Bořek Šípek

Leerdam t/m 29 september


In 1983 vestigt de Tsjechische ontwerper en architect Bořek Šípek (1949-2016) zijn ontwerpstudio in Amsterdam. Hij ontwerpt meubels, zilver, porselein en glas. Via de gerenommeerde Galerie Steltman verovert zijn on-Nederlandse vormentaal de wereld. Zijn glas wordt gemaakt in Tsjechië. Daar zit een Leerdamse component aan. In 1986 ontmoet hij meesterglasblazer Petr Novotný tijdens de glasmanifestatie Glas ’86 in Leerdam en Fort Asperen. Samen met Novotný en technische man Libor Fafala richt Šípek in 1989 in het noorden van Tsjechië de glasfabriek Ajeto op waar zijn werk wordt uitgevoerd.

Šípek benut alle kwaliteiten van het Tsjechische glas. Het is technisch heel goed geblazen, versierd door optiek of luchtbellen of slijpsel. Zijn vormentaal is echter uniek en onmiskenbaar: het zijn speelse vormen met barokke krullen. Het is ook inventief: hij combineert porselein en jade met glas. Hij scheert steeds langs de scheidslijn tussen kunst en gebruiksglas, zijn glas is bruikbaar maar niet voor achteloos gebruik.

Šípek komt nog één keer terug naar Leerdam, in 2002, voor een project van glasblazer Bernard Heesen, waar ook de beroemde beeldhouwer Tony Cragg aan mee doet. Voor deze Battle of the Giants werkt Šípek op de glasfabriek van Royal Leerdam met meesterglasblazers Henk Verweij en Gert Bullée.