PZH_gemberpotje-2A_breien_coll-M-Beelen_09sep16_1_kl.jpg'Nederland breit in de keramiek, twee historische ambachten hand in hand'

Breien in de keramiek: rond 1900 was het een internationale rage. Keramiekfabrieken in Wenen, Dresden ( Meissen), Kopenhagen (Bing & Grondahl), maar ook Delft (Porceleyne Fles), Den Haag (Rozenburg), Amsterdam (Distel), Purmerend (HAGA), Hilversum (Plateelbakkerij 'Delft'), om maar enkele te noemen, brachten met het breien als motief tegels, tegelplaten, tegeltableaus, vrijstaande plastieken, kruiken, wandborden, tabakspotten en zelfs pijpen uit. Een selectie hiervan is te zien in deze tentoonstelling in Keramisch Museum Goedewaagen, die verlengd is tot 26 juni 2017.

 

Ongetwijfeld ontleende het thema zijn populariteit aan de herkenbaarheid en misschien ook wel aan het als gezellig ervaren thuis breien. Eigen aan de beweging van de Arts and Crafts die door te ijveren voor de wedergeboorte van oude ambachten reageerde op de afstomping van de 19e eeuwse massaproductie, was eveneens de verheerlijking van het landleven. Vaak worden daarom boerinnen, vissersvrouwen en schaapsherders in streekdracht uitgebeeld.

 

Textielkunstenares en breispecialiste Constance Willems verzamelt al jaren afbeeldingen van het breien in allerlei kunstdisciplines. Zij was het ook die aangaf dat alleen al over het breien in de keramiek een intrigerende tentoonstelling te maken is. Als curator van deze tentoonstelling laat zij dit ruimschoots zien. Aan deze expositie droegen een groot aantal particuliere verzamelaars en de musea van Marken en Harderwijk bruiklenen bij.

 

De in Den Haag op de Koninklijke Academie opgeleide kunstenares die in Nederland, Duitsland en Australië ook zelf aan academies doceerde, kwam voor dit project met bijzondere breisels als reflectie op keramische motieven. Alle reden om deze expositie ook te verlengen.

 

Voor meer informatie: www.keramischmuseumgoedewaagen.nl


Foto: PZH, gemberpotje, 'Breiend Marker meisje', voor 1920, voor Van der Sluijs, Rotterdam; coll. Matthieu Beelen.© Vormen uit vuur