Excursie Jenevermuseum

Schiedam 12 november

Graag nodigen we u uit voor een exclusieve excursie met een workshop van Suzanne Klüver en een rondleiding over de tentoonstelling ‘Blauw van de Jenever’ in het Nationaal Jenevermuseum in Schiedam op zondagmiddag 12 november 2023.


Het Nationaal Jenevermuseum, Schiedam

We zullen worden ontvangen met koffie en/of thee met iets lekkers bij Lijstenatelier Suzanne Klüver op de Hoogstraat in Schiedam. Hier zal zij een workshop met lezing geven over Delfts Blauw en zijn samenhang met de Jeneverindustrie. Tijdens deze workshop wordt er niet alleen gepraat over het materiaal, maar zijn er ook een aantal objecten die mogen worden gehanteerd om zo het materiaal te kunnen voelen en goed te bestuderen. Suzanne Klüver heeft kunstgeschiedenis gestudeerd in Leiden en zich gespecialiseerd in Aziatisch (gebruiks)porselein binnen de Nederlandse archeologie. Zij heeft lange tijd gewerkt als conservator kunstnijverheid bij Museum Prinsenhof Delft. Naast haar werk als conservator en onderzoeker heeft zij zichzelf ook ontwikkeld tot een brede kunstprofessional die ook praktisch aan de slag kan als ontwerper en maker.


Suzanne Klüver

Na de lezing/workshop wandelen we als groep naar het Jenevermuseum. Onderweg komen we onder andere door de Locomotiefsteeg. In deze steeg is een heus jeneverkunstwerk te zien, gemaakt door kunstenaar Sjef Henderickx. Het kunstwerk bestaat uit ruim 1100 kleitegels met daarop 300 verschillende Schiedamse jenevermerken. Suzanne Klüver zal onderweg stilstaan bij dit ‘gebruikskunstwerk’.

Bij het Jenevermuseum stap je letterlijk in de wereld van de jeneverindustrie. De historie van Jenever wordt verteld aan de hand van persoonlijke verhalen, distillateurs met een rijke familietraditie en bijzondere reclamematerialen. Op dit moment is er ook de tentoonstelling Blauw van de Jenever te zien, gemaakt in samenwerking met Suzanne Klüver. In de tentoonstelling wordt de unieke geschiedenis van de plateelindustrie in relatie tot de jeneverindustrie getoond. Een belangrijk aspect dat tijdens deze tentoonstelling wordt uitgelicht is de diversiteit van decoraties en de traditionele thematiek van het ideale Nederland zoals de toerist dat kent. Ook te zien zijn de welbekende KLM-huisjes.


Gaat u mee op excursie naar de Jeneverhoofdstad van de wereld? Voor deze middag vragen we een bijdrage van €17,50 per persoon. Dit is inclusief koffie/thee met lekkers, workshop, wandeling en rondleiding, maar exclusief entree tot het museum. Een entreeticket kost €12,50 en is gratis met een Museumkaart of Rotterdampas. U kunt zich aanmelden tot en met donderdag 9 november 2023 door een e-mail te sturen naar excursies@vormenuitvuur.nl of te reageren op deze e-mail.

Liefs,

De excursiecommissie
Anna, Anniek, Jamilla en Marleen

Inschrijven voor "Excursie Jenevermuseum"

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Adres
Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.