Cor Unum is 70 jaar!

Den Bosch t/m eind 2023


Keramiekatelier Cor Unum viert het 70-jarige bestaan uitbundig met een expositie in het kloppende hart van ‘s-Hertogenbosch. Hiervoor vroeg Cor Unum maar liefst 70 jonge en gerenommeerde creatieven om een bord te ontwerpen met het thema Legends & Legacy. Nooit eerder is werk van zoveel ontwerpers, kunstenaars, architecten en andere makers te zien geweest op één expositie. Cor Unum, opgericht in 1953 in ’s-Hertogenbosch, produceert design keramiek van hoogwaardige kwaliteit. Vele internationale top designers ontwerpen regelmatig producten voor Cor Unum. Alle producten worden geproduceerd in beperkte oplage en zijn dus Limited Editions. Het keramiek van Cor Unum is wereldwijd geliefd. Zo vind je dit prachtige keramiek onder andere terug in het Museum of Modern Art (MoMa) in New York, Tools in Parijs of Trico in Tokyo. Cor Unum laat de werelden van vakmanschap en creativiteit met succes samenkomen. Dit heeft ervoor gezorgd dat men over de gehele wereld dol is op dit Dutch Design.


De erfenis van Cor Unum
Cor Unum’s curator Lotte Landsheer zocht naar een vorm om zeventig jaar geschiedenis van het keramiekatelier te vieren en nam het dinerbord als uitgangspunt en vroeg iedereen met wie het heeft samengewerkt om een ontwerp te maken dat met transfers op de borden is aangebracht. “Alle makers hebben dezelfde drager, maar de uitvoeringen kunnen bijna niet gevarieerder zijn”, zegt ze. De serie illustreert de erfenis van Cor Unum: de erven van de gerenommeerde ontwerper Benno Premsela leverden zijn ogenschijnlijk eenvoudige maar ingenieuze ontwerp aan met een vierkante spiegel in een cirkel. Lotte leverde een gedetailleerd handmatig schetsontwerp voor een bord aan die haar vader en oprichter van Cor Unum (1953), vormgever Zweitse Landsheer maakte, als voorloper van de computertekening. En de makers ertussenin zoals Barbara Nanning en Marc Newson tot Kiki & Joost en Studio Job worden opgevolgd door weer een nieuwe generatie talentvolle creatieven zoals schoenenontwerper Zeynep Dag en architect Laura van Santen.Tegeltjeswijsheid
Sommige makers refereren in hun ontwerp aan de betekenis van de woorden ‘Cor Unum’.  Zo zegt de rebelse Maarten Baas – zelden zonder knipoog – over zijn bord getiteld Tegeltjeswijsheid: “Tegeltjeswijsheden en andere one-liners proberen het leven te vatten in een ludiek of catchy zinnetje. Zo zit het leven natuurlijk niet in elkaar. Vandaar mijn enige one-liner: ‘Never believe one-liners’. Cor Unum betekent letterlijk één hart. Leven en werken vanuit het hart, is wat Cor Unum als geen ander kan. Daar heb je geen tegeltje voor nodig. Gooi deze dan ook maar weg, trouwens.” Industrieel ontwerper Arian Brekveld koos dezelfde inspiratiebron, maar een geheel andere verschijningsvorm. Zijn bord is een zachtroze glooiend landschap met een spoor van hartjes getiteld: On Track. “Dit spoor uit een netwerk van paden, gerold in de natte klei van het bord, symboliseert hoe iedereen met een eigen talent en taak, bijdraagt aan het geheel. Wie goed kijkt ziet dat de paden zijn opgebouwd uit oneindig veel individuele harten, op weg in dezelfde richting… Cor Unum, één hart.”

En architect Winy Maas (MVRDV) schotelt ons een haalbaar toekomstig stadsleven voor: “Stel je voor dat steden veranderen in toevluchtsoorden voor de natuur; stel je voor dat jouw stad een samensmelting wordt van vegetatie en diersoorten, een plek waar je kunt ademen, eten en ontspannen. Stel je voor dat je in deze stad door een savanne loopt of plotseling in het regenwoud belandt. Welkom in The Green Dip.”


Springlevende community
Zo vormt de collectie een tijdlijn en een community van meesters uit het verleden, jonge talenten en iedereen daartussenin, maar ook laat Legends & Legacy de rijke ambachtelijke expertise van Cor Unum zien, de mogelijkheid die het keramiekatelier biedt aan jonge talenten op de kunstacademies en iedere andere creatief om te experimenteren en samen tot innovatieve producten, nieuwe ontwerptradities en langdurige samenwerkingsverbanden te komen. De bordencollectie Legends & Legacy is zowel een terug- als een vooruitblik op de toekomst waarin weer nieuwe samenwerkingen zullen ontstaan en de bordencollectie verder zal groeien. Het bewijst dat Cor Unum ook op zijn zeventigste nog springlevend is.

Voor de hele Collectie klik op onderstaande link.

Collectie Plates Legends & Legacy


Open dagen Cor Unum: 27 november tot en met 2 december
Bezoek Cor Unum tijdens de open dagen op 29 november tot en met 2 december van 09.00 tot 17.00 uur. In de vorm van een Verhalenwand kunnen bezoekers de geschiedenis van keramiek, van Cor Unum en van de (internationale) designwereld bekijken. Het verhaal van klei wordt zichtbaar door proefjes, resultaten van onderzoeken en producten uit verleden en heden.

Daarnaast krijgt u de unieke kans om een aantal van de designers te ontmoeten. Tijdens deze tour biedt Cor Unum voor liefhebbers van keramisch design een gratis rondleiding aan door haar inspirerende werkplaats. Het geeft bezoekers de gelegenheid met eigen ogen te zien op welke wijze de ontwerpen van toonaangevende kunstenaars resulteren in unieke producten. Van woensdag 29 november t/m donderdag 30 November kunt u zich opgeven voor een rondleiding met maximaal 6 personen per tijdslot. Bespreek een tijdslot t.a.v. Marianne via info@cor-unum.com

Woensdag t/m donderdag rondleiding:
Tijdsloten: 09.00, 11.00, 13.00 en 15.00 uur
Vrijdag 1 en zaterdag 2 december vrije inloop.

Vrijdag 1 en zaterdag 2 december kunt u zich ook inschrijven voor de workshop ‘Maak je eigen vogelhuis’, tijdsloten 10.00 en 14.00 uur, kosten € 37,50 per persoon.

Adres
Vughterstraat 270
‘s-Hertogenbosch

www.cor-unum.com