluisteraar en televisiester Caesar Milan vormde – met zijn honden – de inspiratie voor dit werk, waarin Van Overmeieren de grens tussen mens en dier opzoekt. Met de ene hand maakt de figuur een zegenend gebaar, met de andere lijkt hij iets aan te bieden.

Sharon van Overmeiren (België), Cesar Millan, 2019
Hans van Houwelingen, Nederland, Mushin (no-mindedness) II, 2016, porseleinen handschoen en schotel uit de late Ming periode (1560-1580),

Handzaam keramiek
Duimpje omhoog of duimpje omlaag? Wenken of wegwuiven? Het is bijna dezelfde handbeweging, maar toch is er een wereld van verschil. Zo kunnen handen ons maken en breken. Want een hand die streelt, kan ook slaan. Een hand die uitnodigt, kan net zo goed afwijzen. Met de hand maken we schetsen, kunnen we details aanbrengen, laten we kunstwerken ontstaan. Keramisten laten soms letterlijk hun indrukken in de klei achter. En een vingertop is soms genoeg om de grootste machines aan het werk zetten. Maar in de kracht van onze handen schuilt tegelijk de kwetsbaarheid. In de communicatie, of bij het vasthouden of loslaten van de mensen en voorwerpen om ons heen.