De Nationale Keramiekprijs 2023


Dit jaar wordt de tweede editie van De Nationale Keramiekprijs gehouden. Een unieke verkiezing voor hedendaagse Nederlandse keramisten en kunstenaars die met klei werken. De Nationale Keramiekprijs wordt georganiseerd door De Kunst Collega’s waarbij het beste, mooiste, meest gewaardeerde keramische kunstwerk van het jaar gekozen wordt. De Nationale Keramiekprijs heeft als doelstelling het vergroten van de waardering voor hedendaags keramiekkunst in het algemeen, de (naams)bekendheid van de deelnemende keramisten en het creëren van een zo groot mogelijk (online) overzicht van hedendaagse keramische kunst in Nederland.

Alles mag…
Het onderwerp, de techniek en het formaat zijn verder helemaal vrij, zolang de inzending maar van keramiek is, dus met klei gemaakt. Vrij werk, gebruiksvoorwerpen, alles mag: beelden, vazen, borden, abstracte vormen, mixed media, dieren, portretten, bekers, urnen, alles met keramiek.

Marianne Rijvers, Anthomare (oudroze) Materiaal: Steengoed, gietporselein, kristalglazuur Afmetingen: 15 x 15 x 15 cm

Hoe werkt het?
Tot en met 31 oktober van dit jaar kan iedere keramist uit Nederland zich voor deze wedstrijd inschrijven door een foto van het keramische kunstwerk(en) te uploaden op de website van de organisatie. Vanaf 1 november, als de inschrijvingen voor de wedstrijd zijn gesloten, gaat de vakjury aan de slag. Dit zijn allemaal mensen die in hun dagelijkse werk met verschillende facetten van de (hedendaagse) keramiekkunst te maken hebben. Eerst beoordeelt de vakjury alle inzendingen (digitaal) met een cijfer van 1 tot 10. Uit de 25 genomineerden met de hoogste waardering kiest zij vervolgens aan de hand van de fysieke werken de 10 finalisten en de winnaar van De Nationale Keramiekprijs 2023. Van 1 tot en met 30 november kan het publiek stemmen op haar favoriete kunstwerk. Het werk dat op 1 december de meeste stemmen heeft is de winnaar van de publieksprijs en mag ook deelnemen aan de verkoopexpositie. De prijsuitreiking zal gelijktijdig plaatsvinden bij de opening van de verkoopexpositie.

Expositie
De 10 finalisten en Publiekswinnaar van De Nationale Keramiekprijs 2023 krijgen een mooie (verkoop)expositie bij EM Studio Gallery in Amsterdam. Zij mogen hier van 27 januari tot en met 4 februari  2024 het kunstwerk exposeren waarmee ze de finale hebben bereikt.


Kijk voor meer informatie, de voorwaarden en voor inschrijving op www.nationalekeramiekprijs.nl