Arnhem 2-4-16 0008.jpg

Blauw, blauw en nog meer blauw

Op zaterdag 2 april 2016 organiseerde de vereniging een excursie naar de tentoonstelling Adellijk Aardewerk in Museum Arnhem. De excursie stond geheel in het thema Delfts blauw. Net als nummer (229) van Vormen uit Vuur. Er was een gezellige groep enthousiastelingen om van deze dag te komen genieten.

De dag begon in alle vroegte met een lezing van conservator Kristin Duysters over haar onderzoek naar de collectie Delfts blauw van Museum Arnhem, de collectie van verzamelaar W.F.K. Baron van Verschuer. Deze collectie bestaat uit 2800 stuks Oosters porselein en Delfts aardewerk. De baron heeft een zeer interessante collectie, zoals u al heeft kunnen lezen in VuV, en Kristin heeft onze interesse verder aangewakkerd door haar enthousiaste manier van vertellen. De verzameling is zeer divers en bied eenieder iets moois. Daarnaast is de weg die de verzameling heeft afgelegd ook erg intrigerend en Kristin heeft dan ook veel archief onderzoek gedaan naar de herkomst van veel van de stukken.

 

Na de lezing kon er nagediscussieerd worden onder het genot van een uitgebreide lunch in het museumcafé Bovenover. Heerlijke soep, belegde broodjes en een stukje warme quiche met uitzicht over de Nederrijn. Een deel van een excursie is het praten met gelijkgestemde en geïnteresseerden. Gepraat werd er dan ook volop tijdens de lunch. Ook nieuwe ideeën voor komende excursies werden geopperd dus houdt uw mailbox in de gaten!

 

Er was geen tijd om uit te buiken, want er stond nog een bezoek onder begeleiding op de agenda van de tentoonstelling. De opstelling bevindt zich in de orgelzaal van het gebouw. De reden dat de tentoonstelling zich in het deel van het museum bevindt, tezamen met de moderne kunst, is omdat het gebouw waar het museum in is gevestigd de oude Buitensociëteit is. Hier heeft in vroeger jaren de collectie van baron van Verschuer ook opgesteld gestaan. Op deze manier is de collectie weer terug op de plek waar het ooit voor het eerst is opgesteld. De tentoonstelling is vrij klein, maar goed opgezet. Er is veel moois te zien en van alle onderdelen wordt iets getoond: oosters porselein, delfts blauw, borden, tafelwaar, polychroom, zwart, turkoois, miniaturen en rode steengoed theepotten. Enkele van mijn favorieten zijn het kakkende mannetje en kakkende vrouwtje en de miniatuurschoentjes. Maar ook de opstelling van de borden, hoog langs de wand, vond ik erg leuk gedaan.

 

Al met al was het een zeer geslaagde dag. Wij hopen dat alle deelnemers hebben genoten en kijken uit naar de volgende excursie. Gaat u dan ook mee?

 

 Kijk voor een fotoverslag van deze excursie onder 'Fotoreportages'


Anna en Anniek

© Vormen uit vuur